Πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός: Τα σχολεία δεν είναι επιχειρήσεις

Στις 2 Μάρτη ο κόσμος της εκπαίδευσης ξεσηκώνεται! Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ αναγκάστηκαν να καλύψουν την πρωτοβουλία που πάρθηκε από συλλόγους δασκάλων και ΕΛΜΕ για να γίνει συλλαλητήριο. Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της είχαν ανακοινωθεί καλέσματα στην Αθήνα (Προπύλαια, 12μ.), στα Γιάννενα (Ακαδημία, 12μ.), στην Πάτρα (Παράρτημα, 12μ.), στο Ηράκλειο (πλατεία Ελευθερίας, 12μ.), στο Ρέθυμνο (Δημαρχείο 12μ.), στα Χανιά (πλατεία Αγοράς, 12μ.), Αλεξανδρούπολη (Δημαρχείο, 12μ.).

Τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 2 Μάρτη μπορούν να είναι αφετηρία κλιμάκωσης και συντονισμού εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των φοιτητών, του διοικητικού προσωπικού των σχολών, των πανεπιστημιακών. Η Συνέλευση Προέδρων της ΟΛΜΕ που έγινε το Σάββατο 23 Φλεβάρη υπερψήφισε την πρόταση για εβδομάδα δράσης και 48ωρη απεργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.

Συντονισμός

Η μαζικότητα και η επιτυχία των συλλαλητηρίων μπορούν να βάλουν πίεση και στη ΔΟΕ να μπει σε κοινό απεργιακό αγώνα, να βγει άμεσα συγκεκριμένη ημερομηνία της απεργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα θετική και χρήσιμη είναι η σύσκεψη Ομοσπονδιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που καλεί η ΟΛΜΕ την Παρασκευή 1 Μάρτη στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της (Κορνάρου και Ερμού 2, 6ος όροφος).

«Τα σχολεία πεινάνε και κρυώνουν. Χιλιάδες παιδιά περνούν τις πόρτες τους πεινασμένα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν ούτε δεκάρα στα ταμεία τους. Διεκδικούμε συσσίτια για τα παιδιά, πετρέλαιο και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας.

Τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Διεκδικούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες νηπίων/προνηπίων για φοίτηση. Παλεύουμε για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά», που προχωρά σε καταργήσεις τμημάτων, οδηγεί σε διάλυση το πανεπιστήμιο εναρμονίζοντάς το με τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του.

Τα σχολεία χρειάζονται δημοκρατία και όχι αξιολόγηση, απολύσεις, φόβο και υποταγή… Τα σχολεία χρειάζονται δωρεάν βιβλία και όχι σχέδια για άμεση ή σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διανομής τους…Τα σχολεία είναι δημόσια ιδρύματα και όχι ιδιωτικές/κερδοσκοπικές επιχειρήσεις… Τα σχολεία πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα σχολεία χρειάζονται ελευθερία και όχι φασισμό, ρατσιστικές διακρίσεις και ναζιστικές απειλές» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν οι εκπαιδευτικοί που πήραν την πρωτοβουλία.

Από Δασκάλους οι πρώτοι Σύλλογοι που κινήθηκαν ήταν οι Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνδρου – Κέας – Κύθνου – Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης», Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής,  Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», «Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής, Ικαρίας και Φούρνων, Καλλιθέας – Μοσχάτου, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορίνθου, «Κ. Σωτηρίου», Λαγκαδά, Λακεδαίμονος «ο Πλήθων», Μολάων «Γ. Ρίτσος»,  Ν. Αργοσαρωνικού,  Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», Νίκαιας, Ν. Σμύρνης, «Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Χαϊδαρίου, Χανίων.

Από τις ΕΛΜΕ οι Α’ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Α’ Δυτικής Αθήνας (Περιστερίου), Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου – Φυλής, Β’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Ε’ Αθήνας, Ε’ Ανατολικής Αττικής, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Λάρισας, Ν. Αθήνας. Καλούν και στηρίζουν επίσης η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Ωρομισθίων και Αναπληρωτών και το Συντονιστικό Νηπιαγωγών.

• Οι εκπαιδευτικοί της «Τάξης μας» κυκλοφόρησαν ήδη ανακοίνωση-κάλεσμα και ετοιμάζουν περιοδείες στα σχολεία για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου με το μήνυμα της απεργιακής κλιμάκωσης.

Διαβάστε επίσης

Εμπρός για καταλήψεις στις σχολές