Σκουριές: Αντίσταση στην καταστροφή...

«Eίναι έγκλημα να καταστρέφουμε τη φύση μας για να επιτύχουμε μια φτηνή δήθεν “Ανάπτυξη”» Α.Σαμαράς (4/6/10)

Δυόμιση χρόνια αργότερα Σαμαράς και Δένδιας κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων και να αρχίσει η εταιρία του Μπόμπολα “Ελληνικός Χρυσός” να καταστρέφει τις Σκουριές. Η πολυπόθητη επένδυση που θα φέρει την ανάπτυξη, είναι μια υπόθεση που βρομάει από καιρό.

Το άρθρο της Πέτης Πέρκα από το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, στην Αυγή της Κυριακής 24/2, είναι αποκαλυπτικό. Τον Δεκέμβριο του 2003 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με αρμόδιο υπουργό τον κ. Πάχτα παραχώρησε στη νεοσυσταθείσα εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." έναντι 11.000.000 ευρώ: 317.000 στρέμματα, 40.000 τ.μ. βιομηχανικά κτήρια και γραφεία, 11.000 τ.μ. αστικά οικόπεδα, 310 κατοικίες, 2 συγκροτήματα θραύσης, λιοτρίβισης και εμπλουτισμού, μηχανολογικό εξοπλισμό κ.ά.

Mε τον ίδιο νόμο το Ελληνικό Δημόσιο απάλλαξε την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." από οποιαδήποτε ευθύνη για αποκατάσταση του περιβάλλοντος και από τους οποιουσδήποτε φόρους μεταβίβασης.

“Τρεις σημαντικές διευκρινίσεις: α) Η μεταπώληση από TVX σε Ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." έγινε μέσα σε μια μέρα με το ίδιο τίμημα (11 εκατ. ευρώ) και χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. β) Η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.", συμφερόντων Μπόμπολα - Κούτρα, είχε συσταθεί έξι μέρες πριν με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. γ) Ο γαλαντόμος κ. Πάχτας με τον ίδιο νόμο απάλλαξε την TVX από την υποχρέωση αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσε στο περιβάλλον την περίοδο 1996-2003, οι οποίες αποτιμώνται περί τα 400 εκατ. Ευρώ”, γράφει μεταξύ άλλων η κα Πέρκα (ολόκληρο το άρθρο εδώ: www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=75456).

Παρά τα παραμύθια της κυβέρνησης δηλαδή, για ένα μεγαλόπνοο έργο που θα δώσει δουλειές και μισθούς στους κατοίκους, έσοδα στο κράτος και ανάπτυξη στην περιοχή, δεν πρόκειται παρά για ένα από τα γνωστά δώρα των κυβερνήσεων σε μεγαλοκαρχαρίες σαν τον Μπόμπολα.

Την ίδια στιγμή το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μια σειρά άλλοι φορείς επισημαίνουν τους κινδύνους της εξόρυξης χρυσού για το περιβάλλον και τους κατοίκους ενώ σύλλογοι της περιοχής αποκαλύπτουν ότι το κόστος σε θέσεις εργασίας από την υποβάθμιση άλλων τομέων παραγωγής εξαιτίας των ορυχείων, θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που προσφέρει ο Ελληνικός Χρυσός.

Κατοχή

Καμιά κυβερνητική υπηρεσία δεν διανοείται να παρέμβει όταν οι Δήμοι της περιοχής καταγγέλουν μια σειρά παραβάσεων, αυθαίρετων κτισμάτων κλπ στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στις Σκουριές. Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια και για τους κατοίκους της περιοχής που αντιστέκονται εδώ και μήνες και έχουν φτάσει να ζουν υπό καθεστώς αστυνομικής κατοχής.

Η αστυνομία του Δένδια μάλιστα έφτασε στο σημείο να εισβάλλει με αυθαίρετο τρόπο μέσα σε σπίτια και να συλλαμβάνει κατοίκους ως υπόπτους για την νυχτερινή επίθεση με μολότοφ πριν λίγες μέρες. Αρκετές είναι οι μαρτυρίες που μιλούν για “υπέρμετρο ζήλο” από τη μεριά της ΕΛ.ΑΣ, για λήψη γενετικού υλικού από τους συλληφθέντες, χωρίς φυσικά την έγκρισή τους ακόμα και για απαγωγές κατοίκων. Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τις καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία και για πέταγμα δακρυγόνων μέσα σε αυτοκίνητα. Όλα αυτά για να βγάλει ο Μπόμπολας το χρυσάφι από τη γη. Εύστοχα οι κάτοικοι απαντούν: “Αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες”.

Εκτός από τις Σκουριές, η όρεξη των μεγαλοκαρχαριών άνοιξε και για την Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Σαμαράς διαβεβαίωσε την ενδιαφερόμενη Καναδική εταιρία Eldorado Gold ότι μέσα σε λίγες μέρες θα προχωρήσει η αδειοδότηση για εξόρυξη χρυσού και στην πόλη της Θράκης.

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Γιώργο Μποτσίδη, που συμμετέχει στη Διανομαρχιακή Επιτροπή Εύρου – Ροδόπης Ενάντια στο Χρυσό: “Ακριβώς η ίδια ιστορία με τις Σκουριές, πάει να γίνει και στην Αλεξανδρούπολη. Βγήκε ο Σαμαράς και είπε ότι θα δώσω άδεια. Η εταιρία έχει πάρει μια περιοχή εκεί και ήδη έχει κόψει κάποια δέντρα. Από το περιφερειακό συμβούλιο που θα συνεδρίαζε την Τρίτη 26/2, έβγαλαν το συγκεκριμένο θέμα με κάποιο τρόπο εκτός ημερήσιας διάταξης κι αυτό έδωσε και την ευκαιρία στο Σαμαρά να λέει ότι θα δώσει την αδειοδότηση. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Διανομαρχιακή Επιτροπή ενάντια στο χρυσό για να αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Έχουμε διαδηλώσει και στο παρελθόν για το ίδιο ζήτημα. Οι βιομηχανίες αυτές δουλεύουν με κυάνιο και παράγουν απόβλητα που είναι δηλητηριώδη. Απελευθερώνουν θειούχα αέρια που γίνονται όξινη βροχή . Ο κόσμος είναι αντίθετος. Πρόκειται για ένα νταμάρι που είναι επικίνδυνο. Δεν θέλουμε τέτοια ανάπτυξη εδώ πέρα.”