Κώστας Καταραχιάς: εκλογές της ΕΙΝΑΠ - πραγματική δυναμική ενός κινήματος

Αυτό που αναδείχτηκε με την επιτυχία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ είναι καταρχάς η πραγματική δυναμική ενός κινήματος που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε τεράστιες μάχες μέσα στα νοσοκομεία με τους γιατρούς να είναι ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια. Αυτή όμως είναι η μια πλευρά.

Η άλλη πλευρά είναι ότι αυτό το κατέβασμα είχε συγκεκριμένες πολιτικές αιχμές. Η ψήφος στο Ενωτικό Κίνημα δεν ήταν απλά μια ψήφος σε ένα αριστερό ψηφοδέλτιο, αλλά ήταν ψήφος εμπιστοσύνης προς τη μεριά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Της αριστεράς που μίλησε για το ευρώ, που μίλησε για τη διαγραφή του χρέους, που έκανε εκδηλώσεις στα νοσοκομεία προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ρεύμα. Την αριστερά που δούλεψε αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά και πέταξε την Χρυσή Αυγή έξω από τα νοσοκομεία. Που έκανε ενωτική δράση με όλη την αριστερά για να βγάλει συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και απεργίες, που οργάνωσε το Συντονισμό, με πρωτοβουλίες σαν αυτή του Αγιου Σάββα. Που έβαζε τα ζητήματα της κλιμάκωσης, της απεργίας διαρκείας, της συμπαράστασης, τα ζητήματα διατήρησης της Δημόσιας Υγείας αλλά και τα ζητήματα της συνολικής εναλλακτικής προοπτικής μέσα σε αυτή την περίοδο.

Φυσικά από τους πολύ σημαντικούς και καταλυτικούς παράγοντες για την δεύτερη θέση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο της χώρας ήταν και ότι για πρώτη φορά στα νοσοκομεία συνεργάστηκαν εκλογικά το ΝΥΣΤΕΡΙ, η ΑΡΣΙ και ένας ανένταχτος και ανεξάρτητος κόσμος που αναδείχτηκε μέσα από τις μάχες της προηγούμενη περιόδου. Η συνεργασία αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό. Είχε προηγηθεί συνεργασία και κοινή δράση σε διάφορα επίπεδα με πρωτοβουλίες συντονισμών, μέσα στην ομοσπονδία και στις προτάσεις και στην κοινή κατεύθυνση που έβαζαν για απεργίες διαρκείας, στις καταλήψεις στο υπουργείο Υγείας, στην κλιμάκωση της 48ωρης του Νοέμβρη, κλπ.

Αυτός ο δρόμος της αγωνιστικής συνεργασίας μας έφτασε μέχρι εδώ και είναι σίγουρο πως άνοιξε τρομερές δυνατότητες για την συνέχεια που δεν θα τις αφήσουμε να πάνε ανεκμετάλλευτες. Με τους συντρόφους του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή αλλά και με όλη την αριστερά που σήμερα βγαίνει κερδισμένη έχουμε να δώσουμε κοινούς αγώνες για να σώσουμε τα νοσοκομεία μας και να επιβάλουμε πως θα λειτουργούν για τις ανάγκες του απλού κόσμου.

Κώστας Καταραχιάς, ειδικευόμενος, γραμματέας Σωματείο Εργαζομένων Αγ. Σάββα