Σύνοδος της ΕΕ. Πανικός στον Τιτανικό

«Το «μοντέλο» της Κύπρου είναι δείγμα αποτυχίας των «προγραμμάτων σωτηρίας» και της διαρκούς λιτότητας. Η αλήθεια είναι ότι τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι χρεοκοπίες δεν είναι ελεγχόμενες. Γι’ αυτό φέρνουν σε Κοινοτική Οδηγία το «μοντέλο» Κύπρου».

Αυτό αναφέρει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού “Σοσιαλισμός από τα Κάτω” (ΣαΚ Νο 98), όταν όλα τα ΜΜΕ μιλούσαν για “μεμονωμένο γεγονός” και ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα έκαναν το παγώνι.

Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν πως το “κούρεμα” καταθέσεων απλώνεται πανευρωπαϊκά.

Μια προβληματική τράπεζα θα “διασώζεται” με εσωτερική συμμετοχή (bail-in): πρώτα των μετόχων και των δανειστών (κάτοχοι ομολόγων), μετά των καταθετών πάνω από 100.000 ευρώ, μετά θα έρχεται το κράτος και κάπου στο τέλος θα συμμετέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με διαθέσιμα κεφάλαια μόλις 60 δισ. ευρώ (από τα 500 δισ.) και με εξαιρετικά αυστηρούς όρους.

Ποιος πιστεύει ότι θα σταματήσουν στο όριο των 100.000 ευρώ;

Τα κράτη φορτώθηκαν τα αποτυχημένα “ανοίγματα” των τραπεζών και τώρα που το δημόσιο στερεύει από πυρομαχικά, βαφτίζουν “επένδυση” τις καταθέσεις και... καθαρίζουν.

Καθαρίζουν, όμως, πραγματικά;

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Λευκωσία που πολιόρκησαν το προεδρικό μέγαρο, οι απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων για να υπερασπίσουν τα ταμεία τους έξω από τη Βουλή, ήταν που ανάγκασαν το Eurogroup να πάρει πίσω την αρχική απόφαση για “κούρεμα” από το πρώτο ευρώ. Αλλά τα πολιτικά προβλήματα να εφαρμόσουν το bail-in στην ευρωζώνη είναι τεράστια και προκαλούν αντιπαραθέσεις.

Οι ευρω-τράπεζες είναι γεμάτες “μαύρες τρύπες”. Σαφή στοιχεία δεν δίνονται, αλλά διεθνείς οικονομικές εφημερίδες, Les Echos και Financial Times (FT), κάνουν λόγο για ανάγκη κάλυψης κεφαλαίων ύψους 1 - 2,6 τρισ. ευρώ.

Ζημιές

“Ο συνολικός ισολογισμός του νομισματικού και χρηματοπιστωτικού τομέα στην ευρωζώνη ήταν 26,7 τρισ. ευρώ φέτος τον Απρίλιο. Πόσο από αυτό είναι «βουλιαγμένο»; Στην Ιρλανδία, οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες είχαν ζημίες που αντιστοιχούσαν στο 10% του συνόλου του τραπεζικού ενεργητικού της χώρας. Οι συνολικές ζημίες θα είναι μεγαλύτερες”, γράφει στους FT ο Β. Μινχάου.

Η εφημερίδα Irish Independent αποκάλυψε συνομιλίες τραπεζιτών, επικεφαλής της Anglo Irish Bank το 2008 (όταν διασωζόταν από το κράτος).

Ο Τζον Μπόου, τότε επικεφαλής κεφαλαιαγορών στην Anglo Irish Bank, όταν ρωτήθηκε πώς κατέληξε στο ποσό των 7 δισ. ευρώ ως πρόταση προς το δημόσιο για τη διάσωση της τράπεζας, απάντησε κοφτά: “Το έβγαλα από τον κώλο μου". Η τράπεζα χρειάστηκε πάνω από 30 δισ. ευρώ!

Ακούγονται τραπεζίτες να τραγουδούν ειρωνικά «Deutschland, Deutschland,üuber Alles», χασκογελώντας για το γερμανικό χρήμα που ερχόταν στη χώρα... με την «εγγύηση του ιρλανδικού δημοσίου».

Και μετά μάς λένε πως οι δόσεις είναι για τη «σωτηρία» της χώρας. Αντίθετα, η διαγραφή του χρέους χτυπά στην καρδιά την κοροϊδία και απελευθερώνει πόρους.

“Στην Ελλάδα οι τραπεζικές επισφάλειες ανέρχονται στο 24% των συνολικών ενεργητικών. Η κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας πρόσφατα υπολόγισε ότι οι ζημίες ανέρχονται στο 18,3%. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι αναγνωρισμένες ζημίες είναι ήδη πάνω από 10% και τα μεγέθη είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται επίσης ταχύτατα στην Ιταλία... δύσκολα θα αποδεχτώ ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιέστατο”, σχολιάζει o B. Μινχάου στους FT (25/6).

Και χαρακτηρίζει τη «νέα» γραμμή της ευρωζώνης ως: «Μια επίσημη εκδοχή της τραπεζικής πρακτικής: “προσποίηση και επέκταση”. Προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τις ζημίες και επεκτείνουν την κρίση».

Μια κρίση που ξαναγυρνάει

«Πολλά τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ξαφνικά, ο κόσμος μοιάζει όλο και πιο περίπλοκος», σημειώνει ο Στίβεν Κινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην HSBC, σε έκθεση της Παρασκευής.

Η έκθεση «ζυγίζει» τις επιπτώσεις από τις δηλώσεις του προέδρου της Aμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκι για σταδιακό περιορισμό στη διοχέτευση ρευστότητας στις αγορές, την επιβράδυνση ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και την «κοινωνική αναστάτωση» σε αναδυόμενες χώρες, όπως Τουρκία και Βραζιλία.

«H Fed απειλεί τώρα να τραβήξει το πόδι από το γκάζι (της «εκτύπωσης» χρήματος) και το Πεκίνο εστιάζει τώρα περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα (για «ενέσεις» τόνωσης)», προσπαθώντας να ελέγξει το «σκιώδες τραπεζικό σύστημα. Η αβεβαιότητα της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ είναι κάτι ήδη αρκετά κακό. Αλλά η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κάνει τη συνολική εικόνα ακόμη χειρότερη», εκτιμά η HSBC.

«Φρενάρουν» βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές, καθώς οι κερδοφορίες πιέζονται, ο ρυθμός επενδύσεων υποχωρεί και η ζήτηση περιορίζεται διεθνώς.

Τα χρηματιστήρια «φρενάρουν» απότομα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτωθούν ομόλογα, που μπορεί να γίνουν «σκουπίδια» και να τις πτωχεύσουν.

«Ποσότητα ρεκόρ αμερικανικών ομολόγων πούλησαν την περασμένη εβδομάδα οι κεντρικές τράπεζες, ενώ τα funds ομολόγων υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές στην ιστορία», γράφουν οι FT (28/6).

«Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκαν τα fund ομολόγων των HΠΑ, με τις εκροές να αγγίζουν τα 10,6 δισ. δολ., αλλά και τα funds που επενδύουν σε χρέος αναδυόμενων αγορών είδαν να χάνουν το ποσό ρεκόρ των 5,6 δισ. δολ.».

Η ποσότητα των αμερικανικών ομολόγων «που διακρατεί η Fed για λογαριασμό ξένων θεσμικών επενδυτών σημείωσε εβδομαδιαία πτώση ρεκόρ 32,4 δισ. δολ. ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 24 δισ. δολ. τον Αύγουστο του 2007», σχεδόν 6 χρόνια πριν, όταν ξεκίναγε η κρίση με το σπάσιμο της φούσκας των “subprime” ομολόγων!