Δήμοι, σχολεία, νοσοκομεία, ΕΡΤ και μια σειρά ακόμα κλάδοι εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώθηκαν το Σάββατο 29 Ιούνη στο συλλαλητήριο που κάλεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στα κλεισίματα, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και όλες τις μνημονιακές επιθέσεις. Η συγκέντρωση ξεκίνησε έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη με τραγούδια και ομιλίες, ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.
“Ανυπακοή, τα σκουπίδια στη Βουλή” ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στο πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ που μπήκε και επικεφαλής της διαδήλωσης. Κρατώντας τύμπανα και φορώντας κίτρινες μπλούζες που έγραφαν “αντίσταση” συμμετείχαν, με το πανό του Σωματείου τους, οι εργαζόμενοι του δήμου Παλλήνης. Ακολουθούσαν το Σωματείο Εργαζόμενων Παιανίας, ο Σύλλογος Εργαζόμενων δήμου Νίκαιας-Ρέντη καθώς και το Σωματείο ΟΤΑ Μεσσηνίας. “Εμείς από τη Μεσσηνία πιστοί σε όλα τα καλέσματα της Ομοσπονδίας βρισκόμαστε εδώ κάθε φορά θεωρώντας το καθήκον μας μπροστά στο βομβαρδισμό που δέχεται ο κλάδος”, μας είπε ο Κώστας Ξυρογιάννης, “Θα καταφέρουμε κάτι αν η συσπείρωση είναι ανάλογη της σημερινής και μεγαλύτερη, όταν κατανοήσουμε πως όταν η φωτιά φτάνει στο σπίτι του διπλανού μας είναι θέμα χρόνου να φτάσει και σε μας. Θεωρώ ότι, όσο κι αν οι εποχές είναι δύσκολες, δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Οσο μεγαλύτερη είναι η θύελλα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι δυνάμεις μας. Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος και περιθώρια για ημίμετρα, πρέπει η παρουσία μας να είναι δυναμική και πολύ πιο οργανωμένη στο εξής. Δε θα πέσουμε, θα το παλέψουμε”.
Από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, με τα πανό της ΟΛΜΕ, των Σύλλογων Πρωτοβάθμιας και των ΕΛΜΕ, αυτή που ξεχώρισε ήταν η οργανωμένη παρουσία της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας. “Μετά από τη δημιουργία επιτροπής αγώνα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που έρχεται, αποφασίστηκε και ήρθε ένα λεωφορείο από το νομό μας για να συμμετέχουμε, ύστερα από το κάλεσμα της ΟΛΜΕ, στο σημερινό συλλαλητήριο”, μας είπε Βασίλης Αναστασόπουλος, γυμναστής, “Ερχεται νέα καταιγίδα μέτρων και κανένας δεν μπορεί να είναι εφησυχασμένος. Ο συντονισμός είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε μπροστά, μόνο με τέτοιες ενωτικές κινήσεις συνδικάτων, σωματείων, συλλογικοτήτων μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας που είναι συνολικός, είναι η ανατροπή αυτών που μας κυβερνάνε. Μόνο έτσι θα σωθούμε”.
“Η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή”
Τα συνθήματα “η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή, να φύγουν η κυβέρνηση και οι τροϊκανοί” και “η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί” έρχονταν από το πανό της ΠΟΣΠΕΡΤ που μαζί με τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, το Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Εργατική Αλληλεγγύη δημιουργούσαν ένα πολύ δυναμικό μπλοκ.
“Εκεί που περιμέναμε η οργάνωση στην ΕΡΤ να πάει προς το καλύτερο, ξαφνικά ακούσαμε το κλείσιμό της”, μας είπε ο Αχιλλέας Μπαλτούμας, τεχνικός στην ΕΡΤ με 24 χρόνια υπηρεσία, “Αυτή τη στιγμή μού οφείλει η ΕΡΤ 140 ρεπό. Κάποτε ήμασταν οχτώ άτομα στο τομέα μου, σήμερα είχαμε μείνει τέσσερα. Κάναμε τεχνική κάλυψη, 24ωρη βάρδια. Πονάει αυτό που συνέβη και δε ξέρουμε τι εξελίξεις θα έχουμε. Οχι όμως με δίμηνη σύμβαση που λέει ο Καψής. Πρέπει να κρατήσουμε. Ολος ο κόσμος πρέπει να βγει στο δρόμο γιατί έρχονται κι άλλες απολύσεις. Αν οι εργαζόμενοι ενωθούν, μπορεί κάτι να γίνει. Το σημερινό είναι καλή κίνηση, θα έπρεπε να είμαστε και περισσότεροι”.
Παρουσία είχαν επίσης ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η ΠΟΘΑ, η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, η ΟΚΔΕ, το Δίκτυο Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ. “Σήμερα διαδηλώνουμε για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την ενημέρωση, την εργασία”, μας είπε ο Κώστας Κεχαγιόγλου, γενικός γραμματέας της ΠΟΘΑ, “Διαδηλώνουμε ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που με μόνο μία υπογραφή μπορεί να καταργήσει φορείς που προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία δεκαετίες. Σήμερα είναι η αρχή ενός μεγάλου εγχειρήματος για να εκφράσουμε τις αγωνίες του κόσμου της εργασίας και να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των μνημονιακών πολιτικών, τις απολύσεις, τη διάλυση του δημόσιου τομέα, να απαντήσουμε στο γεγονός ότι θεωρούν σημαντικότερο να πληρωθούν οι δανειστές από το να μείνει όρθια η κοινωνία. Η συνέχεια θέλει σκέψη και δουλειά, να δουλέψουμε στους χώρους εργασίας”.
Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από μια σειρά ακόμα χώρους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. “Οι εργαζόμενοι χτυπιούνται από παντού, από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, τους εργοδότες”, μας είπε ο Τάκης Οικονόμου, από τα Αλουμίνια της Ελλάδας, αντιπρόεδρος του ΕΚ Λιβαδειάς και μέλος του Γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ, “Στα αλουμίνια έχουμε μειώσεις μισθών και η πολιτική τους θα φέρει κι άλλες επιθέσεις. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι να ενωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι. Ο εργαζόμενος έχει τη δύναμη. Ηρθαμε σαν Εργατικό Κέντρο σήμερα, αλληλεγγύη παντού”.
“Έργα, όχι λόγια”
Στη διαδήλωση του Σαββάτου ομιλητές ήταν εκπρόσωποι από ομοσπονδίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε κόντρα με την αδράνεια των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
“Από την Εκτελεστική της ΠΟΕ-ΟΤΑ θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στην πρώτη ενωτική, αγωνιστική πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δείχνει ότι η ανατροπή αυτών των πολιτικών δεν γίνεται αυτόματα”, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμις Μπαλασόπουλος, “Αυτή η κυβέρνηση δε θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, χρειάζεται ο δικός μας αγώνας. Ο ξαφνικός θάνατος των συναδέλφων στην ΕΡΤ θα πρέπει να γίνει αφετηρία για το δικό τους ξαφνικό θάνατο. Εμείς οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουμε νιώθει καθαρά στο πετσί μας αυτές τις πολιτικές. Γι' αυτό από δω, από την πλατεία Καραϊσκάκη, ας ξεκινήσουμε το δικό μας αγώνα, έναν αγώνα όλων των εργαζομένων και της κοινωνίας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών”.
“Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε άλλη μια φορά απέναντι στην κυβέρνηση της φτωχοποίησης, των απολύσεων, της ανέχειας, της αντιδημοκτρατικής διαδικασίας, της αντισυνταγματικότητας. Παίρνουν αποφάσεις σε μια μέρα και καταστρέφουν ζωές”, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, “Αυτό έκαναν και με την ΕΡΤ. Θέλανε να μας κλείσουν και νόμιζαν ότι θα υπάρχει η ‘σιωπή των αμνών’. Αμ δε! Η παγκόσμια κοινότητα και όλοι εσείς που κάθε μέρα μας στηρίζετε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας, είναι η σπίθα που άναψε τη φωτιά. Εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που δεν είμαστε απολυμένοι, τους λέμε να ανοίξουν τους δέκτες τους και τα PC τους να δουν μια ελεύθερη δημόσια τηλεόραση που έχει ακροαματικότητα πάνω από 35%. Με κόπο, με μόχθο των τεχνικών και των εργαζόμενων. Καλούμε όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες να συναποφασίσουμε, πέρα από τις τριτοβάθμιες, τον αγώνα μπροστά. Δεν είναι ώρα για λόγια, είναι ώρα για έργα”.
Πολιτικός αγώνας
“Δεχόμαστε επίθεση και σε αυτή δε μπορούμε να συνεχίσουμε να απαντάμε με άμυνα παρά μόνο με άλλη επίθεση, τη δικιά μας”, συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΔΧΒ, Νίκος Ορφανός. “Εδώ και τώρα, συνδικαλιστικός και πολιτικός αγώνας των συνδικάτων”.
“Θέλω να θέσω ερώτημα και ταυτόχρονα να το απαντήσω”, είπε τέλος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, “Ρωτούν πολλοί εργαζόμενοι, μπορούμε να τους σταματήσουμε; Να βάλουμε φρένο στις βάρβαρες αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους; Μπορούμε να ξανακερδίσουμε τα κλεμμένα όνειρά μας, τις ζωές μας; Ναι, μπορούμε. Γιατί όλοι εμείς που υφιστάμεθα τα αποτελέσματα των πολιτικών τους, που καθημερινά βιώνουμε στο πετσί μας τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους, είμαστε δυνατοί, είμαστε εκατομμύρια. Πότε αυτή η δύναμη φαίνεται και φέρνει αποτέλεσμα; Οταν κινούμαστε όλοι μαζί, ταυτόχρονα. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τη συνδικαλιστική ηγεσία που θα έπρεπε. Ηρθε η ώρα αυτό το πρόβλημα να το λύσουμε, προσπερνώντας τους. Οργάνωση και αγώνας από τα κάτω, συντονισμός και κλιμάκωση του αγώνα μας, επίθεση σε όλα τα επίπεδα. Γιατί η μπουλντόζα της τρόικας δε σταματά με παρακάλια, αλλά μονάχα με δυνατά χτυπήματα. Ηρθε η ώρα να τους τα δώσουμε”.
Οι ηγεσίες των Σωματείων και των Ομοσπονδιών χρειάζεται να υλοποιήσουν και να οργανώσουν αυτή την απόφαση, χωρίς καμιά καθυστέρηση, Πραγματικά είναι η ώρα για έργα και όχι λόγια. Οι αγωνιστές της βάσης σε κάθε χώρο θα παλέψουν γι’ αυτό.