Λιποθυμία Σαμαρά, τρεχάτε για τη δόση

Η κατάρρευση του Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν η τελευταία σεκάνς για το success story της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά. Τους πρόωρους τίτλους τέλους επέβαλαν οι καθ' ύλην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και τα ΜΜΕ.

Φυσικά, success story -μιλώντας από τη δική τους ταξική σκοπιά- δεν υπήρξε ποτέ παρά μόνο στο κεφάλι του ίδιου του Σαμαρά και της ομάδας αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας. Τα μηνύματα εδώ και δύο μήνες έρχονται απανωτά. Το Μάιο, ο ΟΟΣΑ δημοσίευε τα στοιχεία για συνέχιση της ύφεσης. Τον Ιούνη το ΔΝΤ έκανε ανοιχτά λόγο για αποτυχία του προγράμματος σταθερότητας. Σε όλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας συνέχιζε να δηλώνει τη “διαφωνία” του.

Επειδή όμως πια αυτά δεν τα πιστεύει κανένας, τις τελευταίες βδομάδες επιστρατεύεται ξανά το παλιό καλό εκβιαστικό “επιχείρημα” της “δόσης”. Ηδη η Τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα για νέο κύκλο επαφών πιέζοντας για άμεση υλοποίηση των 12.500 απολύσεων στο δημόσιο και πολλές άλλες νέες περικοπές προκειμένου αν επιτευχθεί συμφωνία πριν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, να ανοίξει ο δρόμος για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ -μιας δόσης που θα δοθεί σε μικρότερες δόσεις, ανάλογα με την “υλοποίηση” των προαπαιτούμενων μέτρων.

Κι άλλα μέτρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ (που συμμετέχει στη δόση με 1,8 δις) Ράις προειδοποίησε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας ως το τέλος Ιουλίου. Ο Στουρνάρας έσπευσε να δηλώσει την αισιοδοξία του ότι θα πάρουμε τη δόση τέλη Ιουλίου, αλλά ότι «η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην αναμόρφωση του δημοσίου τομέα και ειδικότερα στον τομέα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων». Από το «κάντε υπομονή σε λίγο οι θυσίες τελειώνουν» γυρίσαμε στο «φάτε κι άλλα μέτρα γιατί χανόμαστε»!

Στην άλλη πλευρά του στρατοπέδου, οι εργαζόμενοι από την ΕΡΤ και τα λιμάνια, μέχρι τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα (Τσιμέντα Χαλκίδας, Κατσέλης) δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί βαθιά πολιτική κρίση στα κόμματα της κυβέρνησης, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ από το οποίο ακόμα και οι τελευταίοι “πιστοί” (Αριστερή Πρωτοβουλία, κλπ) αποχωρούν, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία. Στο πρόσφατο συνέδριο, ο Βορίδης προσπάθησε να εκφράσει τα ακροδεξιά ανοίγματα και τη γραμμή εγκατάλειψης του ΠΑΣΟΚ ως συνεταίρου, σε αντίθεση με τους Αβραμόπουλους που πουλάνε μια ΝΔ με “ανθρώπινο” πρόσωπο.

Η «νέα» κυβέρνηση πριν καλά- καλά ορκιστεί έχει αρχίσει να βυθίζεται στην πολιτική κρίση.