Νοσοκομεία: Τα κλεισίματα δεν θα περάσουν!

“Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω!” δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με το που ανέλαβε υπουργός Υγείας και ενώ συνεχίζεται η φημολογία για άμεσο κλείσιμο 13-15 υγειονομικών μονάδων εντός του καλοκαιριού – στην Αθήνα, η Πολυκλινική, η Αγία Βαρβάρα, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, η Παμμακάριστος, το Σπηλιοπούλειο.

Η πρώτη απάντηση σε αυτήν την πρόκληση ήρθε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Υγείας στη διάρκεια της 4ωρης στάσης εργασίας που κάλεσε η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 27/6, όπου οι εργαζόμενοι γιούχαραν τον Γεωργιάδη. Το ίδιο έγινε μια μέρα μετά στον Ευαγγελισμό, όπου οι ειδικευόμενοι γιατροί τον υποδέχτηκαν με πανό στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Μαζί με την αγανάκτηση μέσα στα νοσοκομεία φουντώνουν οι κινητοποιήσεις και τα βήματα συντονισμού. Μετά την συναυλία συμπαράστασης που πραγματοποιείται έξω από την Πολυκλινική στην Ομόνοια (την ώρα που η ΕΑ πάει στο τυπογραφείο). Ακολουθεί η συγκέντρωση που οργανώνει το Σωματείο του Λοιμωδών Αγία Βαρβάρα στην είσοδο του νοσοκομείου την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 7μμ.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε παναττική σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων για πρόγραμμα κινητοποιήσεων την Τετάρτη 3/7 στις 10πμ στο Novotel. Η ΑΔΕΔΥ με αιχμή τα νοσοκομεία καλεί στις 4/7 Γενικό Συμβούλιο στις 10πμ στο Novotel.

Την Δευτέρα 8/7 το πρωί γίνεται κινητοποίηση στην είσοδο του Αγ. Σάββα ενάντια στην απαξίωση του νοσοκομείου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 7μμ το Συντονιστικό των Νοσοκομείων οργανώνει σύσκεψη στον Αγ. Σάββα με θέμα τον καλύτερο συντονισμό και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον χώρο της υγείας και όχι μόνο.

“Μπορεί από την μεριά της κυβέρνησης να βάζουν ένα μαντρόσκυλο για να χτυπήσουν τα νοσοκομεία, όμως από την δική μας την μεριά έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε την διάλυση των νοσοκομείων και γνωρίζουμε πως ο μοναδικός πλέον τρόπος είναι με απεργιακό ξεσηκωμό διαρκείας μέχρι να τους ρίξουμε” τόνισε ο ο Κώστας Καταραχιάς γραμματέας του Σωματείου Εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα και μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ.


Μέσα από τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα νοσοκομείων, η τρόικα και η κυβέρνηση στοχεύουν στην κατάργηση 11 με 15 χιλιάδων κλινών, που θα σημάνει την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων. Πρόκειται για ένα άμεσο χτύπημα στο δικαίωμα στην περίθαλψη που αφορά την υγεία και την ίδια τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και συνολικά όλων των φτωχών - με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο ρόλο του Προκρούστη.

Οταν την Πέμπτη, ο νέος υπουργός, περικυκλωμένος από μπάτσους και μπράβους, βγήκε στην είσοδο του υπουργείου για να δει την απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι άρχισαν να τρέχουν προς το μέρος του ενώ εκατοντάδες σφυρίγματα τον συνόδεψαν άρον άρον ξανά να μπει μέσα. Το κάλεσμα αντιπροσωπείας της ΠΟΕΔΗΝ είχε σαν μόνο στόχο την δημιουργία εντυπώσεων αφού όχι μόνο δεν είχε τίποτα νέο να τους πει αλλά αντιθέτως επανέλαβε τις απειλές για απολύσεις και κλεισίματα.

“Οι εργαζόμενοι έχουν από την μία να σώσουν τις δουλειές τους, από την άλλη να καλύψουν τις παροχές υπηρεσιών που πρέπει να έχει ο πολίτης όταν απευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν τα κατάλληλα υλικά σε φάρμακα, σε γάζες, σε μπαμπάκια και οινόπνευμα για να λειτουργήσουν” ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γκέκας, μέλος του Δ.Σ. Σωματείου εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα.

“Μας αγκάλιασαν”

Παρόντες στην κινητοποίηση με τα πανό τους ήταν εργαζόμενοι από το Θριάσιο, το Ασκληπιείο Βούλας αλλά και από το Γ.Ν. Πατησίων. “Ο αγώνας μας αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής και τοπικούς φορείς και γι' αυτό καταφέραμε να κρατηθούμε μέχρι τώρα. Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις και η αποδυνάμωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδήγησαν στην κατάργηση της μεγάλης εφημερίας. Σήμερα εφημερεύουμε μόνο μέχρι το μεσημέρι και μόνο μέρα παρά μέρα. Αυτά έρχεται να αποτελειώσει ο Άδωνις που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία” ανέφερε ο Νίκος Τερζάκης, εργαζόμενος στο Γ.Ν. Πατησίων.

“Η παρουσία του Γεωργιάδη στο υπουργείο είναι κωμικοτραγική και δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ένας άσχετος με την υγεία άνθρωπος για να ολοκληρώσει τις πιο καταστροφικές πολιτικές. Ο αγώνας πλέον είναι συνολικός και δεν μπορεί να είναι μεμονωμένος για κανέναν. Γι' αυτό θεωρώ πως ο μεγάλος αγώνας που ξεκίνησε στην ΕΡΤ πρέπει να συνεχίσει και να ενωθεί με όλους τους άλλους αγώνες ώστε να καταφέρουμε να ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση”, εξήγησε ο Σπύρος Βούγιας, γραμματέας του Σωματείου του Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου.


Θεαγένειο

Γενική Συνέλευση με την παρουσία πάνω από 70 εργαζόμενων έγινε το πρωί της Πέμπτης 27/6 πριν τη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στο Θεαγένειο Ογκολογικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το νοσοκομείο όχι απλά συρρικνώνεται αλλά σταδιακά του αφαιρούνται όλες οι κλινικές και στην ουσία μετατρέπεται σε πάρκινγκ μελλοθάνατων χωρίς την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας. Όπως εξήγησε η πρόεδρος του νοσοκομείου αυτό δεν θα σημάνει μόνο χάσιμο θέσεων εργασίας, αλλά και κλείσιμο δεκάδων κλινών.

Στην συνέλευση μίλησαν και εκπρόσωποι των τεχνικών της ΕΤ-3 που είχαν έρθει με κάμερα για να βγάλουν ρεπορτάζ για το κατειλημμένο κανάλι. “Είναι ανάγκη να πάμε όλοι μαζί. Δεν υπάρχει περιθώριο να μείνει κανένας μόνος του”, τονίστηκε και από την μεριά των εργαζόμενων της ΕΡΤ αλλά και από τους νοσοκομειακούς που έδειξαν με χειροκροτήματα την αλληλεγγύη τους ενώ αρκετές ήταν οι τοποθετήσεις που εξηγούσαν πως είναι ανάγκη παντού να γίνει της ΕΡΤ.

Γιάννης Στάθης


Γεννηματά

Με εγκεφαλικό νοσηλεύεται στο Γ.Ν. Γενηματάς η Αγγελική Κότσιρα εργαζόμενη καθαρίστρια στο νοσοκομείο όταν η εταιρία ανακοίνωσε την απόλυσή της επειδή εκείνη αρνιόταν να υπογράψει ψεύτικα χαρτιά αποπληρωμής μισθών που δεν είχε λάβει. Τις προηγούμενες μέρες η εταιρία ΦΑΣΜΑ ΑΕ απέλυσε άλλες δυο συναδέλφισσές της στο ίδιο νοσοκομείο, εκ των οποίων η μια καρκινοπαθής.

Την Κυριακή 30/6 η Παναττική Ένωση Καθαριστριών & Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) κάλεσε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας όπου αποφασίστηκε την Τετάρτη 3/7 στις 11πμ να γίνει παρέμβαση και ενημέρωση στο ΓΝΑ Γεννηματά. Επίσης η ΠΕΚΟΠ προσανατολίζεται σε οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία της ΦΑΣΜΑ, με διαδήλωση στα γραφεία της εταιρίας, ενώ ξεκίνησε και την δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τις 3 απολυμένες καθαρίστριες.

“Δυστυχώς στο Δ.Σ. του σωματείου του Γεννηματάς, παρά το έκτακτο κάλεσμα που κάναμε σαν παράταξη, όλες οι άλλες παρατάξεις αρνηθήκαν να πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ενάντια στη ΦΑΣΜΑ Α.Ε. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θέλουμε πολλές και μόνιμες καθαρίστριες. Θέλουμε εργασιακά δικαιώματα για όλους χωρίς διαχωρισμούς σχετικά με την ειδικότητα”, τόνισε ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος γιατρός στο Γεννηματάς και μέλος της Ενωτικής Κίνησης Αντίστασης και Ανατροπής.


Βουγιουκλάκειο

Συνεχίζεται για 10η εβδομάδα και παρά τους εκβιασμούς της εργοδοσίας η μάχη του Βουγιουκλάκειου στο Αιγάλεω.

“Μετά το άρθρο κάποιας κ. Λυποψυχάκη, που ενώ δεν ήρθε να μας βρει επίσημα γράφει μια ολόκληρη συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα λέγοντας πως εμείς κρατάμε την κλινική κλειστή, ήρθε και η διοίκηση να μας απειλήσει πως αν δεν κλείσουμε την απεργία δεν θα μας δώσει ούτε εκείνα τα δυο μηνιάτικα που εδώ και εβδομάδες μας έχει υποσχεθεί. Μας χρωστάει ωστόσο πάνω από 7 μήνες, σε κάποιους 9, σε κάποιους ακόμα παραπάνω. Εμείς δεν αποδεχόμαστε τους εκβιασμούς. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας”, τόνισε στην Ε.Α. η Σούλα Μπαλαλέ εργαζόμενη στην κλινική η οποία εξήγησε πως μετά την Γ.Σ. των εργαζόμενων την Τρίτη 2/7 αποφασίστηκε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω την ίδια μέρα το απόγευμα, ενώ οι εκπρόσωποι του σωματείου θα έχουν νέα συνάντηση με την διοίκηση την Τετάρτη 3/7 και στην συνέχεια θα υπάρξει νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί η συνέχεια.