Διαδήλωση στη Νίκαια

«Εξω οι Νεοναζί από τη Νίκαια», φώναξαν εκατοντάδες αντιφασίστες, ντόπιοι και μετανάστες στη συγκέντρωση και στην πορεία που έγινε την Πέμπτη 27 Ιούνη στην πλατεία Περιβολάκι, γιορτάζοντας αντιφασιστικά τα 90 χρόνια της πόλης.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλίες εκπροσώπων των διοργανωτών της συγκέντρωσης. Το λόγο πήρε η Κατερίνα Θωίδου από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας, ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα, ο Παναγιώτης Τσελεπής από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας- Ρέντη, η Σεβαστή Μωραϊτίνη από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη με τη Δημοτική Κίνηση «Κόντρα στο Ρεύμα», η Μαρία Ψωμά από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Θανάσης Διαβολάκης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Νίκαιας. Μπροστά μπήκαν οι Πακιστανοί μετανάστες μαζί με το πανώ της ΚΕΕΡΦΑ, φωνάζοντας “ποτέ ξανά φασισμός” και “εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι”. Η πορεία πέρασε από την πλατεία Οσίας Ξένης, το χώρο όπου έγινε το ιστορικό μπλόκο της Κοκκινιάς και κατέληξε ξανά στο Περιβολακι. Σε όλη τη διαδρομή οι κάτοικοι της Νίκαιας έβγαιναν στα μπαλκόνια, χαιρετούσαν, άλλοι έπαιρναν προκηρήξεις και χειροκροτούσαν.

Για άλλη μία φορά η Νίκαια φάνηκε ότι ανήκει στο αντιφασιστικό κίνημα. Οι Χρυσαυγίτες χρειάστηκαν την προστασία των ΜΑΤ για να σταθούν έστω και έξω από τα γραφεία τους, ενώ το αντιφασιστικό κίνημα διαδήλωσε στην πόλη και ξεσήκωσε ντόπιους και μετανάστες, καλώντας σε κοινή δράση κόντρα στα μνημόνια της ανεργίας, της φτώχειας και του ρατσισμού.