Συντονιζόμαστε

Πόλο έλξης για δεκάδες εργατικά σωματεία αποτελεί το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το οποίο βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα στα χέρια των εργαζομένων.

Το απόγευμα της Τρίτης 25/6, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη σύσκεψη συντονισμού στο αίθριο και η οποία αποφάσισε το άπλωμα και την προσπάθεια για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΠΟΕ ΟΤΑ, στις 29/6. Ταυτόχρονα, από όλους τους ομιλητές έμπαινε η ανάγκη για την κήρυξη νέας γενικής απεργίας, καθώς και για την κλιμάκωσή της με διάρκεια.

Μετά την επιτυχία του σαββατιανού συλλαλητηρίου, ακολούθησε νέα σύσκεψη το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών του ΕΚΑ, της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ (η οποία πήρε και την πρωτοβουλία για το κάλεσμα), της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΟΙΕΛΕ, της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΘΑ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Κατσέλη και πολλών ακόμα πρωτοβάθμιων σωματείων.

Παρά τη μεγάλη συμμετοχή και τη μαχητική διάθεση πολλών από τους παρευρισκομένους, η σύσκεψη δεν κατέληξε σε νέα κοινή κινητοποίηση. Αντίθετα υπήρξε προσπάθεια από ηγετικά στελέχη Ομοσπονδιών, ο συντονισμός να περιοριστεί σε ένα ολιγομελές, χάριν ευελιξίας, συντονιστικό όργανο, που δεν θα περιλαμβάνει πρωτοβάθμια σωματεία. Μόνη απόφαση η στήριξη απογευματινού συλλαλητηρίου που παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει η ΠΟΣΠΕΡΤ, σε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς.

Παρ'όλα αυτά, η βδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από τη σύνδεση του αγώνα της ΕΡΤ με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα και τον Κατσέλη.

Την Πέμπτη 27/6, περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ με τις οικογένειές τους, φορώντας όλοι κίτρινα μπλουζάκια με το σύνθημα “Ένας για όλους κι όλοι για έναν”, έφτασαν με πορεία στο ραδιομέγαρο, συναντώντας ενθουσιώδη υποδοχή. “Η καρδιά της εργατικής τάξης χτυπάει πολύ δυνατά στο προαύλιο της ΕΡΤ” ήταν τα λόγια της δημοσιογράφου Δήμητρας Ακριώτου, στο δελτίο ειδήσεων του κατειλημμένου καναλιού.

Η Κυριακή 30/6 ήταν αφιερωμένη στους εργάτες της αρτοβιομηχανίας Κατσέλη, η οποία ανακοίνωσε το κλείσιμό της. “Εμείς δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια των τραπεζών. Θέλουμε να ανοίξουν τα εργοστάσια. Ψωμί είναι. Αλεύρι είναι κύριοι. Ο κόσμος πεινάει. Εμείς οι εργαζόμενοι θα βγάλουμε ψωμί και θα το δούνε”, τόνισε στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Γιώργος Αρβανίτης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.


Σε όλη την Ελλάδα

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με αυτές στην Αγ. Παρασκευή συνεχίζονται δυναμικά στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ από την Ορεστιάδα μέχρι την Κέρκυρα κι από τη Ζάκυνθο μέχρι την Κρήτη.

“Αρκετές φορές μέσα στη βδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που αναμεταδίδονται ζωντανά στο πρόγραμμα της ΕΡΑ” μας μεταφέρει η Αργυρή Ερωτοκρίτου από τα Γιάννενα. “Χαρακτηριστικά έχουν γίνει εκδηλώσεις για το εργοστάσιο της Δωδώνης, για την Παιδεία, την Υγεία και προγραμματίζονται κι άλλες. Μαζί με την οργάνωση των εκδηλώσεων, αρχίζει και η οργάνωση του απεργιακού ταμείου, από τη Δευτέρα το βράδυ που ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι από την ΠΟΣΠΕΡΤ”.

Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και η Φύλλια Πολίτη από τη Θεσσαλονίκη: “Συνεχίζουν να παραμένουν στο κτίριο της ΕΡΤ3 οι εργαζόμενοι, βγάζοντας δελτία ειδήσεων που προβάλλουν το κίνημα, ενώ απ'έξω κάθε βράδυ πραγματοποιούνται συζητήσεις και συναυλίες. Την Κυριακή για παράδειγμα η συζήτηση αφορούσε τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές της Χαλκιδικής”. Στην Πάτρα “πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων κι εργατικών σωματείων για το ζήτημα της ΕΡΤ και δημιουργήθηκε επιτροπή συντονισμού για τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κι όχι μόνο. Καθημερινά συγκεντρώνεται κόσμος στις εγκαταστάσεις του σταθμού” μας είπε ο Νεκτάριος Χάινταρ.