Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή... στο πλευρό της Ισταμπούλ

Με τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιούλη ο κύκλος των συζητήσεων “Εξέγερση στην Τουρκία και την ΕΡΤ – Ισταμπούλ, Αθήνα κοινός αγώνας” που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα σε όλη τη χώρα.

Πάνω από τριάντα άτομα, εργαζόμενοι και νεολαίοι, με χαρακτηριστικότερη παρουσία αυτή των μελών της πακιστανικής κοινότητας, παρακολούθησαν την εκδήλωση στη Νέα Ιωνία. Ομιλητές ήταν ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη και η Άννα Κωνσταντακάκη, δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Η Αννα ξεκίνησε με την τελευταία, μέχρι εκείνη τη στιγμή, απόφαση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ ότι συνεχίζουν ανυποχώρητα τον αγώνα κόντρα στον Καψή και την δικομματική κυβέρνηση ξεσηκώνοντας χειροκρότημα, ενώ συνέχισε περιγράφοντας πώς λειτούργησε η κατάληψη και το απεργιακό πρόγραμμα.

Ο Πάνος εστίασε στην Τουρκία και εξήγησε πώς μια χώρα πρότυπο ανάπτυξης για τους καπιταλιστές έφτασε στην εξέγερση. Από την κατειλημμένη ΕΡΤ τοποθετήθηκε επίσης ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος, δείχνοντας ότι η μάχη δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά ήταν αποτέλεσμα των αγώνων και της ριζοσπαστικοποίησης όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έγιναν ερωτήσεις για το πώς ο κόσμος που βρίσκεται καθημερινά στο Ραδιομέγαρο μπορεί ως συμπαραστάτης να ενισχύσει τον αγώνα.

“Σαράντα άτομα, φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές, συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Χαλάνδρι”, μας είπε η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, “Τη συζήτηση άνοιξε η Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ που περιέγραψε την εμπειρία της από την κατειλημμένη ΕΡΤ, τις συνελεύσεις, το απεργιακό πρόγραμμα. Συνέχισε η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό 'Σοσιαλισμός από τα Κάτω' που στάθηκε στην Τουρκία, κάνοντας μια πολιτική και κινηματική ιστορική αναδρομή για να εξηγήσει τη σημερινή εξέγερση. Και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις για την Τουρκία και το αν οι κεμαλικοί ή οι φασίστες παίζουν ρόλο στην εξέγερση, αλλά και για την ΕΡΤ και το πώς θα συνεχίσει ο αγώνας”.

Ενδιαφέρον

Στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη, ομιλητής ήταν ο Κώστας Πίττας, υπεύθυνος του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. “Γύρω στα 20 άτομα, κύρια φοιτητές και φοιτήτριες από το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο, παρακολούθησαν τη συζήτηση”, μας είπε η Ράνια Κούτσικου για την Πάτρα, “Από την εισήγηση αναλύθηκαν οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία που οδήγησαν στην έκρηξη και έγιναν οι συνδέσεις με τον αγώνα της ΕΡΤ. Οι τοποθετήσεις είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα όταν φοιτήτρια του ΤΕΙ έθεσε την ερώτηση πώς απαντάμε στους Κύπριους φοιτητές που έχουν ενστάσεις για τη συμπαράσταση με την Τουρκία”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκαέξι άτομα, φοιτήτριες, καθηγήτριες, εργαζόμενοι σε νοσοκομείο, αλλά και σε εργοστάσια του νομού. Η συζήτηση ήταν έντονη και επικεντρώθηκε στο πώς οι αγώνες στην Ελλάδα, όπως στην ΕΡΤ, στηρίζουν και βοηθούν τους αγώνες στην Τουρκία. Ο Μάκης, εργαζόμενος σε εργοστάσιο, είπε ότι “Δεν βρίσκει έδαφος για να περάσει ο εθνικισμός που καλλιεργούν. Οι εργάτες και η νεολαία στην Τουρκία είναι οι γείτονές μας. Έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας, όπως παλιά με τους σεισμούς το 1999 και θα τη δείξουμε και τώρα”. Ενώ ο Βαγγέλης, γιατρός στο νοσοκομείο είπε πως “Παλιά ήταν μόνο η Ελλαδα. Μετά η Ισπανία και η Αραβική Άνοιξη. Τώρα… Τουρκία, Βραζιλία, ακόμα και η Στοκχόλμη. Η αντίσταση απλώνεται”.

Εικοσι τρία άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση στη Ξάνθη, κύρια από την πόλη, αλλά και από την Κομοτηνή και τη Δράμα. Ο Σαμί από την ΕΡΑ Κομοτηνής έδωσε μια πολύ καλή εικόνα για τις εξελίξεις στην Τουρκία λέγοντας πως “το 80% του κόσμου δεν είχε ξανακατέβει σε διαδήλωση και οι ηλικίες ήταν 19-32 χρονών. Αυτό από μόνο του δείχνει μια τεράστια αλλαγή”. Ακόμα πιο λεπτομερείς περιγραφές για το κίνημα στην Τουρκία και την αριστερά έδωσε ο Μουσταφά, δημοσιογράφος επίσης από την Κομοτηνή, που μόλις είχε επιστρέψει από μια εκδήλωση στην Αδριανούπολη.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το ζήτημα των πρωτοβουλιών που χρειάζεται να πάρει η Αριστερά για συμπαράσταση στην εξέγερση της Ταξίμ και για την ΕΡΤ. Η Λία, καθηγήτρια, πρότεινε να οργανωθεί μια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία με προβολή βίντεο από το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ και σκηνές από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία. Ο Τζεμαλί, δάσκαλος, τόνισε ότι η καλύτερη συμπαράσταση, είναι να δυναμώνουν οι αγώνες εδώ ενάντια στα κλεισίματα των σχολείων και των νοσοκομείων, να γίνει πράξη το “ERTaksim”. Ο Κωστής, φοιτητής από το ΝΑΡ, είπε ότι “όπως ο Δεκέμβρης του 2008 έδωσε ώθηση για να φτιαχτεί λίγο μετά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ελλάδα, έτσι και η εμπειρία της εξέγερσης στους δρόμους της Ιστανμπούλ, μπορεί να αφήσει πίσω της μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ της Τουρκίας”.