Πορτογαλία: Παραίτηση του υπουργού της λιτότητας μετά τη γενική απεργία

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βίτορ Γκασπάρ, τη Δευτέρα 1η Ιούλη. Είναι το μεγαλύτερο χτύπημα για την δεξιά κυβέρνηση του Κοέλιο που πήρε την εξουσία πριν από δύο χρόνια, αλλά και τεράστιο χτύπημα για την Τρόικα.

Ενώ τα προγράμματα λιτότητας δεν βγαίνουν και η Τρόικα πιέζει για σκληρότερα μέτρα και μαζικές απολύσεις, η κυβέρνηση χάνει τον επικεφαλής αυτής της επίθεσης. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η παραίτηση ήρθε τέσσερις μόλις μέρες μετά τη γενική απεργία που οργάνωσαν τα συνδικάτα.

Στις 27 Ιούνη οι μεγάλες συνομοσπονδίες παρέλυσαν τη χώρα, απαιτώντας όχι μόνο να μπλοκαριστούν τα μνημόνια, αλλά και να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κινήθηκαν, τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από νηπιαγωγεία μέχρι Πανεπιστήμια, έμειναν κλειστά ενώ οργανώθηκαν συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Για πρώτη φορά μετά το Νοέμβρη του 2011 (την πρώτη γενική απεργία ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση), η δεύτερη σε μέγεθος συνομοσπονδία, UGT, ένωσε τις δυνάμεις της με την μεγαλύτερη συνομοσπονδία CGTP, η οποία έχει προχωρήσει σε άλλες δύο γενικές απεργίες στο μεταξύ διάστημα.

Η οικονομία της Πορτογαλίας βυθίζεται στην ύφεση και η Τρόικα μόλις ξεκινούσε την καθιερωμένη της επιθεώρηση, όταν ο Γκασπάρ παραιτήθηκε. Το τελευταίο πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης περιλαμβάνει αύξηση εργάσιμων ωρών στο δημόσιο και περιορισμό θέσεων εργασίας.

Ο Γκασπάρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για την πολιτική κρίση της Πορτογαλίας. Το δεξιό κόμμα του Κοέλιο (παραδόξως στην Πορτογαλία ονομάζονται Σοσιαλδημοκράτες) δεν κατάφερε να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2011 και στηρίζεται στις ψήφους του μικρότερου, ακόμη πιο δεξιού, Λαϊκού Κόμματος. Πρόσφατα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πως κάποιες από τις περικοπές που έχουν εφαρμοστεί είναι παράνομες και ανάγκασε την κυβέρνηση να ψάχνει να βρει εναλλακτικές λύσεις για να κόψει τις δαπάνες που ζητάει η τρόικα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Αριστερά μαζί και τα συνδικάτα ζητάνε πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Για καιρό, τα ΜΜΕ στην Πορτογαλία σχολιάζουν πως η κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Οικονομικών χάνουν το θάρρος τους, βλέποντας την εργατική αντίσταση να συνεχίζει, τις δημοσκοπήσεις να τους καταβαραθρώνουν και την κρίση να μην τιθασεύεται. Η πτώση της κυβέρνησης Κοέλιο θα είναι μεγάλη νίκη για το εργατικό κίνημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.