Φεστιβάλ στα Χανιά

Το 8ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης δικαίωσε το κεντρικό του σύνθημα, αφού για δύο μέρες στο πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών στο κέντρο των Χανίων ξετυλίχτηκε ένα πραγματικό πανηγύρι ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών, ντόπιοι, μετανάστες, αλλά και τουρίστες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των 19 φορέων και ανένταχτων αγωνιστών που συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ και συμμετείχαν σε συζητήσεις, προβολές, workshops, θεατρικά, συναυλίες και άλλα δρώμενα.

Στη κεντρική συζήτηση του Σαββάτου η Ελευθερία Κήλη από το τμήμα δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του ζητήματος της ιθαγένειας στην Ελλάδα. Η Ντίνα Κληρονόμου από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών αναφέρθηκε στο πως βιώνουν το θέμα οι εκπαιδευτικοί που έχουν και μορφώνουν τα παιδιά 2ης γενιάς στα σχολεία και κατέκρινε τα δυο μέτρα και δυο σταθμά της κυβέρνησης που από την μια μεριά μιλάει για τον κίνδυνο από τους “λαθρομετανάστες” ενώ προσφέρει απλόχερα την ελληνική ιθαγένεια σε όποιον κάνει αγορά ενός ακινήτου της τάξης των 200-250.000 ευρώ.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρθηκε στους αγώνες του αντιρατσιστικού κινήματος και των μεταναστών εργατών και επιχειρηματολόγησε για ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη βάση αυτών των αγώνων. Ο Αλ Αλί από τους Σύριους πρόσφυγες μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φεύγοντας από μια χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο και φτάνοντας σε μια άλλη που δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο. Ακολούθησε πλούσια κουβέντα με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους περίπου 200 παρευρισκόμενους.

Στη συζήτηση της Κυριακής, που ήταν ακόμη πιο μαζική, ο Γιώργος Φραγκιουδάκης πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης ξεκίνησε διαβάζοντας ένα κείμενο του Μπρεχτ για το φασισμό, έκανε μια ιστορική και πολιτική ανάλυση του φαινόμενου και κατέληξε ότι “δεν μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς ταυτόχρονη πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό”. Ο ιστορικός από τα “Ενθέματα” της Αυγής, Στρατής Μπουρνάζος κινήθηκε σε 3 άξονες: Τι είναι η Χρυσή Αυγή, ποιοι λόγοι οδήγησαν στην άνοδό της τα τελευταία χρόνια και με ποιες συμμαχίες μπορεί να καταπολεμηθεί.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την ΚΕΕΡΦΑ έδωσε την εικόνα του ενός χρόνου από την είσοδο των νεοναζί στο κοινοβούλιο, “ενός χρόνου κερδισμένου από την μεριά του νέου αντιφασιστικού κινήματος που ξεδιπλώθηκε και εμπόδισε τους φασίστες από τον κύριο στόχο τους, να συγκροτήσουν μαζικά Τάγματα Εφόδου”. Η Σίτσα Κοτσιφάκη από την Αντιφασιστική Κίνηση της ΕΛΜΕ μετέφερε εμπειρίες από τη δράση της στα σχολεία όλη την προηγούμενη χρονιά και το πρώτο Φεστιβάλ που διοργάνωσε.

Ακολούθησε συζήτηση και γόνιμη αντιπαράθεση από οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές με αναφορές στην μεγάλη συγκέντρωση που ματαίωσε τη φιέστα των ναζί βουλευτών τον περασμένο Νοέμβρη, την ακύρωση των ρατσιστικών “φιλανθρωπιών μόνο για Ελληνες” και βέβαια τη διάλυση του Τάγματος Εφόδου της Χ.Α. στο λιμάνι.

Οι συζητήσεις και τα πηγαδάκια συνεχίζονταν καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ όπως στο πολύ ενδιαφέρον workshop που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ για την Αραβική Ανοιξη, αλλά και στο περίπτερό της που ήταν αφιερωμένο στην καμπάνια συμπαράστασης στους εργάτες της Μανωλάδας και την αντιφασιστική πάλη. Το τραπέζι του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου τράβηξε την προσοχή πολλών αγωνιστών, όπου δόθηκαν βιβλία και τεύχη του ΣΑΚ αξίας πάνω από 100 ευρώ και βέβαια οι σύντροφοι του ΣΕΚ διακινήσαν δεκάδες φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και αυτοκόλλητα συμπαράστασης στην ΕΡΤ. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας στους αντιρατσιστικούς και εργατικούς αγώνες με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση συμπαράστασης την Τρίτη, στη δίκη των 3 συναγωνιστών για την κινητοποίηση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2012.