Την Τρίτη 2 Ιούλη το απόγευμα θα συνέχιζε τις διαδικασίες του το συνέδριο της ΟΛΜΕ που είχε διακοπεί στις 11.30πμ για να πραγματοποιηθεί διαδήλωση από το ξενοδοχείο Τιτάνια όπου διεξάγεται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών και τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.
Στο συνέδριο γινόταν συζήτηση τόσο για το ξεπούλημα της απεργίας του Μαΐου όσο και για την ανάγκη για απεργιακή συνέχεια μόλις ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Το δίκτυο εκπαιδευτικών της Τάξης μας που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις έχει κυκλοφορήσει ανακοίνωση-πρόταση στην οποία τονίζει «Στο ίδιο το συνέδριο, πλέον για όλους μας ένας είναι ο δρόμος, μια είναι η μοναδική απόφαση που μπορούμε να πάρουμε. Να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη με απόφαση του συνεδρίου. Χρειάζεται να αποφασίσουμε ότι κανένα σχολείο δεν θα ανοίξει από την πρώτη μέρα με πενθήμερη απεργία που θα αποφασίσουμε εδώ στο συνέδριο. Μέσα στην πρώτη βδομάδα της απεργίας κύκλος ΓΣ σε όλες τις ΕΛΜΕ για κλιμάκωση και νέα συνέλευση των προέδρων στο τέλος της εβδομάδας».
Πριν διακοπεί το συνέδριο την Τρίτη το πρωί έγιναν αιχμηρές τοποθετήσεις τόσο για τη στάση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ και Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις-ΣΥΝΕΚ) για το ξεπούλημα της απεργίας στις εξετάσεις, όσο και για απεργία διαρκείας από το Σεπτέμβρη, όπως από το σύνεδρο από την Κάλυμνο, Λεωνίδα Κοκκόλη ή τον Φώτη Μπιχάκη από τα Χανιά. Ο δεύτερος ενημέρωσε και για την κινητοποίηση που ήταν σε εξέλιξη το πρωί της Τρίτης έξω από τα Δικαστήρια της πόλης ενάντια στις διώξεις που έχουν υποστεί εκπαιδευτικοί λόγω συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις στην παρέλαση στις 25 Μάρτη.
Η απόφαση για απεργία το Σεπτέμβρη σε όλα τα σχολεία έχει όλα τα φόντα να προχωρήσει. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις για τον συσχετισμό στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ότι θα υπάρξει αριστερή πλειοψηφία με άνοδο των δυνάμεων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων, του ΠΑΜΕ και των Παρεμβάσεων, με τη ΔΑΚΕ να έχει (μικρή) πτώση και την ΠΑΣΚΕ να έχει ουσιαστικά χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της.
Παρόλα αυτά, δεν θα γίνει αν οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς δεν σταθούν στο ύψος τους. Οι ΣΥΝΕΚ να στηρίξουν την πρόταση γα την απεργία χωρίς να ψάχνουν ξανά τους «όρους και τις προϋποθέσεις» και το ΠΑΜΕ να σταματήσει τις επιθέσεις στην υπόλοιπη αριστερά και στην μορφή πάλης, την απεργία διαρκείας, με διάφορες δικαιολογίες που δεν στέκουν.
Οι καθηγητές πανελλαδικά ζητούν κλιμάκωση, ειδικά μετά τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο επίσημα. Στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α’΄ Αθήνας συγχωνεύονται 16 σχολεία, στην Διεύθυνση Πειραιά 4 σχολεία και από 2 σχολεία στην Α’ Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες, στην Καβάλα και στην Ξάνθη.
Οι καταργήσεις χτυπούν ιδιαίτερα τα Χανιά και τα Γιάννενα. Στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης Χανίων καταργούνται 5 σχολεία, στα Γιάννενα 3 και από ένα σχολείο στην Α’ Αθήνας, στην Κοζάνη, στη Λάρισα, στη Λακωνία και στην Α’΄ Θεσσαλονίκης.
Μπορείτε να δείτε ποια σχολεία συγχωνεύονται ή καταργούνται αναλυτικά στο μπλογκ της Τάξης μας (http://i-taksi-mas.blogspot.gr).