Πολιτική
Η αρχαιολογία του “success story”

Με μία πρόχειρη ματιά στα δημοσιεύματα για τον τύμβο Καστά Αμφιπόλεως μπορεί ο καθένας να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του πολιτικού παιχνιδιού που παίζεται σε βάρος των υλικών κατάλοιπων μίας κοινότητας ανθρώπων που έζησε πριν τουλάχιστον 2 χιλιάδες χρόνια… είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που παίζεται σήμερα στις πλάτες μας!

\r\n
\r\n
Συγκεκριμένα, μόλις 2 μέρες μετά την πρώτη επίσημη δήλωση του Υπ.Πο. σχετικά με την σωστική ανασκαφή στην προαναφερθείσα θέση, ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) προσέφερε απλόχερα και ανιδιοτελώς το ποσό τον 30.000 ευρώ “επιθυμώντας να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες”. Αν πρόκειται να τις συνδράμει με τον ίδιο τρόπο που τις συνέδραμε η ΔΕΗ Α.Ε. στους Αγ.Ανάργυρους Φλωρίνης όπου “οι προσλήψεις προσωπικού […] (45 αρχαιολόγων, 4 σχεδιαστών, 4 συντηρητών και 400 εργατών) καθυστέρησαν λόγω παρέμβασης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Κ.Α.) αναφορικά με τη νομιμότητα των προσλήψεων αρχαιολόγων με δελτίο παροχής υπηρεσιών”, μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους εργασιακές σχέσεις και συνθήκες προμηνύονται ακόμη και στο όνομα της ανάδειξης μίας ‘εθνικής’ κληρονομιάς.
\r\n
 
\r\n
Μόνο φέτος, από τις αρχές του Μάη μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη διεξάγονται συνολικά πάνω από 600 ανασκαφικά έργα ΕΣΠΑ και εκατοντάδες άλλες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων… Όμως, οι περιοδείες του πρωθυπουργού περιορίζονται μόνο μεταξύ των ‘βασιλικών’ ταφικών τύμβων και των μινωικών ‘ανακτόρων’, όπως άλλωστε έκανε τον Ιούνιο επισκεπτόμενος την Κνωσσό συνοδεία του Κινέζου ομολόγου του. 
\r\n
\r\n

Εφορίες αρχαιοτήτων

\r\n
\r\n
Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης όμως δεν περιορίζεται μόνο σε τυχαίες ‘υπενθυμίσεις’ του αρχαίου βασιλικού/ανακτορικού/πολυτελούς ελληνικού παρελθόντος, αλλά και στην επιλεκτική αξιοποίησή του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, την ίδια ακριβώς στιγμή που οι θριαμβολογίες συνεχίζονται για τον πλούτο που κρύβει στα “σπλάχνα της η μακεδονική γη”, το Υπ.Πο. αποφασίζει το πετσόκομμα εξπρές όλων των Εφοριών Αρχαιοτήτων, ενώ επιπλέον εξαφανίζει νευραλγικά τμήματα από τα Μουσεία σε ολόκληρη την χώρα. Σύμφωνα με την Τρόικα, ο πολιτισμός και η αρχαιολογική έρευνα οφείλουν να συρρικνωθούν κατά 40% μέχρι τον φετινό Οκτώβριο προκειμένου να γραφεί άλλο ένα  success story. Όχι όμως και οι αναπτυξιακές επενδύσεις… 
\r\n
 
\r\n
Μόλις πριν λίγους μήνες δόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την επενδυτική αξιοποίηση 26.000 στρεμμάτων γης στην περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά ανεκτίμητης αξίας περιοχή του Κάβο Σίδερο στην ΒΑ Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, ένας ακαθόριστος ακόμη αριθμός ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ θα ανεγερθούν σε μία έκταση γειτονικά της οποίας βρίσκεται τουλάχιστον μία παραθαλάσσια ελληνιστική πόλη –στη θέση Ίτανος- και μία παραθαλάσσια μινωική πόλη –στη θέση Ρουσσόλακος-, ενώ μέχρι σήμερα διενεργούνται ακόμη στην περιοχή ανασκαφικές έρευνες από διάφορες ξένες αρχαιολογικές σχολές.
\r\n
 
\r\n
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό των δαπανών στην ακαδημαϊκή αρχαιολογική έρευνα συνδράμουν στην διαμόρφωση μίας εικόνας όπου επικρατεί η έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, η ανεργία, οι περικοπές, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις… και όλα αυτά στο όνομα της επιλεκτικής ανάμνησης ενός εθνικιστικά κατασκευασμένου παρελθόντος από αυτούς που συνεχίζουν να ονειρεύονται ‘εθνικές πρωτιές’ στα χρηματιστήρια αγορών, τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα πρωτογενή πλεονάσματα… Είναι οι ίδιοι που βρίσκουν λεφτά για να πνίγουν μετανάστες στο Αιγαίο και το Λιβυκό, αλλά όχι για τα ασφαλιστικά ταμεία… Είναι οι ίδιοι που κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, αλλά ανοίγουν στρατόπεδα συγκέντρωσης… Είναι οι ίδιοι που στέλνουν πακετάκι στην ανεργία χιλιάδες αποφοίτους και νεολαίους… 
\r\n
 
\r\n
Είναι η κυβέρνηση και τα τσιράκια της στους οποίους στις 6 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα κινηματικής κλιμάκωσης και να τους ανατρέψουμε εδώ και τώρα!... Ευτυχώς, ο τύμβος Καστά είναι αρκετά μεγάλος για να τους θάψουμε μέσα όλους! 
\r\n
 
\r\n
Αλεξάνδρα Κρήτη, Απόφοιτη Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Π.Κ.
\r\n
 
\r\n
Πηγές: Avgi.gr [29/8/14] Κρημνιώτη Π., 29/8/14, Χαμηλάκης Γ., 24/8/14 • Efsyn.gr [29/8/14] Λαζαρίδου Α., 27/8/14, Ψαρρά Α., 22/4/14 • Enet.gr [29/8/14] Κοντράρου-Ρασσιά Ν., 27/8/14 • Erroso.blgospot.gr [29/8/14] Συκκά Γ., 29/8/14 • Capital.gr [29/8/14] Ζαμπούκας Α., 27/8/14 l Kozan.gr [29/8/14] Τζαβάρας Κ., 22/1/13 • News247.gr [29/8/14] Χριστοδούλου Κ., 24/8/14 • Sea.org.gr [29/8/14] Δελτίο Τύπου 29/8/14 • Yppo.gr [29/8/14] Δελτία Τύπου 18/8-26/8/14
\r\n