Φοιτητικό κίνημα
Όχι στις διαγραφές φοιτητών

Φοιτητικό συλλαλητήριο θα γίνει την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη στις 5μμ στα Προπύλαια στην Αθήνα. Σε εξέλιξη από το πρωί θα είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το Νομοσχέδιο για την «Ίδρυση και την οργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία κι άλλες διατάξεις». 

\r\n
\r\n
Η ίδρυση αυτού του Συμβουλίου είναι αποδέλοιπο του νόμου Διαμαντοπούλου, ενώ ο Υπουργός Παιδείας έχει το δικαίωμα να καταθέσει τροπολογίες με τον Λοβέρδο να ετοιμάζεται να καταθέσει την τροπολογία για τις διαγραφές των φοιτητών. Ο Λοβέρδος αρχικά απειλούσε με την άμεση διαγραφή 180 χιλιάδων φοιτητών που δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, ενώ μέχρι στιγμής έχει υποσχεθεί ότι δεν θα διαγραφούν όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή σε εξεταστική περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια. H πίεση πάνω του είναι ήδη πολύ μεγάλη. Άλλωστε, την Δευτέρα 1/9 έγινε γνωστό ότι ο υφυπουργός Παιδείας, Κ. Κουκοδήμος…πήδηξε έξω από την βάρκα του Υπουργού για «προσωπικούς λόγους». 
\r\n
 
\r\n
Φοιτητικές συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Τρίτη και την Τετάρτη 2-/9 στο Πολυτεχνείο, στο Χημικό, στη Νομική και αλλού, ενώ το Φυσικό Αθήνας έχει πάρει ήδη απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ακόμα, καλέσματα για διαδήλωση την Τετάρτη 3/9 υπάρχουν στο Ηράκλειο στις 12μ. στα Λιοντάρια, στο Ρέθυμνο στις 11πμ στην Πρυτανεία και στην Πάτρα στις 5μμ στο Παράρτημα.
\r\n
\r\n

Αλυσίδα

\r\n
\r\n
Παρά το καλοκαίρι οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Φοιτητική διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη στα Γιάννενα την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έφευγε για το τυπογραφείο. «Η επίθεση με τις διαγραφές των φοιτητών έρχεται μαζί με όλες τις υπόλοιπες επιθέσεις της κυβέρνησης. Είναι ζήτημα δεμένο με την εντατικοποίηση των σπουδών, το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται να έχει ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτή την επίθεση. Είναι στην ίδια αλυσίδα με τις υπόλοιπες: με το Νέο Λύκειο, με τις απολύσεις, με την συνολική κατάσταση στη χώρα. Στο συλλαλητήριο καλούν οι φοιτητικές οργανώσεις της αριστεράς» μας δήλωσε η Αλίκη Τολίδου από την Ιατρική Ιωαννίνων. 
\r\n
 
\r\n
Την Τρίτη 26/8 τα ΕΑΑΚ οργάνωσαν μια πρώτη πορεία στην Αθήνα, από τα Προπύλαια στη Βουλή καθώς συζητιόταν το παραπάνω νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.   
\r\n
 
\r\n
Την Πέμπτη 28/8 φοιτητική συγκέντρωση έγινε στο Υπουργείο Παιδείας στη Νερατζιώτισσα. Η κινητοποίηση ήταν αρκετά μαζική για τα καλοκαιρινά δεδομένα. Συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο, από την Ιατρική, από την Νοσηλευτική, από τα ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά, από το Φυσικό, από το Γεωλογικό, από την Φοιτητική Εστία Χαλκίδας, από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, από το ΣΕΚ και τα ΕΑΑΚ.  
\r\n
 
\r\n
Νέα κινητοποίηση έγινε την Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια της ανάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από τον Θ. Φορτσάκη που έχει πολλές φορές ταχθεί στο παρελθόν ενάντια σε οποιαδήποτε φοιτητική κινητοποίηση (κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καθηγητής Νομικής και έπειτα πρόεδρος της σχολής). Το πανό που κρατούσαν οι φοιτητές τα έλεγε όλα: «Λοβέρδο και Φορτσάκη ακούστε το καλά, οι διαγραφές και πάλι θα μείνουν στα χαρτιά».
\r\n