Εργατικό κίνημα
H άποψή μας: Σαμαράς Βενιζέλος φέρνουν μπροστά την προεδρική εκλογή - να τους αποτελειώσουμε!

Σύνταγμα 6/12/2014

Η απόφαση του Σαμαρά και του Βενιζέλου να επισπεύσουν την Προεδρική εκλογή είναι μια ανοιχτή ομολογία ότι έρχεται το τέλος της συγκυβέρνησης. Ό,τι κι αν λένε τα κυβερνητικά φερέφωνα, οι φίλοι των Σαμαροβενιζέλων στο Χρηματιστήριο υποδέχθηκαν την απόφαση με μια θεαματική βουτιά.

\r\n
\r\n
Ταυτόχρονα, όμως, όλα τα κοράκια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και ΔΝΤ προσπαθούν με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της μνημονιακής επίθεσης με παράταση των μνημόνιων, μηχανισμό «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» και επιβολή του νέου κύκλου περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες.
\r\n
 
\r\n
Γι’ αυτό, η αντίδραση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απλά πανηγυρισμοί και προετοιμασίες για τις εκλογές που έρχονται. Χρειάζεται συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων που έφεραν τη συγκυβέρνηση στα στενά και ξεκάθαρη προοπτική για την έκταση της ανατροπής που πρέπει να επιβάλουμε.
\r\n

Κρίση

\r\n
\r\n
\r\n
Το αδιέξοδο της κυβέρνησης ήρθε σαν αποτέλεσμα δυο παραγόντων. Από τη μια η συνεχιζόμενη κρίση του καπιταλισμού διέλυσε το «success story» δραματικά και από την άλλη η ασίγαστη εργατική αντίσταση ριζοσπαστικοποίησε και ριζοσπαστικοποιεί την οργή προς τα αριστερά.
\r\n
 
\r\n
Η γοργή διάλυση του κυβερνητικού μύθου περί «εξόδου» από τα μνημόνια είναι εντυπωσιακή. Αυτοί που έλεγαν ότι μαζί με το 2014 τελειώνουν και τα μνημόνια, τώρα παρακαλάνε γονατιστοί την ΕΕ για παράταση. Οι «αγορές», που τάχα θα ήταν οι απελευθερωτές από τα δεσμά της τρόικας, ζητάνε θηριώδη επιτόκια για νέο δανεισμό. Και η περιβόητη «προεδρική πλειοψηφία» που αυτοδιαφημίζεται ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, τώρα ομολογεί ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το πακέτο μέτρων της «τελευταίας αξιολόγησης» που απαιτεί η τρόικα.
\r\n
 
\r\n
Νομίζουν ότι φέρνοντας την προεδρική εκλογή πιο μπροστά και στέλνοντας την ψήφιση των μέτρων πιο πίσω –στην «παράταση»- εξασφαλίζουν αυτό που ονομάζουν ως «συνέχεια του κράτους». Αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
\r\n

Μάχες

\r\n
Η οικονομική κρίση του συστήματος διεθνώς είναι ο αντικειμενικός παράγοντας των εξελίξεων. Αλλά ο καθοριστικός είναι ο υποκειμενικός, είναι οι ατέλειωτες μάχες των εργατών και της νεολαίας. Αυτές οι μέρες με τα συλλαλητήρια στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτή την αλήθεια.
\r\n
 
\r\n
Αυτό το κύμα ριζοσπαστικοποίησης ήρθε εκρηκτικά στο προσκήνιο το Δεκέμβρη του 2008 και από τότε όχι μόνο συνεχίστηκε γκρεμίζοντας τρεις κυβερνήσεις και τώρα πάει για την τέταρτη, αλλά και βάθυνε και προχώρησε. Η πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη, το κύμα καταλήψεων σε σχολές και σχολεία μαζί με τις μάχες στην ΕΡΤ, στις καθαρίστριες, στην Κόκα Κόλα, σημαίνουν ότι ο Δεκέμβρης του 2014 είναι πιο προχωρημένος από το Δεκέμβρη του 2008. Σήμερα το ζήτημα της ανατροπής μπαίνει πιο χειροπιαστά στην ημερήσια διάταξη.
\r\n

Αντικαπιταλιστικά

\r\n
Μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημόνιων και της δολοφονικής καταστολής και να κάνουμε αυτή την ανατροπή αφετηρία για να ξηλώσουμε τις ίδιες τις ρίζες της φτώχειας και της καταπίεσης.
\r\n
 
\r\n
Για να πάμε προς τα εκεί, αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε δυο πράγματα. Πρώτο, τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δεν θα πάμε προς τις κάλπες με τα χέρια σταυρωμένα, περιμένοντας να δούμε αν ο Αϊ Βασίλης θα κάνει δώρο στον Σαμαρά τους 180 και πότε η τρόικα θα απαιτήσει την ψήφιση των «προαπαιτούμενων». Χρειαζόμαστε άμεσα νέα πανεργατική απεργία, νέα συλλαλητήρια για να μην οδηγήσουν το Νίκο Ρωμανό στον θάνατο, αντιφασιστικές κινητοποιήσεις για να μην αναβάλουν τη δίκη των Χρυσαυγιτών μέχρι τότε που ο Μιχαλολιάκος θα κυκλοφορεί ελεύθερος.
\r\n
 
\r\n
Και δεύτερο, το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αρνείται τους συμβιβασμούς για τα μνημόνια, το χρέος και τις τράπεζες. Η απάντηση στους εκβιασμούς των κερδοσκόπων, της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν θα έρθει από τους υπουργούς μιας κυβέρνησης που θα σχηματίσει η αριστερά της διαπραγμάτευσης, αλλά από τα κάτω, από τη δύναμη του κινήματος και της αριστεράς της ανατροπής. Ελάτε να παλέψουμε μαζί για να γίνουν πράξη αυτά τα βήματα, για να κάνουμε το τέλος των Σαμαροβενιζέλων αυτό που φοβούνται οι πλούσιοι φίλοι τους- αντικαπιταλιστική ανατροπή.
\r\n