Φοιτητικό κίνημα
Να συνεχίσουμε τις καταλήψεις

27/11 Οι φοιτητές της ΑΣΚΤ στη Γενική Απεργία

Το τμήμα Θεατρικών Σπουδών στην Πάτρα, συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάληψη έχοντας κλείσει ήδη τις 6 βδομάδες. “Με τον καινούριο προϋπολογισμό σκοπεύουν να κλείσουν μια σειρά από σχολές, ανάμεσα σε αυτές και τη δικιά μας”, μας λέει η Βάσω Δάκα.
\r\n
 
\r\n
“Στην πραγματικότητα για την Παιδεία οργανώνουν μηδενικό προϋπολογισμό, αν δεις πόσες σχολές υπολειτουργούν ήδη, χωρίς να έχουν πάρει λεφτά εδώ και καιρό.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Εμείς γι’αυτό το λόγο ξεκινήσαμε την κατάληψη. Όχι μόνο για τα πρακτικά θέματα της σχολής μας. Από την αρχή ήμασταν ξεκάθαροι πως για τα προβλήματα του τμήματος φταίει η συνολικότερη κατάσταση. Αν δεν έχεις διδάσκοντες γιατί το πανεπιστήμιο δεν κάνει προσλήψεις, πώς θα έχεις επαρκές όριο μαθημάτων και θα λειτουργεί η σχολή;
\r\n
 
\r\n
Από αυτή την άποψη αποφασίσαμε να κάνουμε μια κατάληψη πολιτική, που να συνδέει όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και στα πανεπιστήμια. Απαιτούμε προσλήψεις, ρήξη με το ευρώ, την ευρωπαϊκή ένωση και το ΝΑΤΟ, απαιτούμε άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, να δωθούν οι άδειες στους πολιτικούς κρατούμενους. Συνεχίσαμε και αυτή τη βδομάδα βάζοντας στο κέντρο της συζήτησης την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού. Συμμετείχαμε μαζικά στη διαδήλωση στις 6 Δεκέμβρη. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την κατάληψη γιατί θεωρήσαμε ότι έτσι έπρεπε να υποδεχτούμε τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.
\r\n
 
\r\n
Θέλουμε να συνεχίσουμε, μέχρι να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και τις πολιτικές που διαλύουν τα πανεπιστήμια. Ξέρουμε όμως ότι δε θα το πετύχουμε μόνοι μας. Χρειάζεται να βγουν και οι υπόλοιπες σχολές σε καταλήψεις για να δώσουμε μαζί τη μάχη και να νικήσουμε”.
\r\n
 
\r\n
 Σε κατάληψη βρίσκεται και το τμήμα Επιστήμης Υλικών στην Πάτρα, ενώ μέσα στη βδομάδα οργανώνονται συνελεύσεις στην πλειοψηφία των σχολών του Πανεπιστημίου.
\r\n

Σύγκρουση

\r\n
Σε κατάληψη προχώρησε και η Καλών Τεχνών Αθήνας την περασμένη βδομάδα. Την εικόνα μας έδωσε η Ευγενία Ποντικού. “Η συνέλευση που αποφάσισε τη διήμερη κατάληψη της σχολής είχε αρκετά μεγάλη συμμετοχή. Συζητήσαμε για το νέο νόμο και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη καθώς μέσα από τη συζήτηση βγήκε το συμπέρασμα πως χρειάζεται σύγκρουση με τα σχέδιά τους. Συζητήσαμε επίσης για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα των ημερών, όπως είναι οι Σύριοι πρόσφυγες στο Σύνταγμα που ζητούν άσυλο και στέγη. Πήραμε μάλιστα την πρωτοβουλία σαν Σύλλογος να πάμε και να φτιάξουμε πανό μαζί τους, γιατί τα πανό που υπήρχαν πριν ξεθώριασαν με τη βροχή. Ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκαν αρκετοί φοιτητές.
\r\n
 
\r\n
Συμμετείχαμε στη διαδήλωση στις 6 Δεκέμβρη, αλλά και στην κινητοποίηση των συνδικάτων έξω από τη Βουλή την επόμενη μέρα, ενάντια στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Στις 10 του μήνα προχωράμε σε νέα συνέλευση για να δούμε πως θα συνεχίσουμε. Παράλληλα, το σχήμα μας ΑρΚΑΣ (ΕΑΑΚ) θα βάλει πρόταση να γίνει εκδήλωση του Συλλόγου με θέμα το σεξισμό και την ομοφοβία καθώς πιστεύουμε πως χρειάζεται να συζητιούνται ζητήματα όπως οι διακρίσεις μέσα στη νεολαία”.
\r\n
 
\r\n
Το τμήμα Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ συνεχίζει την κατάληψη που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, οργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις.
\r\n
\r\n

Η ώρα της κλιμάκωσης

\r\n
\r\n
Το κεντρικό αίτημα που διαπερνά τα πλαίσια απόφασης των συνελεύσεων των πανεπιστημίων, όλο το τελευταίο διάστημα που ξεδιπλώνεται η κόντρα της νεολαίας με τον Λοβέρδο, είναι το μπλοκάρισμα της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Η συζήτηση μέσα στη νεολαία, όχι μόνο τους φοιτητές αλλά και τους μαθητές, συνδέει την επίθεση στα πανεπιστήμια και το Νέο Λύκειο με τη συνολικότερη επίθεση της κυβέρνησης στις δουλειές, τους μισθούς και τις συντάξεις προς όφελος των τραπεζιτών.
\r\n
 
\r\n
Το κίνημα της νεολαίας συνδέθηκε με την εργατική αντίσταση στους δρόμους τη μέρα της γενικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη. Συνδέθηκε με όλο τον κόσμο στις τεράστιες διαδηλώσεις στις 6 Δεκέμβρη και την επόμενη μέρα στις συγκεντρώσεις ενάντια στον προϋπολογισμό, που έγιναν στο Σύνταγμα και αλλού. Και αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να συνεχίσει. Η κυβέρνηση αυτή τη βδομάδα παραδέχεται ανοιχτά την ήττα της, όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει την επίσπευση εκλογής προέδρου της δημοκρατίας σαν μια κίνηση προς τη σταθεροποίηση.
\r\n
 
\r\n
Η κρίση τους όμως δεν τους έκανε να σταματήσουν τις επιθέσεις. Ούτε στο επίπεδο της χρηματοδότησης της Παιδείας, ούτε στο επίπεδο της καταστολής, όπως δείχνουν οι εικόνες από τις επιθέσεις στις διαδηλώσεις στις 6 Δεκέμβρη. Ίσα ίσα λίγο πριν το τέλος προσπαθούν να εφαρμόσουν όσες περισσότερες δεσμεύσεις προς την τρόϊκα μπορούν. Σε λίγες μέρες λήγει η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα 8 κεντρικά ΑΕΙ, στέλνοντας 440 εργαζόμενους στην απόλυση. Οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ οργανώνουν συνέλευση στις 10 Δεκέμβρη στην Πρυτανεία και 48ωρη απεργία την επόμενη βδομάδα σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
\r\n
 
\r\n
Αν μέσα στο φοιτητικό κίνημα κυριαρχήσει η άποψη της αναμονής των εξελίξεων και όχι η ενεργή στήριξη στους διοικητικούς και η συνέχιση των καταλήψεων, τα πράγματα θα γείρουν προς τη μεριά των κυβερνητικών. Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης της νεολαιίστικης αντίστασης. Χρειάζεται με αφετηρία τις συνελεύσεις αυτής της βδομάδας να βγουν ξανά συντονισμένες καταλήψεις διαρκείας.
\r\n