Αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες: σίτιση, στέγαση, διαβατήρια...

Σάββατο 6 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα

Με συνθήματα «με διαβατήρια και όλοι μαζί» και «όλοι ή κανένας», απάντησαν οι Σύριοι πρόσφυγες στην απόπειρα του υπουργείου Εσωτερικών να μετακινήσει 30 από αυτούς από το Σύνταγμα το πρωί της Τρίτης 9/12.

\r\n
Την Πέμπτη 11/12 στο Σύνταγμα, στις 6μμ η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους Σύριους Πρόσφυγες καλεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια συνέλευση για τον προγραμματισμό δράσης.
\r\n
 
\r\n
Το υπουργείο Εσωτερικών προσπάθεί να σπάσει τον αγώνα των Σύριων προσφύγων στέλνοντάς τους τελεσίγραφο, μέσω του γενικού γραμματέα, Άγγελου Συρίγου, πως ο μόνος τρόπος για να πάρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που ζητάνε, είναι να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Οι Σύριοι πρόσφυγες απαντούν στην κυβέρνηση με συνέχιση της απεργίας πείνας και της κατασκήνωσης στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας, παρά τις άθλιες συνθήκες της βροχής και του κρύου, διεκδικώντας το δικαίωμά στην ελεύθερη μετακίνηση και στην προστασία που δικαιούνται οι πρόσφυγες πολέμου.
\r\n
 
\r\n
Συγκεκριμένα διεκδικούν προστασία από την ελληνική κυβέρνηση, που σημαίνει δικαίωμα στην εργασία, οικονομική στήριξη για στέγαση και σίτιση και ένταξη των παιδιών σε πρόγραμμα διδασκαλίας. Διεκδικούν επίσης να τους δοθούν διαβατήρια προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ χωρίς να τους γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα όπως προβλέπει το Δουβλίνο 3. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν τους δίνει ούτε ταξιδιωτικά έγγραφα ούτε προστασία όπως σίτιση και στέγαση, αλλά προσπαθεί να τους εξαναγκάσει να υποβάλουν αίτηση ασύλου, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να πάνε σε άλλη χώρα και να ζητήσουν άσυλο.
\r\n
 
\r\n
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε την αστυνομία να εκκενώσει το Σύνταγμα, για να μην χαλάσουν οι πρόσφυγες την “γιορτινή ατμόσφαιρα”, στη συνέχεια η ΓΑΔΑ “ανακάλυψε” ότι υπάρχει πρόβλημα “δημόσιας υγιεινής”, και στη συνέχεια ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Συρίγος, έκανε λόγο για “πολιτική υποκίνηση” των Σύριων, από “τους ίδιους που οργάνωσαν την Υπατία”.
\r\n
\r\n

Ένοχη η συγκυβέρνηση

\r\n
\r\n
Την περασμένη εβδομάδα ο Αϊμάν Γκαζάλ, Σύριος γιατρός, άφησε την τελευταία του πνοή στα σύνορα Ελλάδας–Αλβανίας όταν μετά από 10 μέρες στο Σύνταγμα δεν άντεξε και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, προσπαθώντας να περάσει τα σύνορα μαζί με άλλα 30 άτομα. Ένας ακόμα πρόσφυγας από τη Συρία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πολλά παιδιά, γυναίκες και άνδρες έχουν αρρωστήσει βαριά από την παραμονή τους στο Σύνταγμα.
\r\n
 
\r\n
“Είναι σκάνδαλο να αντιμετωπίζονται με νομικά τερτίπια και εμπόδια οι πρόσφυγες πολέμου της Συρίας στην διαδρομή φυγής από το θάνατο. Ένοχη είναι η συγκυβέρνηση μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που χτίζουν την Ευρώπη-φρούριο πάνω σε νεκρούς στα σύνορα και πνιγμένους στα νερά της Μεσογείου. Επιτέλους, δώστε την αναγνώριση στους πρόσφυγες πολέμου από την Συρία για να επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα ή να συνεχίσουν στην Ευρώπη. Δώστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγαση και σίτιση πριν θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς”, αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ.
\r\n
 
\r\n
Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει λάσπη στον δίκαιο αγώνα των Σύριων προσφύγων, χρειάζεται το άπλωμα της συμπαράστασης και της αλλήλεγγύης. Με ψηφίσματα, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, χρειάζεται οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα συνδικάτα, οι αντιρατσιστικές κινήσεις, τα κόμματα και οι οργανώσεις της αριστεράς, να στηρίξουν τον αγώνα των Σύριων προσφύγων, προκηρύσσοντας ταυτόχρονα ένα νέο γύρο απεργιών και καταλήψεων που θα γκρεμίσει την κυβέρνηση που παίζει με τις ζωές ντόπιων και μεταναστών.
\r\n

...όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης

\r\n
\r\n
Σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταφέρθηκε ένα μεγάλο κομμάτι των προσφύγων του πλοίου Baris, οι οποίοι είχαν βρει προσωρινό κατάλειμμα στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι κατάγονταν από Συρία πήραν κάποια προσωρινά έγγραφα και άλλοι μεταφέρθηκαν με το ζόρι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κόρινθο και την Αμυγδαλέζα.
\r\n
 
\r\n
Αυτό κατήγγειλαν οι 19 Ιρακινοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται προσωρινά στον ξενώνα αστέγων του Δήμου Πειραιά, σε αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ που τους επισκέφτηκε την Τετάρτη 3/12. Όπως δήλωσαν, η αστυνομία μετέφερε την περασμένη Κυριακή 30/11 γύρω στους 150 Ιρακινούς πρόσφυγες δεμένους με χειροπέδες με πλοίο από την Κρήτη στον Πειραιά. Σε μία μικρή ομάδα από αυτούς έδωσαν χαρτιά για τρεις μήνες για ανθρωπιστικούς λόγους και το μεγαλύτερο κομμάτι (ανάμεσά τους και γυναίκες) το έστειλαν με κλούβες στο στρατόπεδο της Κορίνθου.
\r\n
 
\r\n
Όσοι πήραν χαρτιά βρέθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό να περιπλανούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ψάχνοντας στέγη και τροφή και αναζητώντας τρόπο να επικοινωνήσουν με τα αδέρφια και τους συγγενείς τους που μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο. Μετά από πολλές περιπλανήσεις κατέληξαν στον ξενώνα του Πειραιά, περιμένοντας πότε θα αφεθούν ελεύθεροι οι δικοί τους που βρίσκονται στο στρατόπεδο. Δύο μέρες αργότερα 26 ανήλικοι μεταφέρθηκαν με άλλο δρομολόγιο και φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας.
\r\n
\r\n

“Τρομοκράτες”

\r\n
\r\n
Η κυβέρνηση δήθεν προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους 600 περίπου πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και το Αφγανιστάν του πλοίου Baris, αλλά στην πραγματικότητα με τη βοήθεια των ΜΜΕ έπαιξε το χαρτί του ρατσισμού αποκαλώντας τους «τρομοκράτες» και «υγειονομική βόμβα». Αφού τους στοίβαξε στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας φρουρούμενους, τώρα προσπαθεί να τους εξοντώσει φυλακίζοντάς τους στα στρατόπεδα, μετατρέποντας την προσφυγιά σε έγκλημα. 
\r\n
 
\r\n
Ωστόσο η τοπική κοινωνία της Κρήτης έδειξε τα καλύτερα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά. Όπως διαβάζουμε στο σάιτ της εφημερίδας Νέα Κρήτη (5/12) οι πρόσφυγες, “Λίγο πριν αρχίσουν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία, με τα οποία έφτασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, αποχαιρέτησαν με συγκίνηση την τοπική κοινωνία”, κρατώντας στα χέρια τους ευχαριστήρια μηνύματα.
\r\n
 
\r\n
Αντί για προστασία των προσφύγων που προκαλούν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση παίζει το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, για να χρεώσει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τις συνέπειες της πολιτικής της που γεννάει τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Σπαταλούν δισεκατομμύρια χτίζοντας φράχτες στα σύνορα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακίζοντας τους αιτούντες άσυλο για 18 μήνες! Φέρνουν την FRONTEX στις θάλασσες όπου πνίγονται γυναίκες και παιδιά από το Φαρμακονήσι μέχρι τη Λαμπεντούζα.
\r\n
 
\r\n
Πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα όσοι βρίσκονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να μπορέσουν να ενωθούν με τις οικογένειές τους. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να δοθεί άσυλο με πλήρη δικαιώματα. Στέγαση και διατροφή για όλους τους πρόσφυγες. Ταξιδιωτικά έγγραφα χωρίς περιορισμούς μετακίνησης στην ΕΕ.
\r\n