Εργατικό κίνημα
Σαββατοκύριακο Οργής

Η διαδήλωση στην Αθήνα

Με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Κυριακή 7/12 τις ώρες ψήφισης του προϋπολογισμού, ολοκληρώθηκε το σαββατοκύριακο της οργής στην Αθήνα. 

\r\n
\r\n
Παρά τη βροχή χιλιάδες συγκεντρώθηκαν με την ατμόσφαιρα να είναι σαφώς επηρεασμένη από τις διαδηλώσεις της προηγούμενης μέρας. Χαρακτηριστική η σύνδεση των διαφορετικών μετώπων μεταξύ τους. Οι Σύριοι πρόσφυγες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, εκατοντάδες νεολαίοι, αλληλέγγυοι στον αγώνα του Ν.Ρωμανού, εργάτες κι εργάτριες που δίνουν τη μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης.
\r\n
 
\r\n
“Στην τελευταία συνέλευση της σχολής μας αποφασίσαμε διήμερη κατάληψη” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Ελίζα Κρικώνη από το φοιτητικό σύλλογο της Καλών Τεχνών. “Θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Ταυτόχρονα όμως είμαστε και οι μελλοντικοί εργάτες κι εργάτριες και γι\' αυτό αποφασίσαμε εκτός από τις διαδηλώσεις στις 6/12, να δώσουμε το παρών στο πλευρό των εργαζομένων στις 7/12. Παλεύουμε μαζί με την εργατική τάξη και τη θέλουμε μαζί μας και στις δικές μας κινητοποιήσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες. Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις διαρκείας στα πανεπιστήμια και τους εργατικούς χώρους”.
\r\n
 
\r\n
Με διαδήλωση από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στη Σταδίου, έφτασαν στο Σύνταγμα τα μπλοκ του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, του σωματείου της Ιντρακόμ, της ΕΡΤ, του φοιτητικού συλλόγου της Καλών Τεχνών, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Λίγο αργότερα στο Σύνταγμα κατέφθασαν τα μπλόκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι καθαρίστριες του υπ.Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες, τα μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, του ΣΥΡΙΖΑ και η διαδήλωση του ΠΑΜΕ, που έμεινε στην κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος.
\r\n
 
\r\n
“Πρώτα απ\'όλα, εκ μέρους του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, θέλω να εκφράσω τη στήριξή μας στον αγώνα του Ν.Ρωμανού, ο οποίος παλεύει για τα αυτονόητα δικαιώματα, τα δικά του κι όλων των φυλακισμένων. Για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, για μόρφωση που είναι δικαίωμα για κάθε άνθρωπο” είπε στη συγκέντρωση, ο Βασίλης Συλαιδής, μέλος του ΔΣ του σωματείου της Ιντρακόμ.
\r\n
 
\r\n
“Σήμερα η κυβέρνηση ψηφίζει αυτόν τον προϋπολογισμό - καταστροφή για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος. Εμείς λέμε όχι. Αυτά τα μέτρα που δοκιμάζουν να περάσουν τις επόμενες ημέρες, θα ανατραπούν με τον αγώνα των εργαζομένων. Η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει κάτω από αυτό το ζυγό της καταστροφής και του ολέθρου. Οι αγώνες που όλο το τελευταίο διάστημα δίνουν μια σειρά από κλάδοι εργαζομένων, είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει σε όλους μας και να κλιμακώσουμε.
\r\n

Απεργιακή κλιμάκωση

\r\n
Όπως είχαμε τη γενική απεργία στις 27/11, την τεράστια κινητοποίηση στις 17 Νοέμβρη και τις μεγάλες διαδηλώσεις στις 6/12, στην έκτη επέτειο της δολοφονίας του Α.Γρηγορόπουλου, θα πρέπει να συνεχίσουμε με απεργιακή κλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες. Καλούμε τα συνδικάτα, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία, να πάρουν απόφαση για νέα πανεργατική απεργία”.
\r\n
 
\r\n
Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημ.σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου: 
\r\n
“Είμαστε έξω από τη Βουλή για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι έχουν φτάσει στο τέλος τους. Αυτές τις μέρες παζαρεύουν ένα νέο μνημόνιο στις πλάτες μας κι εμείς τους λέμε ότι δεν θα περάσει. Και δεν θα τους επιτρέψουμε να παίζουν τα βρώμικα παιχνίδια τους πάνω στη ζωή του Νίκου Ρωμανού και των Σύριων προσφύγων. Να καταλάβουν καλά ότι οι δρόμοι της Αθήνας ανήκουν στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στους μετανάστες. Σε όλο τον κόσμο που βρίσκεται απέναντί τους.
\r\n
 
\r\n
Δεν θα φύγουν αν δεν τους διώξουμε. Κι αυτό σημαίνει κλιμάκωση των απεργιών μας. Θέλουμε να καλέσουμε τα εργατικά συνδικάτα να κλιμακώσουν εδώ και τώρα την απεργιακή δράση. Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Καμιά συμφωνία πίσω από την πλάτη μας δεν επιτρέπουμε. Τριήμερη γενική απεργία από τα συνδικάτα τώρα. Θα είναι μια πολιτική πράξη που θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε εργαζόμενο να δείξει τη θέλησή του απέναντι στους Σαμαροβενιζέλους. Οι καθαρίστριες το λένε πολύ απλά:“να μπουν αυτές στα υπουργεία και να βγουν οι υπουργοί στην ανεργία”. Η συνταγή είναι απλή. Αν η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές δεν μπορούν, να μας δώσουν τα κλειδιά και να φύγουν. Όπως το καταφέρνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Έχουμε τη δύναμη να το επιβάλλουμε. Με κλιμάκωση τώρα, με απεργίες διαρκείας και καταλήψεις” τόνισε ο σ. Κωνσταντίνου, ενώ λίγο αργότερα εκπρόσωπος των Σύριων προσφύγων διαβεβαίωνε για την απόφασή τους να παλέψουν μέχρι τη νίκη:
\r\n
 
\r\n
“Εμείς οι πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος, ζητάμε τα δικαιώματά μας. Αμέσως και χωρίς καμιά αναβολή. Ανάμεσά μας είναι γυναίκες και παιδιά που κοιμούνται στο κρύο και τη βροχή. Δεν φύγαμε από τον πόλεμο για να πεθάνουμε εδώ. Σας βεβαιώνω ότι δεν θα φύγουμε από την πλατεία αν δεν κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας. Ευχαριστούμε όλους και όλες για την υποστήριξη”.
\r\n
 
\r\n
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στον προϋπολογισμό δεν περιορίστηκαν στην Αθήνα. Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου, ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μια σειρά κλάδοι εργαζομένων, αλλά κι εργατικά κέντρα από άλλες πόλεις όπως αυτό της Κοζάνης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. “Μεγάλη ήταν η συζήτηση για την συνέχεια του αγώνα από την επόμενη ημέρα, προκειμένου να στριμώξουμε κι άλλο, την ήδη στριμωγμένη κυβέρνηση” μας μετέφερε η Φύλλια Πολίτη. Επιτυχημένη ήταν η συγκέντρωση και η διαδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τη συμμετοχή διαδηλωτών κι από το Ρέθυμνο.
\r\n