Διεθνή
Η πάλη ενάντια στους φασίστες στην Πολωνία

Στην Βαρσοβία στις 11 Νοέμβρη οι φασίστες οργάνωσαν μια βίαιη μαζική διαδήλωση.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Αυτή είναι η πέμπτη χρονιά στη σειρά που οι φασίστες έχουν οργανώσει την αποκαλούμενη από τους ίδιους «Πορεία Ανεξαρτησίας». Υπήρχε ακόμα μια παρόμοια, αλλά μικρότερη πορεία που οργανώθηκε στο Βρότσλαβ από μια αντίπαλη φασιστική οργάνωση που ονομάζεται «Εθνική Αναγέννηση της Πολωνίας». Και στις δύο μαζί πήραν μέρος 25 χιλιάδες.
\r\n
 
\r\n
Δύο χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην αντιφασιστική διαδήλωση στην Βαρσοβία, ανάμεσά τους μια αντιπροσωπεία από τη μία από τις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις, την OPZZ.
\r\n
 
\r\n
Oι πορείες πραγματοποιήθηκαν την Ημέρα της Ανεξάρτησίας που σηματοδοτεί την επέτειο από την δημιουργία του Πολωνικού κράτους στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές είναι πορείες που γίνονται ενάντια στις επίσημες εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον πρόεδρο της Πολωνίας. 
\r\n
 
\r\n
Η πορεία της Βαρσοβίας οργανώθηκε από το «Εθνικό Κίνημα» (RN), ένα κόμμα που σχηματίστηκε μετά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας το 2012 από διάφορες ακροδεξιές ομάδες και άτομα. Οι πιο σημαντικές από αυτές τις οργανώσεις έχουν κρατήσει τα ονόματα των πριν τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προκατόχων τους που είχαν εξαπολύσει βίαιες επιθέσεις στους Εβραίους και επιτυχημένα πίεσαν για αντί-Εβραϊκή νομοθεσία.  
\r\n
 
\r\n
Οι ετήσιες πορείες της Ημέρας της Ανεξαρτησίας σηματοδοτούν το μεγαλύτερο επίτευγμα των φασιστών και τους δίνουν την μεγαλύτερη ελπίδα για να χτίσουν στο μέλλον. 
\r\n
 
\r\n
Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις πορείες βλέπουν τον εαυτό τους σαν δεξιούς πατριώτες και είναι επίσης πιθανό να συμμετέχουν σε πορείες των καθολικών συντηρητικών του «Νόμου και Δικαιοσύνη», του βασικού κόμματος της μεταπολίτευσης. Αλλά οι καθολικοί δεν είναι εμπόδιο για τους φασίστες. Έχουμε δει στην Ουγγαρία πως σε τέσσερα χρόνια οι φασίστες του Jobbik έχουν κερδίσει περίπου 200 χιλιάδες ψήφους σε βάρος του ακροδεξιού κόμματος Fidesz του Πρωθυπουργού Όρμπαν. 
\r\n
\r\n

Πραγματική απειλή

\r\n
\r\n
Ο φασισμός είναι μια πραγματική απειλή στην Πολωνία όπως και αλλού στην Ευρώπη, αλλά σήμερα οι φασίστες δεν είναι τόσο δυνατοί όσο φαίνονται.
\r\n
 
\r\n
Δεν έχουν καταφέρει να μεταφράσουν την επιτυχία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας σε κέρδη τον υπόλοιπο χρόνο. Όταν ένας από τους ηγέτες του «Εθνικού Κινήματος» πρόσφατα οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου με μια ομάδα από τα καθάρματά του σε ένα καταυλισμό Ρομά, οι αντιφασίστες ήταν πολύ περισσότεροι. Στις εκλογές για πρόεδρο του Βρότσλαβ πήρε μόνο το 1,14% από τις ψήφους. Στη Βαρσοβία οι φασίστες δεν μπόρεσαν να έχουν υποψήφιο για πρόεδρο.
\r\n
 
\r\n
Αυτός δεν είναι λόγος για ευφορία. Η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα είχε λιγότερες ψήφους μόνο μερικά χρόνια πριν. 
\r\n
Αλλά είναι σημαντικό για το αντιφασιστικό κίνημα να υπολογίσει τις δυνάμεις τους σωστά. Πολλοί δεν θέλουν να αποκαλούν τους φασίστες «φασίστες», ενώ άλλοι νομίζουν ότι οι φασίστες έχουν χτίσει ήδη μια μαζική δύναμη και έχουν παραλύσει στην αδράνειά τους.
\r\n
 
\r\n
Δύο μήνες πριν ένα νέο αριστερό κόμμα σχηματίστηκε, το «Κίνημα Κοινωνικής Δικαιοσύνης» (RSS), με ηγέτη τον Πιοτρ Ικόνοβιτς, τον πιο γνωστό αριστερό, πρώην βουλευτή και μέλος της καμπάνιας ενάντια στις εξώσεις.
\r\n
 
\r\n
Στις τοπικές εκλογές στη Βαρσοβία το RSS πήρε περίπου 10 χιλιάδες ψήφους (1,68%). Εμείς, στην Εργατική Δημοκρατία, επίσης χτίζουμε το RSS. Ανάμεσα σε άλλα πρέπει να στρέψουμε αυτό το κόμμα σε μια αντιφασιστική δύναμη που βάζει τους εργατικούς αγώνες στην κεντρική πολιτική σκηνή. 
\r\n
 
\r\n
Andrzej ŻZebrowski
\r\n
Pracownicza Demokracja (Εργατική Δημοκρατία) 
\r\n