Πολιτική
Συμπαράσταση στο Νίκο Ρωμανό μέχρι τη νίκη

Έκλεισε ήδη τον ένα μήνα απεργίας πείνας ο Νίκος Ρωμανός. Ο κατάλογος των ψηφισμάτων συμπαράστασης μεγαλώνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε μια πρωτοφανή σύμπλευση όλων των κομματιών της αριστεράς και των εργατικών σωματείων, ενώ οι κινητοποιήσεις είναι σχεδόν καθημερινές σε δεκάδες σημεία.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η ΕΙΝΑΠ, τα σωματεία μεγάλων νοσοκομείων, η ΟΛΜΕ, διδασκαλικοί σύλλογοι, διοικητικοί πανεπιστημίων και δεκάδες άλλες εργατικές και πολιτικές συλλογικότητες στέκονται στο πλευρό του Ρωμανού. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Γεννηματάς όπου νοσηλεύεται, οργάνωσαν κινητοποίηση την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη στο προαύλιο και στη συνέχεια παρέδωσαν στον ίδιο τις αποφάσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να προβούν σε αναγκαστική σίτισή του, σεβόμενοι τις επιλογές και τον αγώνα του. Οι διοικητικοί υπάλληλοι και ο σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας στο οποίο πέρασε με εξετάσεις προχώρησαν σε στάση εργασίας στις 8 Δεκέμβρη.
\r\n
 
\r\n
Όλο αυτό το διάστημα, και κυρίως όσο περνούν οι μέρες και η κατάσταση της υγείας του γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, το ερώτημα μέχρι που θα το τραβήξει η κυβέρνηση, είναι ανοιχτό. Θα υποχωρήσει; Θα τον αφήσει να πεθάνει; Όλες οι δηλώσεις των κυβερνητικών, που κάθε 2-3 μέρες δηλώνουν πως βρήκαν τη λύση, είναι ψεύτικες.
\r\n

Ψεύτικες λύσεις

\r\n
Οι λύσεις που προτείνουν δεν απαντούν στο αίτημα του Νίκου για πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις η μία μετά την άλλη απορρίπτουν το αίτημα. Επιστράτευσαν την πρόταση για ηλεκτρονική παρακολούθηση της σχολής, πήραν όμως απάντηση από τον ίδιο τον πρόεδρο του τμήματος ΣΔΟ του ΤΕΙ ότι υπάρχουν υποχρεωτικά εργαστήρια όπου η παρουσία του φοιτητή είναι απαραίτητη. Πρότειναν την τηλεδιάσκεψη, και μπορούν να προτείνουν ακόμα δεκάδες τερτίπια προκειμένου να μη δώσουν αυτό που ζητά ο ίδιος.
\r\n
 
\r\n
Για την κυβέρνηση η απεργία πείνας του Ρωμανού είναι ένας βραχνάς. Γιατί μέσα από την επιμονή του ίδιου να πάει μέχρι τη νίκη, βλέπουν την επιμονή ολόκληρου του εργατικού κινήματος απέναντι στις επιθέσεις τους τόσα χρόνια. Και η αλληλεγγύη που ξεδιπλώνεται τους φέρνει στο νου αυτά που έρχονται. Την ίδια τους την κατάρρευση κάτω από την πίεση των αγώνων, που καταφέρνουν να ενώνονται στο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του Νίκου και του κάθε Νίκου.
\r\n
 
\r\n
Είναι μια κυβέρνηση ανάλγητη που όσο μένει στην εξουσία σπέρνει μόνο την απόγνωση και την καταστολή. Είναι μια κυβέρνηση που γνωρίζει πολύ καλά πως οι μέρες της είναι μετρημένες και καθώς το μόνο όπλο που της έχει απομείνει είναι η πυγμή (γιατί τη συναίνεση την έχει απωλέσει προ πολλού), παίζει το χαρτί του “νόμου και τάξης” προσπαθώντας να κάνει μια τελευταία επίδειξη δύναμης.
\r\n
 
\r\n
Ξέρουμε κι εμείς όμως σε ποια κατάσταση βρίσκονται και χρειάζεται τις επόμενες μέρες να τους σπρώξουμε προς το γκρεμό. Το Νίκο δεν θα τους αφήσουμε να τον πάρουν μαζί τους σε αυτό το ταξίδι χωρίς επιστροφή.
\r\n