Εργατικό κίνημα
Η Δυτική Αθήνα διαδηλώνει για την Υγεία

Με διαδήλωση από το Περιστέρι στο Αιγάλεω την Πέμπτη 4/12, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας. 

\r\n
\r\n
“Οι εργαζόμενοι από τα 6 νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής μαζευτήκαμε και διαδηλώσαμε για το δικαίωμα της πολύπαθης γειτονιάς μας στη δημόσια Υγεία. Η κατάσταση έχει φτάσει πια στα όρια της υγειονομικής καταστροφής. Πολίτες κι εργαζόμενοι πρέπει επί τέλους να βάλουμε ένα τέρμα και να τους ανατρέψουμε” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Ηρακλής Γκότσης, αντιπρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί.
\r\n
 
\r\n
“Η σημερινή κινητοποίηση ήταν αρκετά καλή. Ήταν ένα επόμενο βήμα μετά την πανεργατική απεργία, όχι το πρώτο, καθώς έχουμε κάνει μια σειρά κινητοποιήσεις. Σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία και τους τοπικούς φορείς θα κάνουμε κι άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις” συνέχισε η Ελευθερία Μαστρογιάννη, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου.
\r\n
 
\r\n
Εκτός των εργαζομένων από το Αττικό, το Θριάσιο, το ΨΝΑ, το Δρομοκαΐτιο, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων και το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, που συνδιοργάνωσαν την κινητοποίηση, στη διαδήλωση βάδισαν δημοτικές κινήσεις των γύρω περιοχών, όπως η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου και η Ανυπόταχτη Πετρούπολη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες αλλά και σωματεία εργαζομένων όπως των εργαζομένων της ΕΡΤ και των διοικητικών στο ΤΕΙ της Αθήνας.
\r\n
 
\r\n
“Ο αγώνας της ΕΡΤ ενάντια στο “μαύρο” δεν είναι μόνο για το “μαύρο” στην ενημέρωση, αλλά και για το “μαύρο” στην Υγεία, την Παιδεία και γενικότερα στα κοινωνικά δικαιώματα. Η διαδήλωση που οργάνωσαν τα νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής, θεωρούμε ότι είναι ο φυσικός μας χώρος γι\'αυτό και βρεθήκαμε εδώ, όπως κάνουμε πάντα σε όλες τις εργατικές κινητοποιήσεις” μας είπε ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος στο Ertopen.
\r\n
\r\n

Βουγιουκλάκειο

\r\n
\r\n
Μετά το τέλος της διαδήλωσης συνδικαλιστές από την ιδιωτική Υγεία, μαζί με συνδικαλιστές του Αττικού νοσοκομείου, εργαζόμενους της ΕΡΤ, και το Συντονισμό Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κλινική Βουγιουκλάκειο, με αφορμή την πρόσφατη απόλυση εργαζόμενης.
\r\n
 
\r\n
“Ο αγώνας μας με τους συναδέλφους στα δημόσια νοσοκομεία είναι κοινός” τόνισε ο Κώστας Πολύδωρος, από το ΔΣ του σωματείου προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Διαγνωστικών Κέντρων. “Προβλήματα υπάρχουν και στην ιδιωτική Υγεία με την απλήρωτη εργασία και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις. Στο Βουγιουκλάκειο έχει γίνει απόλυση εργαζόμενης συνδικαλίστριας, που είχε πρωτοστατήσει στην απεργία διαρκείας του 2013 και με την οποία οι εργαζόμενοι κέρδισαν δεδουλευμένα. Πρόκειται για στοχευμένη εκδικητική επίθεση ενάντια στο πρωτοπόρο κομμάτι που αγωνίζεται και διεκδικούμε να παρθεί πίσω”. Τη Δευτέρα ακολούθησε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην κλινική και στην οποία ορίστηκε συνάντηση με τη διοίκηση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/12.
\r\n

\r\n
\r\n
\r\n
“Ξαφνικά μια μέρα, την περασμένη βδομάδα, με πήραν τηλέφωνο να περάσω από το λογιστήριο. Επειδή λέει έχουν πολύ κόσμο στην κουζίνα πρέπει να φύγω από τη δουλειά. Μου είπαν να υπογράψω την απόλυσή μου και να πάρω την αποζημίωση κι αρνήθηκα. Τελικά μου τη στείλανε με δικαστικό κλητήρα. Καλύτερα έτσι, να βγάλει κι αυτός ένα μεροκάματο.
\r\n
 
\r\n
Η απόλυση αυτή είναι καθαρά εκδικητική. Το 2013 ήμασταν για δυόμιση μήνες σε απεργία εδώ, έξω από την κλινική και με θεωρούσαν από τις πρωτεργάτριες της απεργίας. Στην Ελλάδα τελικά, το να διεκδικείς τα δεδουλευμένα σου, είναι επιλήψημο. Τα αφεντικά μας νομίζουν ότι δουλεύουμε από χόμπι. Το ότι ο άντρας μου έχει πεθάνει κι έχω δύο παιδιά άνεργα δε τους λέει τίποτα. Αλλά έτσι είναι. Αυτοί θα κάνουν το δικό τους κι εμείς το δικό μας. Θα απαντήσουμε όπως χρειάζεται”.
\r\n
 
\r\n
Ελένη Κουκουλάτρα, απολυμένη από την κλινική Βουγιουκλάκειο
\r\n