Πολιτική
Ο φαύλος κύκλος των Μνημονίων

Ακόμα και η Καθημερινή λέει ότι η σημαία που χαιρετάει ο Σαμαράς είναι από νάϋλον.

“Σημαίες από νάυλον”  και κανιβαλικά μέτρα

\r\n
\r\n
Ο Σαμαράς παρέα με τον Βενιζέλο έσχιζαν εδώ και μήνες το μνημόνιο –για να του προσθέσουν τελικά σαράντα εφτά νέες σελίδες, όσο το περίφημο μέηλ που έστειλε ο Χαρδούβελης στη Τρόικα στις 29 Νοέμβρη. Τα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση, που έχει το θράσος να παριστάνει ότι αντιστέκεται στις «πιέσεις των δανειστών», συνιστούν στην πραγματικότητα ένα νέο μνημόνιο, το ίδιο και ακόμα χειρότερο από τα προηγούμενα.
\r\n
 
\r\n
Όλο αυτό το «δράμα» με την Τρόικα που έρχεται και τελικά δεν έρχεται, με τις τηλεδιασκέψεις που θα γίνουν και τελικά δεν γίνονται, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων. «Σταδιακά και σταθερά επιτυγχάνονται όλοι οι μεγάλοι στόχοι, με σοβαρότητα και με πίστη» έλεγε στα μέσα Σεπτέμβρη ο Σαμαράς, όταν συναντιόταν με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό. «Καταφέραμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε με επιτυχία στις αγορές, να σταματήσουμε την άνοδο του χρέους και να μπούμε στην ανάκαμψη. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στη χώρα μας έχει αρχίσει και μειώνεται και ότι η ανάκαμψη θα φανεί στη χρονιά που περνάμε», συμπλήρωνε. «Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου Μνημονίου, εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας», συμπλήρωνε το ίδιο διάστημα ο Βενιζέλος. 
\r\n
 
\r\n
Τα ψέματα πήγαιναν σύννεφο δηλαδή. Καταρχήν, το δημόσιο χρέος, παρόλο που μπορεί να μειωνόταν ανεπαίσθητα σε απόλυτους αριθμούς, κάθε άλλο παρά «βιώσιμο» και «διαχειρίσιμο» έχει γίνει. Η αλήθεια είναι ότι παρά το «κούρεμα» του PSI το 2012 που έγινε για να σωθούν οι τραπεζίτες, και όλες τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης, το χρέος εξακολουθεί να μην είναι «βιώσιμο». 
\r\n
 
\r\n
Η επίσημη πρόβλεψη για το 2015 είναι ότι θα φτάσει τα 317 δις ευρώ, από τα 318 για το 2014. Γι’ αυτή τη συγκλονιστική μείωση πανηγύριζε η κυβέρνηση… Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, έτσι κι αλλιώς. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος θα «πέσει» στο 171,5% το 2015 πάλι σύμφωνα με τα μαγειρέματα του προϋπολογισμού. Το 2010, όταν η κυβέρνηση του ΓΑΠ υπέγραφε το πρώτο μνημόνιο, το χρέος ήταν περίπου το 149% του ΑΕΠ. 
\r\n
\r\n

Ψέματα

\r\n
\r\n
Υποτίθεται, πάλι σύμφωνα με τη συμφωνία του 2012, ότι μόλις η κυβέρνηση πετύχαινε το «πρωτογενές πλεόνασμα» θα μπορούσε να «βγει στις αγορές» και ταυτόχρονα θα ξεκινούσε η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την «απομείωση» του χρέους. Πάλι ψέματα. Πίσω από τις φανφάρες για την «ανάπτυξη που άρχισε», η πραγματικότητα ήταν ότι η κυβέρνηση είχε ανάγκη να δανειστεί, οι «αγορές» ζητήσανε απαγορευτικά επιτόκια και η ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ απαιτούν από τον Σαμαρά να περάσει το νέο γύρο περικοπών για να πάρει την παράταση του δανεισμού από την Τρόικα.
\r\n
 
\r\n
Ένα μήνα πριν η Καθημερινή, η μνημονιακή ναυαρχίδα του Αλαφούζου που κατακεραυνώνει τη «λαϊκίστικη» Αριστερά, ομολογούσε γιατί «οι σημαίες της εξόδου από το μηνημόνιο ήταν από νάυλον»:
\r\n
 
\r\n
«Η απλή αλληλουχία των γεγονότων έδειχνε ότι την Ελλάδα δεν την εμπιστεύονται οι αγορές.
\r\n
 
\r\n
(α) Βγήκαμε δοκιμαστικά στις αγορές τον Απρίλιο, σε περίοδο άκρατης διεθνούς ευφορίας και στροφής των κεφαλαίων σε υποτιμημένες αγορές, και πήραμε 3 δισ. για 5ετία με επιτόκιο 4,95% - τριπλάσιο της Πορτογαλίας.
\r\n
 
\r\n
(β) Ζητήσαμε από τις αγορές, τον Ιούλιο, 3 δισ. για 3ετία, αλλά μας πρόσφεραν μόνο τα μισά.
\r\n
 
\r\n
(γ) Στη δευτερογενή αγορά, ποτέ δεν σημειώθηκε αισθητή ζήτηση για τα ομόλογά μας, ισχυρή ένδειξη πως, παρότι το 85% του χρέους μας κατέχουν δημόσιοι φορείς του εξωτερικού (δηλαδή, τελεί εκτός διαπραγμάτευσης), οι αγορές έβλεπαν κινδύνους στην Ελλάδα.
\r\n
 
\r\n
(δ) Τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου, από 4,95% τον Απρίλιο και 5,47% στις αρχές Σεπτεμβρίου, πήραν ανοδική πορεία μετά τις κυβερνητικές διακηρύξεις στη ΔΕΘ και, από τη διεθνή αναστάτωση στα μέσα Οκτωβρίου, ξέφυγαν στην (απαγορευτική για δανεισμό...) περιοχή του 8%.
\r\n
 
\r\n
Οι σημαίες της εξόδου από Μνημόνια ήταν από νάιλον. Και, τελικά, υπεστάλησαν στο Eurogroup. Η νέα συμφωνία έχει δύο σημαντικά στοιχεία:
\r\n
α) Πιο ακριβό δανεισμό
\r\n
(β) Πιο αυστηρό έλεγχο».
\r\n
 
\r\n
Ο Σαμαράς έλπιζε ότι θα πλασάρει την «πιστωτική γραμμή» ως τέλος του μνημονίου, κρύβοντας κάτω από το χαλί τα μέτρα διαιώνισης της λιτότητας και περικοπών που θα τη συνόδευε. Τώρα, είναι αναγκασμένοι να καταπιούν την παράταση του μνημονίου για έξι ή δεκαπέντε μήνες. Το λογαριασμό θέλουν να τον φορτώσουν πάλι σε μας.
\r\n
 
\r\n
Καταρχήν βάζοντας ξανά μπροστά όλες τις «μεταρρυθμίσεις» που έχουν νομοθετήσει στα προηγούμενα μνημόνια και «μεσοπρόθεσμα» και έχουν σκαλώσει από την εργατική αντίσταση. Το γενικευμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις («απελευθέρωση» το λένε) στους τομείς των μεταφορών –βλέπε αεροδρόμια, λιμάνια- και ενέργειας –βλέπε ΔΕΗ, έχει περίοπτη θέση στο μέηλ του Χαρδούβελη.
\r\n
 
\r\n
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υπόσχεται στην τρόικα και στην άρχουσα τάξη ότι θα προχωρήσει σε μια γενικευμένη επίθεση στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Αυτό το ονοματίζουν «αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».
\r\n
 
\r\n
Οι συντάξεις θα παγώσουν στα επίπεδα του 2015 για τα δυο επόμενα χρόνια. «Η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2016 και σε 140 εκατομμύρια ευρώ για το 2017» αναφέρει συγκεκριμένα. Και μετά έρχονται οι κυβερνητικοί βουλευτές να μας πούνε «είδατε; Δεν κάνουμε κάθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις»… Να ‘μαστε και ευχαριστημένοι δηλαδή.
\r\n

Χέρι στα επιδόματα

\r\n
Ο Σαμαράς και ο Χαρδούβελης υπόσχονται ότι θα βάλουν χέρι και στα οικογενειακά επιδόματα που παίρνουν οι συνταξιούχοι. Πάλι σύμφωνα με το κείμενο που έχει διαρρεύσει, οι περίπου 665.000 δικαιούχοι παίρνουν συνολικά κοντά στα 463 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο πελώριο κατά κεφαλή ποσό των 38 ευρώ. Θα κάνουμε διασταυρώσεις και κόντρα διασταυρώσεις, δεσμεύεται η κυβέρνηση, για να εντοπίσουμε αυτούς που δεν δικαιούνται επιδόματα. Βέβαια η κυβέρνηση δεν περιμένει τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων: προβλέπει ετήσιο όφελος 5%-8% του συνολικού ποσού δηλαδή 23 με 37 εκατομμύρια ευρώ.
\r\n
 
\r\n
Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές θα συνδεθούν με τις εισφορές τους. Αυτό σημαίνει καθόλου σύνταξη ή σύνταξη ακόμα μικρότερη από των σημερινών χαμηλοσυνταξιούχων. Γενικότερα, πρόκειται για την επικύρωση της λογικής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών - όσα βάζεις, τόσα παίρνεις.
\r\n
 
\r\n
Αυξάνονται τα ελάχιστα ένσημα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000, ενώ για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα που γεννήθηκαν μετά την 1/1/1975 αυξάνονται σταδιακά. Αυτό το μέτρο θα στερήσει την κουτσουρεμένη κατώτατη σύνταξη από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
\r\n
 
\r\n
Επίσης, το νέο μνημόνιο που σπρώχνει η κυβέρνηση προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο ή το 67ο έτος ηλικίας), με καταληκτική ημερομηνία την 1/1/2019. Γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2019, προτείνεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη, ενώ γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2020, προτείνεται αύξηση κατά 4 έτη. Όπως αναφέρεται, το μέτρο αφορά τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, μητέρες ανηλίκων και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
\r\n
 
\r\n
Με άλλα λόγια, αυτοί που «κουρέψανε» τα αποθεματικά των Ταμείων το 2012 –χωρίς «ανακεφαλαιοποίηση»- οδηγώντας τα ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση, έρχονται τώρα και λένε ότι είναι απαραίτητο να μπουν στη λαιμητόμο οι συντάξεις και τα όρια συνταξιοδότησης όλων μας.
\r\n
 
\r\n
Δίπλα στις επιθέσεις στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προσθέσουμε τα άλλα μνημονιακά μέτρα του προϋπολογισμού του 2015. Μπορεί για παράδειγμα η κυβέρνηση να μας λέει να μείνουμε ευχαριστημένοι γιατί «παγώνει» αντί να μειώνει τους μισθούς και συντάξεις, όμως η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν τα παίρνει κατευθείαν από τη μισθοδοσία, είναι γιατί τα παίρνει από τη φορολογία.
\r\n
 
\r\n
Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση φόρων 1.4 δις ευρώ. Τα 484 εκατομμύρια ευρώ θα είναι από την αύξηση των άμεσων φόρων (21.880 δις ευρώ το 2015 από 21.396 φέτος) και κατά κύριο λόγο στον αυξημένο κατά 6,3% φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) σε αντίθεση με το αντίστοιχο μειωμένο κατά 2,4% φόρο των νομικών προσώπων (εταιρίες κλπ). 
\r\n
 
\r\n
Τα υπόλοιπα 925 εκατ. θα είναι από την αύξηση των έμμεσων φόρων (25.153 δις το 2015 από 24.228 δις το 2014) με ταυτόχρονη μονιμοποίηση χαρατσιών όπως η “εισφορά αλληλεγγύης” κλπ. Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, που τόσο δημοσιότητα πήρε στα ΜΜΕ, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο νέο κύμα φοροληστείας που θα πλήξει τους εργαζόμενους –οι ξενοδόχοι έχουν τρόπους να μετακυλήσουν το κόστος.
\r\n
 
\r\n
Όσο πιο γρήγορα το «πεζοδρόμιο» -οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, ανατρέψουν αυτή την κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Η μεγάλη επιτυχία της πανεργατικής απεργίας της 27 Νοέμβρη έδειξε ότι η εργατική τάξη δεν είναι μόνο πιο αγανακτισμένη, αλλά και πιο αποφασισμένη. 
\r\n
 
\r\n
Λέανδρος Μπόλαρης
\r\n
\r\n
\r\n

Η μακρόσυρτη κρίση του καπιταλισμού

\r\n
\r\n
\r\n
Έτος ανάκαμψης, σταθερότητας και εξόδου από τα μνημόνια θα είναι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση του Σαμαρά και υπερψήφισε τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Βουλή, το 2015. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος οικονομολόγος για να τα προβλέψει όλα αυτά: αρκεί να είναι μεγάλος ψεύτης.
\r\n
 
\r\n
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παρουσιάζει τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς με ανάλογες τυμπανοκρουσίες: μέσα στα τέσσερα χρόνια των μνημονίων δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένας προϋπολογισμός που να μην είχε προβλέψει μια γρήγορη επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα. Όλοι διαψεύστηκαν οικτρά. Και το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα ίδια τα μνημόνια και τις δικές τους “προβλέψεις”.
\r\n

Από μνημόνιο σε μνημόνιο

\r\n
Η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Απρίλη του 2010. “Το όπλο στο τραπέζι είναι γεμάτο” δήλωνε εκείνη την εποχή στις εφημερίδες ο Γιώργος Παπανδρέου (ήταν πρωθυπουργός), “και οι κερδοσκόποι το ξέρουν”. Ο προϋπολογισμός που κατάθεσε λίγους μήνες αργότερα στη Βουλή ο τότε υπουργός Οικονομικών (και τώρα υπόδικος για το σκάνδαλο της Λίστας Λαγκάρντ) Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προέβλεπε μια ήπια ύφεση (3%) το 2011 και επιστροφή στην ομαλότητα από την αμέσως ερχόμενη χρονιά. Το 2012 θα ήταν κιόλας χρονιά ανάκαμψης: το ΑΕΠ θα αυξανόταν ονομαστικά κατά 1.5%, ενώ θα απογειωνόταν κυριολεκτικά μέσα στα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις εκείνες, η ελληνική οικονομία θα γνώριζε άνθηση 4.4%.
\r\n
 
\r\n
Ποια ήταν τα πραγματικά αποτελέσματα; Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8.9% το 2011, 6.6% το 2012 και 3.9% το 2013. Συγκεντρωτικά αντί να απογειωθεί μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια των μνημονίων, έχασε σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ της -μια πρωτοφανής πτώση για αναπτυγμένη χώρα σε ειρηνική περίοδο.
\r\n
Όσο για το “γεμάτο όπλο”, οι κερδοσκόποι αντί να το βάλουν στα πόδια έστησαν κυριολεκτικά χορό γύρω από το ελληνικό χρέος. Τα λεφτά της Τρόικας κατέληξαν κατευθείαν στις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, για την αποπληρωμή των ομολόγων που στο μεταξύ είχαν ωριμάσει και τα διεθνή “hedge fund” που στο μεταξύ είχαν “ποντάρει” στο ελληνικό χρέος.
\r\n
 
\r\n
Το καλοκαίρι του 2011, η Ελλάδα είχε επιστρέψει ξανά στο σημείο μηδέν. Τον Ιούνη του 2011 η κυβέρνηση κατέθεσε ένα συμπληρωματικό πακέτο μέτρων, το “Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-14”, ο Παπακωνσταντίνου ξηλώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και τη θέση του πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αλλά και πάλι τα μέτρα αποδείχτηκαν “ανεπαρκή”. Τον Οκτώβρη του 2011, κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν το δεύτερο μνημόνιο -που θα συνοδευόταν από ένα νέο δάνειο και ένα “συναινετικό” κούρεμα των ομολόγων που βρίσκονταν σε ιδιωτικά χέρια- το περιβόητο PSI.
\r\n
 
\r\n
Το δεύτερο μνημόνιο ψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή τον Φλεβάρη του 2012 από την κυβέρνηση Παπαδήμου (η κυβέρνηση του Παπανδρέου είχε πέσει από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα τον Οκτώβρη του 2011). Το PSI προχώρησε. Και το ίδιο και οι τυμπανοκρουσίες: διαγράψαμε 100 δισεκατομμύρια από το χρέος, μειώσαμε δραστικά το βάρος της εξυπηρέτησης, το χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Τα διαγράμματα της Τρόικας και της κυβέρνησης προέβλεπαν μια γρήγορη αποκλιμάκωση: μέχρι το 2020 το χρέος θα είχε πέσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ.
\r\n
 
\r\n
Περιττό να το θυμίσει κανείς, οι προβλέψεις τους όλες έπεσαν και πάλι έξω. Αντί να μειωθεί το χρέος τινάχτηκε στα ουράνια. Και παρά το δεύτερο “κούρεμα” που ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα με τη μορφή της επαναγοράς ομολόγων στις (χαμηλές) τιμές της αγοράς, το χρέος βρίσκεται σήμερα λίγο μόνο κάτω από το 180% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο.
\r\n

Από κινδυνολογία σε κινδυνολογία

\r\n
Οι ψεύτικες αυτές προβλέψεις συνοδεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια με μια ατέλειωτη κινδυνολογία απέναντι σε κάθε πρόταση που έθετε σε αμφισβήτηση τον “μονόδρομο” της λιτότητας και των μνημονίων. Οι εφημερίδες και τα κανάλια παρουσίαζαν με μελανά χρώματα τις συνέπειες που θα είχε μια τυχόν στάση πληρωμών και μια έξοδος από το Ευρώ: η οικονομία θα συρρικνωνόταν με γρήγορους ρυθμούς, τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα κατέρρεαν και δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν συντάξεις, οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν και ο κόσμος θα έχανε τις καταθέσεις του, το δημόσιο θα αποκλειόταν από τις “αγορές” για τουλάχιστον μια δεκαετία, ενώ η χώρα θα βυθιζόταν στο κρύο και το σκοτάδι αφού δεν θα είχαμε συνάλλαγμα ούτε καν για πετρέλαιο θέρμανσης. “Δραχμαγεδών” όπως έγραφαν οι τίτλοι των φιλομνημονιακών εφημερίδων.
\r\n
 
\r\n
Η Ελλάδα δεν κήρυξε στάση πληρωμών. Ούτε βγήκαμε από το Ευρώ. Η εγκυρότητα αυτής της κινδυνολογίας δεν μπορεί να μετρηθεί. Η σύγκριση, όμως, ανάμεσα στις “προβλέψεις” τους και τα πραγματικά αποτελέσματα των μνημονίων μπορεί να μετρηθεί -και βγάζει μάτια: η καταστροφή που προέβλεπαν σε περίπτωση που η Ελλάδα διέγραφε μονομερώς το χρέος και έφευγε από την Ευρωζώνη ωχριά μπροστά στην καταστροφή που τελικά έφεραν τα μνημόνια.
\r\n
 
\r\n
Η Ελλάδα των μνημονίων εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από τις “αγορές”: στη Βουλή ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αναφέρθηκαν ξανά και ξανά στην “επιτυχημένη” έξοδο στις αγορές της περασμένης άνοιξης. Αυτό, όμως, που ξέχασαν να πουν ήταν ότι η έξοδος αυτή ήταν εφ\' άπαξ. Η δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης να εκδώσει νέα ομόλογα τον περασμένο Ιούλη στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία: από τα 3 δις που είχε βάλει σαν στόχο κατάφερε να συγκεντρώσει, μετά βίας, μόνο τα μισά. Σήμερα τα σπρεντ των ελληνικών 10ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ξεπερνούν σταθερά το 7%.
\r\n
 
\r\n
Οι εισαγωγές καυσίμων δεν σταμάτησαν στην Ελλάδα των μνημονίων. Αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έπαψε, πρακτικά, να έχει πρόσβαση όχι μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά ακόμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων τουλάχιστον 350.000 νοικοκυριά έχουν σήμερα κομμένο ρεύμα λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όσο για το πετρέλαιο, οι ίδιες οι μελέτες του ΙΟΒΕ (του ιδρύματος που μας κληρονόμησε τον Στουρνάρα πρώτα σαν υπουργό Οικονομικών και τώρα σαν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας) καταγράφουν μια κατακόρυφη πτώση στις εισαγωγές, λόγω κύρια της αδυναμίας των καταναλωτών να τα αγοράσουν. “Ο όγκος των πωλήσεων”, γράφει, “μειώθηκε συνολικά (στην περίοδο 2008-2013) κατά 38% με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να αφορά στα προϊόντα που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά (βενζίνες,πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης)...”.
\r\n
 
\r\n
Τα συνταξιοδοτικά μπορεί τυπικά να μην χρεοκόπησαν. Όμως ήταν τα μεγαλύτερα θύματα του PSI. Η Τρόικα κάλυψε, με το παραπάνω, τις μαύρες τρύπες που άφησε πίσω του το “κούρεμα” στο τραπεζικό σύστημα, με μια “προίκα” 50 δισεκατομμυρίων (τα 40 τα έχουν ήδη εκταμιεύσει). Όχι όμως και τα ταμεία. Τώρα το νέο μνημόνιο που θέλει να επιβάλλει η Τρόικα προβλέπει και νέες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και νέες περικοπές στις συντάξεις.
\r\n
 
\r\n
Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την καταστροφή που έχει σπείρει; Η αναθεώρηση, προς τα κάτω, των “προβλέψεών” της για το τι θα είχε γίνει αν δεν είχαμε ακολουθήσει την πολιτική της. “Λέει η αντιπολίτευση ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% μέσα στα χρόνια του μνημονίου. Θα είχε πέσει 75% κάτω χωρίς τα μνημόνια”, έλεγε, χωρίς ίχνος ντροπής, στην “Ανατροπή” του Πρετεντέρη το βράδυ της Δευτέρας ο Βενιζέλος. Και φυσικά να τάζει νέους λαγούς με πετραχήλια αν συνεχιστεί η πολιτική της. “Φάγαμε τον γάιδαρο, έμεινε ο ουρά του μόνο, η άκρη της που έχει και τρίχες. Να μην πετάξουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού...”
\r\n

Η ουρά;

\r\n
Πρόκειται για ένα ακόμα προκλητικό ψέμα. Στο βάθος του νέου προϋπολογισμού και του νέου μνημονίου που φέρνει η Τρόικα δεν βρίσκεται το φως της ανάκαμψης αλλά το πυκνό σκοτάδι της αιώνιας λιτότητας και της ατέρμονης κρίσης.
\r\n
 
\r\n
Έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της Λήμαν Μπράδερς η παγκόσμια οικονομία δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση της. Ο πλανήτης ολόκληρος είναι αντιμέτωπος με μια μακρόσυρτη στασιμότητα. Και η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν ατελείωτο κατήφορο αποπληθωρισμού. Η επιμονή στο Ευρώ, την εξυπηρέτηση του χρέους και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς θα φέρνει, με μαθηματική ακρίβεια, το ένα μνημόνιο μετά το άλλο.
\r\n
 
\r\n
Αυτή την καταστροφική πορεία δεν θα σταματήσει απλά με μια αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική ρήξη με το ίδιο το σύστημα. Και αυτό μόνο ένα δυνατό εργατικό κίνημα, που θα στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, μπορεί να το φέρει σε πέρας.
\r\n
 
\r\n
Σωτήρης Κοντογιάννης
\r\n