Εργατικό κίνημα
Οριστικά στην “Ανταρσία στα Χανιά” η έδρα

Το χέρι που απλώθηκε πάνω στην «Ανταρσία στα Χανιά» για να την αποκλείσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, κόπηκε. Η κα Αποστολάκη, πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ και πρώην δημοτική σύμβουλος της παράταξης Σκουλάκη, της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, απέσυρε την ένστασή της προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία διεκδικούσε την έδρα από την «Ανταρσία στα Χανιά». Αυτό έγινε το πρωί της 4ης Δεκέμβρη λίγο πριν εκδικαστεί η υπόθεση. Έτσι η έδρα, μας ανήκει οριστικά. 

\r\n
\r\n
Αυτό που δεν κατάφερε ένας αντιδραστικός νόμος, επιχειρήθηκε να επιτευχθεί μέσω των δικαστηρίων και μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού που θα σήμανε η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, καθώς αυτή κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ, που θα έπρεπε να μαζευτούν σε μικρό χρονικό διάστημα.
\r\n
 
\r\n
Αυτή ήταν η τρίτη επίθεση που δέχτηκε η «Ανταρσία στα Χανιά» από το μνημονιακό κατεστημένο της πόλης κατά τη διάρκεια της τρίμηνης παρουσίας μας στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρώτη εκδηλώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη από μερίδα δημοτικών συμβούλων του Σκουλάκη που επιχείρησαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μας στερήσουν το δικαίωμα του λόγου. Η δεύτερη ήταν όταν μας στέρησαν την έδρα στην ΠΕΔ Κρήτης έπειτα από ένα πραξικόπημα της αποκεντρωμένης διοίκησης που πέρασε μόνο λόγω του ότι η νυν δημοτική αρχή έκανε πλάτες σε αυτό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συμμαχίες της με τη δεξιά.
\r\n
 
\r\n
Η τρίτη απόπειρα ήταν η χειρότερη, μια και αμφισβήτησε την ίδια μας την ύπαρξη μέσα στο ΔΣ και το εκλογικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν υπήρχε η απλή αναλογική και όχι ο συγκεκριμένος νόμος που χαρίζει μεγάλο αριθμό εδρών στην πλειοψηφία, η «Ανταρσία στα Χανιά» θα είχε δύο έδρες.
\r\n
 
\r\n
Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Η υπόθεση κρίθηκε κυριολεκτικά στους δρόμους των Χανίων, τις πλατείες και τους εργασιακούς χώρους. Οργανώσαμε πλατιά καμπάνια υπεράσπισης του δημοτικού σχήματος και της έδρας του. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Μαζεύονταν μαζικά υπογραφές αλληλεγγύης και οι εργαζόμενοι εξέφραζαν την οργή τους απέναντι στην ένσταση Αποστολάκη. Συνδικάτα εξέφραζαν την υποστήριξή τους, ενώ όλοι έδιναν χρήματα για την οικονομική εξόρμηση που ξεκινήσαμε. Η παραπομπή της υπόθεσης στο ΣτΕ είχε για το ΠΑΣΟΚ τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν. Γέμισε με αποφασιστικότητα τον κόσμο του σχήματος και ταυτόχρονα έδωσε αφορμή για να εκφραστεί η αηδία του κόσμου της εργασίας για το τι έχει σημάνει έως τώρα το ΠΑΣΟΚ, στη χώρα και στο Δήμο.
\r\n
\r\n

Έδρα του κινήματος

\r\n
\r\n
Οι εργαζόμενοι, ο κόσμος της αντίστασης θεωρεί την έδρα της «Ανταρσία στα Χανιά», δική του έδρα, έδρα του κινήματος και των αγώνων του. Γι’ αυτό και την υπεράσπισε με αυτό τον τρόπο. Ενδεικτικό είναι ότι αυτό συνέβη και μέσα στην ίδια τη ΔΕΥΑΧ.
\r\n
Η απόσυρση της Αποστολάκη από την εκδίκαση ήταν αποτέλεσμα της απομόνωσης στην οποία βρέθηκε το εγχείρημα της μείζονος αντιπολίτευσης.
\r\n
 
\r\n
Από τη μεριά μας διεκδικήσαμε την όποια υποστήριξη χωρίς να βάζουμε στεγανά και προϋποθέσεις του αν ο κόσμος που απευθυνθήκαμε ψήφισε το δικό μας σχήμα ή του αν τάσσεται με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Με την υπόθεση αυτή, οι ρίζες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην πόλη έγιναν κατά τι βαθύτερες.
\r\n
 
\r\n
Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το ΔΣ του συλλόγου δασκάλων που εκδήλωσε την υποστήριξή του και την πρόθεσή του να ενισχύσει οικονομικά την καμπάνια μας, καθώς και το ΔΣ της ΕΛΜΕ που εξέδωσε κείμενο υποστήριξης. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου που ζήτησε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αλλάξει θέσεις προκειμένου να δηλώσει υποστήριξη. Θλιβερό!!!
\r\n
 
\r\n
Για εμάς η εξέλιξη αυτή αποτελεί υποχρέωση και δέσμευση του να παραμείνουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο η φωνή των καταπιεσμένων και της αντικαπιταλιστικής προοπτικής. Θα το κάνουμε!
\r\n
 
\r\n
Σεραφείμ Ρίζος
\r\n