Φοιτητικό κίνημα
Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο 6 Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα. Σε πάνω από 15 πόλεις έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες δημουργώντας ένα τεράστιο ποτάμι οργής ενάντια στην κυβέρνηση.

\r\n
\r\n
Η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα το 2008 συνδέθηκε φέτος με το κίνημα της νεολαίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, το κίνημα αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στον προϋπολογισμό και το νέο μνημόνιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και με τον αγώνα του Νίκου Ρωμανού που μέσα από το νοσοκομείο συνεχίζει την απεργία πείνας τονίζοντας πως θα πάει μέχρι τη νίκη.
\r\n
 
\r\n
Αν το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή κατέρρευσε κάτω από το βάρος της εργατικής αντίστασης και το ρόλο που έπαιξε η εξέγερση που ακολούθησε τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, σήμερα η οργή του κόσμου είναι ακόμα μεγαλύτερη, πιο έμπειρη πολιτικά και μπορεί να οδηγήσει τον ασθμαίνοντα Σαμαρά στον πάγκο, εκτός παιχνιδιού.
\r\n
 
\r\n
Αυτό έδειξαν οι διαδηλώσεις του Σαββάτου, που ήρθαν σαν συνέχεια της γενικής απεργίας που έγινε δέκα μέρες πριν και γέμισε με έμπνευση χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους που βγήκαν συντονισμένα στους δρόμους. Κάθε χρόνο στις 6 Δεκέμβρη γίνονται διαδηλώσεις, κυρίως στην Αθήνα, και κυρίως από τη νεολαία. Όμως φέτος αυτή η επέτειος ξαναπήρε κάποια από τα χαρακτηριστικά του 2008, καθώς σε όλες τις διαδηλώσεις που έγιναν, τα αντικυβερνητικά συνθήματα βρίσκονταν στο κέντρο. 
\r\n
 
\r\n
Στην Αθήνα, ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς στα Προπύλαια και η διαδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Χιλιάδες βάδισαν οργανωμένα μέχρι το Σύνταγμα, ενώθηκαν με τους Σύριους πρόσφυγες και κατέληξαν στην Ομόνοια. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με τα πανό τους μέσα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Δεκαπέντε φοιτητικοί σύλλογοι σχημάτισαν μεγάλα μπλοκ διαδηλωτών με κεντρικά συνθήματα “Η αλληλεγγύη το όπλο του λαού, νίκη στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού”, και “Εμπρός λαέ στο δρόμο των αγώνων, κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων”, ενώ μέσα από συνθήματα και πλακάτ οι φοιτητές απαιτούσαν να φύγουν τα ΜΑΤ από τις σχολές. 
\r\n
 
\r\n
Συμμετείχαν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών με το πανό τους που έγραφε: “είμαστε καθαρίστριες μα πάνω απ’ όλα μάνες”. Η Βαγγελιώ Αλεξάκη μας δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στο Νίκο Ρωμανό την άδεια που δικαιούται. “Θέλουν να λέγονται έννομοι, είναι όμως οι μεγαλύτεροι παράνομοι και γι’ αυτό χρειάζεται να φύγουν τώρα. Ο Ρωμανός έχει όλα τα δίκια του κόσμου και πρέπει να δικαιωθεί”.
\r\n
 
\r\n
Μεγάλο ήταν το μπλοκ των εκπαιδευτικών που διαδήλωσαν με το κοινό πανό των συλλόγων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έγραφε “No Pasaran” (δεν θα περάσει).
\r\n
 
\r\n
Ακολούθησαν τα μπλοκ της αριστεράς. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή με δυο μεγάλα πανό που συσπείρωσαν εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες. “Η αστυνομία δολοφονεί, εδώ και τώρα να αφοπλιστεί”, “Δεν υπάρχει δρόμος κοινοβουλευτικός, ο δρόμος του Δεκέμβρη επαναστατικός”, “Ανυπακοή απεργία διαρκή” ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.
\r\n
 
\r\n
Μαζί διαδήλωσαν και οι μαθητές Anticapitalista, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και στη διαδήλωση, με τα συνθήματά τους, προσπάθησαν να συνδέσουν τη μάχη ενάντια στο Νέο Λύκειο με τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στη λιτότητα, τις απολύσεις και την ίδια την κυβέρνηση. Παρουσία είχε και ο “Ανυπότακτος Μαθητής” με δικό του μπλόκ. Το πανό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος με το σύνθημα: “ο δρόμος του Δεκέμβρη αντικαπιταλιστικός” συνέδεε την εξέγερση του 2008 με τη μάχη ενάντια στο ίδιο το σύστημα. Εκεί διαδήλωσαν και μετανάστες με τις σημαίες της ΚΕΕΡΦΑ. 
\r\n
 
\r\n
Στη συνέχεια το ΕΕΚ, το Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, η ΟΚΔΕ, το μπλοκ των Αγωνιστικών κινήσεων, η Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συμμαχία και το μπλοκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
\r\n
 
\r\n
Διαδηλώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα παρά την έντονη καταστολή της αστυνομίας. “Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν έξι χιλιάδες διαδηλωτές όπως μετέδωσε και η ΕΡΤ3”, μας μεταφέρει η Φύλλια Πολίτη. “Με πανό διαδήλωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ΟΚΔΕ και αναρχοσυνδικαλιστικές οργανώσεις.
\r\n
\r\n

Επίθεση

\r\n
\r\n
Όταν κατευθυνόμασταν στο Υπουργείο μέσω της Τσιμισκή, η αστυνομία εξαπέλυσε μια εντελώς απρόκλητη επίθεση με χημικά και ξύλο διαλύοντας τα μπροστινά μπλοκ και προχωρώντας σε συλλήψεις διαδηλωτών. Δεν κατάφεραν όμως ούτε έτσι να διαλύσουν την πορεία η οποία συνεχίστηκε και έληξε έξω από το Εργατικό Κέντρο, στο οποίο γίνεται κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό. Από τη μεριά μας κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης μοιράζαμε υλικό για το μονοήμερο του Μαρξισμού που οργανώνουμε στις 13 του μήνα στην πόλη”.
\r\n
 
\r\n
“Πάνω από χίλιοι διαδήλωσαν και στην Πάτρα με τους φοιτητικούς συλλόγους να έχουν το μεγαλύτερο μπλοκ. Δικό τους πανό και δυναμική παρουσία είχαν οι μαθητές Anticapitalista αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ”, μας είπε η Ράνια Κούτσικου, φοιτήτρια στην Επιστήμη Υλικών. “Όταν η πορεία κατευθυνόταν προς την πλατεία Αγ. Γεωργίου η αστυνομία ξεκίνησε να ρίχνει ξύλο, δακρυγόνα και κρότου λάμψης μέσα στα μπλοκ και ομάδα αντρών της ασφάλειας άρχισε να κάνει συλλήψεις. Ούτε εδώ όμως κατάφεραν να διαλύσουν την πορεία. Όλη η Πάτρα είναι στο πλευρό του Ρωμανού. Μέχρι και ο δήμαρχος, Πελετίδης, απαγόρευσε στην αστυνομία να προβεί σε έφοδο στο παράρτημα για να διώξει τις συλλογικότητες που κάνουν την κατάληψη.”
\r\n
 
\r\n
“Πάνω από 2.000 διαδηλώσαμε στο Ηράκλειο”, μας είπε ο Μύρωνας Μαρκάκης. “Υπήρχαν δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις που ενώθηκαν σε μια πορεία που διέσχισε όλη την πόλη. Με πρωτεργάτες τους φοιτητές, η διαδήλωση συνέχισε με μεγάλο παλμό και συνθήματα και κατάφερε να διώξει την αστυνομία από την πορεία”.
\r\n
 
\r\n
Μαζική πορεία έγινε και στη Λάρισα. Την εικόνα μας μετέφερε ο Πέτρος Θεοδοσιάδης. “Πάνω από χίλιοι αγωνιστές και αγωνίστριες συμμετείχαν σε μια απ’ τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ (μ-λ) και μεγάλη παρουσία του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η αστυνομία επιτέθηκε στην πορεία ρίχνοντας δακρυγόνα, χωρίς να καταφέρει όμως να τη διαλύσει”. 
\r\n
 
\r\n
Και στο Βόλο διαδήλωσαν χίλια περίπου άτομα περνώντας μέσα από τους δρόμους της πόλης. Στα Γιάννενα, η πρωτοβουλία φοιτητών- τριών Ιωαννίνων διαδήλωσε μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις Αγωνιστικές κινήσεις και καθηγητές της τοπικής ΕΛΜΕ σε μια μαζική πορεία παρά την καταρρακτώδη βροχή.
\r\n
 
\r\n
Στη Μυτιλήνη, διαδήλωσαν 1.500 άτομα σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος για τα δεδομένα του νησιού, πορεία. 
\r\n
 
\r\n
“Στην Καλαμάτα διαδήλωσε πολύς κόσμος”, λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Χριστίνα Λαδά, δασκάλα. “Η διαδήλωση θύμισε την απεργιακή πορεία στις 27 Νοέμβρη, έχοντας αυτή τη φορά μεγαλύτερη συμμετοχή από τη νεολαία. Τα ΜΑΤ λίγο πριν ρίξουν δακρυγόνα, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, φυλούσαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής δείχνοντας για άλλη μια φορά την κάλυψη της κυβέρνησης στους νεοναζί. Η μαζική συμμετοχή όμως διασφάλισε την πορεία”.
\r\n