Εκοψαν τις υποτροφίες!

Οι εξελίξεις όσον αφορά στις υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές –που υποτίθεται αποτελούν τον αφρό όλου του εκπαιδευτικού συστήματος - το επιβεβαιώνουν. Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στο οποίο κάθε χρόνο στηρίζονται οι περισσότεροι υπότροφοι για να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή ανακοίνωσε ξαφνικά ότι φέτος δεν θα δώσει καμιά υποτροφία σε υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές για σπουδές εσωτερικού.

Η ανακοίνωση του ΙΚΥ είναι εξοργιστική. «Στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας και σε συνεννόηση με το υπουργείο...το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών δεν θα προκηρύξει υποτροφίες». Η αιτιολογία είναι ακόμη πιο σκανδαλώδης. Πέρα από τη γενική αναφορά «μέτρα λιτότητας», το ΙΚΥ λέει ότι φέτος θα δώσει υποτροφίες μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος του ΕΣΠΑ. Πρώτο ερώτημα είναι εδώ: τα λεφτά του ίδιου του ΙΚΥ τι θα γίνουν; Στη συνέχεια λέει πως επειδή όμως το ΕΣΠΑ έχει ήδη χρηματοδοτήσει υποψήφιους διδάκτορες μέσω του προγράμματος Ηράκλειτος, γι’αυτό και το ΙΚΥ δεν θα δώσει.

Σκάνδαλο

Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα Ηράκλειτος ήταν ένα σκάνδαλο από μόνο του. Οι αιτήσεις από υποψήφιους διδάκτορες ξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και τα αποτελέσματα βγήκαν στα τέλη του 2010, όταν δηλαδή είχαν περάσει ήδη δυόμισυ χρόνια εκπόνησης διδακτορικού χωρίς υποτροφία. Πολλοί ήταν αυτοί που παράτησαν το διδακτορικό τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τελικά πήραν την υποτροφία 850 άτομα και οι πολλαπλάσιοι αποτυχόντες δεν έμαθαν ποτέ γιατί κόπηκαν. Ούτε εξετάσεις υπήρχαν, ούτε σχόλια των κριτών. Ανεξάρτητα όμως αν ήταν δίκαιος ή όχι ο Ηράκλειτος, από τότε που έγιναν οι αιτήσεις έχουν μεσολαβήσει κι άλλες φουρνιές υποψήφιων διδακτόρων οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία για καμιά υποτροφία και το ΙΚΥ τους αντιμετωπίζει λες και δεν υπάρχουν.

Στο μεταξύ, ακόμη και τα κουτσά αποτελέσματα του Ηράκλειτου βγήκαν αφού παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου, Αχιλλέας Μητσός, αφού η –φιλική προς την κυβέρνηση- ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ είχε καταγγείλει τις διαδικασίες και ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός, Γιάννης Πανάρετος, είχε παραδεχθεί ότι «θα ήθελε περισσότερη διαφάνεια». Η κατάσταση ήταν τόσο τραγελαφική που τα πρώτα ονόματα επιτυχόντων του Ηράκλειτου δεν ανακοινώθηκαν από την επιτροπή των κριτών, ούτε από το Υπουργείο, αλλά από μια ανάρτηση στο προσωπικό μπλογκ του Πανάρετου, χωρίς επίσημα στοιχεία. Ηταν απλά για να αρχίσουν να ηρεμούν τα πνεύματα όσων θα έπαιρναν την υποτροφία και να σταματήσει η πίεση. Η απόφαση του ΙΚΥ είναι χαριστική βολή στις ελπίδες χιλιάδων για να προχωρήσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο διδακτορικού. Ολα «στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας», όπως λέει και το ΙΚΥ.