Οχι αυξήσεις στα εισιτήρια

Κόντρα στο νέο χαράτσι που φέρνει η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να οργανωθεί κίνημα πολιτών υπό το σύνθημα “Δεν πληρώνω” με τη συγκρότηση ομάδων και κινήσεων σε δήμους και γειτονιές, οι οποίες θα αναλάβουν να ακυρώσουν στην πράξη το μέτρο. Η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη και ανάλογες προσπάθειες γίνονται πλέον και στην Αθήνα.

Οι επιτροπές “Δεν πληρώνω” χρειάζεται να συνδέσουν τη μάχη ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων με τον αγώνα που δίνουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να κλείσουν οριστικά τα μηχανήματα μέχρι η κυβέρνηση να κάνει πίσω, αυτοί είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Ο αγώνας τους μπορεί όχι μόνο να ακυρώσει τις αυξήσεις, αλλά και να επιβάλει τη δωρεάν μετακίνηση σε ώρες αιχμής ή σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Οι αποφάσεις άλλωστε που έχουν πάρει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες τα συνδικάτα ΜΜΜ, να επιτρέπουν τη δωρεάν μετακίνηση 5-8 το πρωί, δείχνει τη δύναμή τους. Συνολικά, ο αγώνας ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια είναι κομμάτι της μάχης που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους.

Εκεί, λοιπόν, πρέπει να στραφούν οι επιτροπές των πολιτών -να συμπαρασταθούν, να ενισχύσουν και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τις απεργίες στις συγκοινωνίες να κλιμακωθούν μέχρι τη νίκη. Μπορεί το υπουργείο Μεταφορών να έχει καλέσει τα συνδικάτα των ΜΜΜ σε διάλογο αλλά αυτό είναι προσωρινό. Η μάχη είναι μπροστά καθώς ο διάλογος -στημένος από την πρώτη στιγμή- οδηγείται στην κατάρρευση.

Σωματείο ΜΕΤΡΟ

Το δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) στις 25 Γενάρη είναι χαρακτηριστικό “Στη σημερινή συνάντηση με το Υπουργείο για το επίμαχο θέμα του Νομοσχεδίου που αφορά στα ΜΜΜ οι εκπρόσωποι του Σωματείου καταθέσαμε τις προτάσεις μας βάζοντας κόκκινη γραμμή:- Στην κατάργηση του Δημόσιου χαρακτήρα των Αστικών Συγκοινωνιών. - Στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. - Στις υποχρεωτικές μετατάξεις και στις μονομερείς εσωτερικές μετακινήσεις. Στην επόμενη συνάντηση δεσμεύτηκε το Υπουργείο να μας απαντήσει και να πάρει θέση σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Σε περίπτωση που η στάση του Υπουργείου είναι αρνητική και αποδειχθεί έτσι πως ο διάλογος ήταν προσχηματικός τότε δεν μένει τίποτε άλλο παρά να υλοποιήσουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης”.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στην οποία αναφέρεται το δελτίο τύπου είναι για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Διαβάστε επίσης:

Μπρος - πίσω η ΠΟΣ στον ΟΣΕ

Πραξικόπημα για αναστολή στην ΕΘΕΛ