Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Στο Φίλαθλο και την Αυριανή, στις Αττικές Εκδόσεις, στον Όμιλο Αλαφούζου, στην Εκδοτική Βόρειας Ελλάδας, στο Star, οι καναλάρχες και οι εκδότες εκβιάζουν τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις «λύσεις» που προτείνουν για να μην βρεθούν στο δρόμο.

Στο Φίλαθλο και στην Αυριανή το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κήρυξε 24ωρη απεργία για τους δημοσιογράφους από 6.00 π.μ. της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου έως 6.00 π.μ. της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου 2011, ζητώντας «την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Την άμεση καταβολή, και εντόκως, των δεδουλευμένων και καθυστερούμενων οφειλών των εργαζομένων δημοσιογράφων, που φτάνουν μέχρι τους 9 μήνες στην «ΑΥΡΙΑΝΗ» και τους 14 στο «ΦΙΛΑΘΛΟ». Την άμεση καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων καθώς και του επιδόματος αδείας σε όσους συναδέλφους δεν το έχουν λάβει. Τη διασφάλιση στο μέλλον της ομαλής καταβολής των μισθών, δώρων και επιδομάτων».

Στις Αττικές Εκδόσεις οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις για να απαντήσουν στις περικοπές στους μισθούς και στην εκ περιτροπής εργασία που θέλει να επιβάλλει ο εκδότης και πρόεδρος των εκδοτών περιοδικού τύπου, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος.

Η δικαιολογία του Φιλιππόπουλου προς τους εργαζόμενους είναι ότι τον «έχει χτυπήσει η κρίση» και χρειάζεται όλοι να βοηθήσουν για να βγει από αυτή και να μη χαθούν «τουλάχιστον» οι θέσεις εργασίας. Για αυτό και επιμένει ότι θα κάνει μειώσεις 10% στους εργαζόμενους που παίρνουν 1000 με 2000 ευρώ μεικτά και 15% σε όσους αμείβονται με περισσότερα.

“Και κέρδη και απολύσεις”

Η πραγματική εικόνα είναι ότι οι Αττικές Εκδόσεις είναι το μεγαλύτερο μαγαζί ενός ομίλου που έχει εταιρίες από την Κύπρο και χώρες των Βαλκανίων μέχρι το Λουξεμβούργο, οι οποίες έκαναν αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου 515.980 ευρώ με χρήματα από τις Αττικές Εκδόσεις μέσα στο 2010.

Όμως, ο Φιλιππόπουλος επιλέγει να έχει και «και κέρδη και απολύσεις», όπως επισημαίνει το σχήμα Παρατύπως (παρεμβαίνει στην ΕΣΠΗΤ) σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει ότι σε όλο τον όμιλο έχουν γίνει ήδη 73 απολύσεις ενώ «μια ματιά στις προηγούμενες επίσημες οικονομικές καταστάσεις του (ομίλου) είναι ενδεικτική: Το 2009, που κι αυτή αναφέρεται ως «κακή χρονιά», κατέγραψε κέρδη 1 εκατ. 110 χιλιάδες ευρώ. Το 2008, κατέγραψε κέρδη 5 εκατ. 115 χιλιάδες ευρώ. Το 2007, ρεκόρ κερδών 6 εκατ. 958 χιλιάδες ευρώ». Οι εργαζόμενοι οργανώνουν νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 27/1 στις 6 το απόγευμα.

Στον Όμιλο Αλαφούζου, στον οποίο ανήκουν το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ και η Καθημερινή, η εργοδοσία απειλεί να κάνει τα ίδια. Το Διασωματειακό των ΜΜΕ καλεί τα Δ.Σ. των Ενώσεων όλου του κλάδου να αποφασίσουν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ενάντια στις επιθέσεις.

Στο Star η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεότασης Αττικής(ΕΤΙΤΑ) αποφάσισε να κηρύξει στάσεις εργασίας για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011 από ώρα 18.00μ.μ. έως και ώρα 22.00μ.μ της ίδιας μέρας και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 από ώρα 18.00μ.μ. έως και ώρα 22.00μ.μ. Η Ένωση καταγγέλλει ότι η Διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού προσπαθεί με επανειλημμένες προσπάθειες να καταστρατηγήσει την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με μαζική συμμετοχή στις στάσεις εργασίας.

Η κατάσταση στα παραπάνω μαγαζιά, αλλά και σε πολλά ακόμα δείχνει ότι η εργοδοσία ετοιμάζει νέες επιθέσεις. Οι Financial Crimes σε μια σειρά ανακοινώσεις τους τονίζουν τη σημασία της αλληλεγγύης σε κάθε χώρο που βγαίνει σε κινητοποιήσεις, την ανάγκη οργάνωσης από τα κάτω με Γενικές Συνελεύσεις για να αναγκαστούν η ΕΣΗΕΑ και οι υπόλοιπες Ενώσεις να μπουν μπροστά για να σταματήσουν οι περικοπές, η διάλυση των συμβάσεων, για να σταματήσουν οι απολύσεις.

• Την Τρίτη και την Τετάρτη 24 και 25 Γενάρη εκδικάζονται οι υποθέσεις δεκάδων εργαζόμενων της ΕΡΤ που διεκδικούν τα ένσημα και τα υπόλοιπα δικαιώματά τους από την περίοδο που ήταν συμβασιούχοι, τουλάχιστον για την περίοδο που κρίθηκε ότι αποτελούσαν προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.