Απεργία πείνας μεταναστών

Την προηγούμενη ημέρα η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του κτηρίου της Ν.Ο.Π.Ε., μέχρι την Παρασκευή 28/1/11, ως κατασταλτικό μέτρο κατά της απεργίας πείνας των μεταναστών και παρά την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής να τους φιλοξενήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη συνέντευξη, αυτή τη στιγμή 460 χιλιάδες μετανάστες έχουν άδεια παραμονής από τους οποίους οι 160 χιλιάδες την έχουν χάσει καθώς έχουν χάσει τα ένσημά τους λόγω ανεργίας. Επίσης 300 χιλιάδες δεν έχουν καθόλου χαρτιά αφού δεν έχει υπάρξει διαδικασία νομιμοποίησης από τον Απρίλη του 2006, ενώ 60 χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου και περιμένουν για χρόνια μέχρι να τους δοθεί απάντηση.

«Εμείς είμαστε εδώ 300 μετανάστες από όλη την Ελλάδα και εκπροσωπούμε χιλιάδες μετανάστες εργάτες που ζουν σε αυτή τη χώρα», είπε ο Αμντούλ απεργός πείνας. «Ζητάμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Ξεκινάμε σήμερα έναν μεγάλο και σκληρό αγώνα για να ακουστούν τα προβλήματά μας στην κοινωνία, για να φύγουμε από το σκοτάδι».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κίνημα το οποίο ζητά την έξοδό του από την αφάνεια», είπε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος των απεργών πείνας. «Αυτοί οι 300 άνθρωποι ζούνε σε ένα κενό. Έχει εδώ και χρόνια η μεταναστευτική μας πολιτική φτάσει στο μηδέν. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν ευκαιρίες νομιμοποίησης. Έχουν μείνει άνθρωποι εδώ και 10 χρόνια στην παντελή αφάνεια, ενώ ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, δεν μπορούν να κολλήσουν ένσημα, δεν μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσια υπηρεσία. Υπάρχει ένα συνολικό κίνημα ανθρώπων που ζητάνε την ίδια τους την ύπαρξη. Ήδη αυτή τη στιγμή στα Προπύλαια 9 άνθρωποι με ραμμένα τα στόματά τους διεκδικούν το δικαίωμα στο άσυλο. Δεν υπάρχει διαφορά. Όταν έχουμε μία άνοδο της ακροδεξιάς, δημιουργία στο κέντρο της Αθήνας γκέτο και διαχωρισμών, θα πρέπει να παλέψουμε για την ισότητα και την αλληλεγγύη, για όλους».

«Είναι υποκριτικό να κλείνει η Κοσμητεία και τώρα και η Πρυτανεία τη Νομική, δήθεν για λόγους δημόσιας υγείας, όταν κλείνουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας. «Επιδεικνύουν ένα ρατσιστικό πρόσωπο απέναντι σε μετανάστες εργάτες που σε έναν χώρο πανεπιστημιακού ασύλου έρχονται να διεκδικήσουν ένα αίτημα το οποίο μόλις πριν από μία εβδομάδα το πετσόκοψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο ρατσιστικό Νόμο Παπουτσή έφερε διάταξη η οποία λέει ότι όσοι δεν έχουν χαρτιά, μπορούν να κάνουν αίτηση και για λόγους φιλευσπλαχνίας μπορεί να τους δώσει παράταση για ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή είναι στην 27η ημέρα απεργίας πείνας οι πολιτικοί πρόσφυγες στα Προπύλαια και επίσης ξεκινάνε από σήμερα οι πρόσφυγες στο Πολυτεχνείο. Θέλουμε να δούμε αυτούς τους αγώνες να πάνε ενωμένοι σαν μία γροθιά μαζί με τους ντόπιους εργάτες. Τα ζητήματα αυτά οι μετανάστες τα έχουνε διεκδικήσει στις πανεργατικές απεργίες και γι αυτό θέλουμε να καλέσουμε τα εργατικά συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους να πάμε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα. Μπράβο στους 300 απεργούς πείνας, καλοδεχούμενοι όλοι οι μετανάστες, ενωμένοι θα νικήσουμε».