ΙΝΤΡΑΚΟΜ - 48ωρη απεργία

Η απόφαση για την 48ωρη απεργία πάρθηκε μετά από συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου με τον εκπρόσωπο της εταιρίας Μ. Προύτζο μετά από κάλεσμα της διοίκησης της εταιρίας, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρίας για απολύσεις και μείωση μισθών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου ο κ Μ. Προύντζος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών και στο πλαίσιο της επιβίωσης τους, αποφασίστηκε:

«Μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, θα αποχωρήσει το 3% όλου του ομίλου (περίπου 100 εργαζόμενοι), δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να παραμείνουν σε καμία περίπτωση.

Προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω αποχωρήσεις και να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, θα προβούμε σε μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις. Η κάθε εταιρεία, ανάλογα με το επίπεδο μισθών της και της σύνθεσης του προσωπικού της, θα ακολουθήσει τον δικό της τρόπο μείωσης.

Όρια

Κοινή γραμμή όλων των εταιρειών είναι ότι, η μείωση των μισθών δεν θα είναι κάτω από τα όρια που καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις, επίσης δεν θα αφορά μισθούς κάτω από 1.000€ μικτά και θα επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλύτερους μισθούς, δίνοντας και δύο παραδείγματα

α) μισθοί από 1000€-2000€ μείωση κατά μέσο όρο 4,5%, β) μισθοί από 2000€-3000€ μείωση κατά μέσο όρο 8%. Η μισθολογική μείωση θα ισχύει για ένα χρόνο και θα επανεξετασθεί στο τέλος του έτους. Τέλος ζήτησε την συναίνεση των εργαζομένων ώστε η εταιρεία στο διάστημα αυτό να μην προβεί σε περαιτέρω μείωση προσωπικού».

Ο αγώνας για να μην περάσουν οι εργοδοτικές επιθέσεις σε ένα όμιλο του μεγέθους της Ιντρακόμ είναι πιλότος για το τι θα συμβεί σε όλες τις μεγάλες εταιρίες και συνολικά σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, καθώς την ίδια στιγμή παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα στο ΔΟΛ, αλλά και στις Αττικές Εκδόσεις όπου την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε απεργία. Είναι ένας αγώνας που χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων.

«Αμέσως συγκαλέσαμε ΔΣ προκειμένου να αποφασίσουμε τη στάση μας» δήλωσε στην Eργατική Aλληλεγγύη ο Γιάννης Θεοχάρης αντιπρόεδρος του Σωματείου από την παράταξη Πρωτοβουλία Γένοβα στην Ιντρακόμ. «Από τη δική μας την πλευρά προτείναμε τη 48ωρη απεργία που έγινε ομόφωνα αποδεχτή από τις άλλες παρατάξεις. Τη Δευτέρα άρχισαν να φτάνουν οι απολύσεις, ειδοποιήσεις σε συναδέλφους να πάνε να υπογράψουν, η εργοδοσία προχωράει ήδη στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Δικός μας στόχος είναι να φτάσουμε την Πέμπτη σε μια μαζική συνέλευση και μια επιτυχημένη 48ωρη που να στείλει το μήνυμα ότι αυτή η επίθεση δεν πρόκειται να περάσει. Με ενημερώσεις, συγκεντρώσεις, άμεση κινητοποίηση όλων των συναδέλφων από τα κάτω να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της 48ωρης και στη επαναληπτική συνέλευση στις 2 Φλεβάρη να κλιμακώσουμε. Δεν αποδεχόμαστε καμιά απόλυση, καμιά μείωση μισθού. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν μπούμε στη λογική για να μη γίνουν απολύσεις, να μας πετσοκόψουν τους μισθούς, στο τέλος και απολύσεις θα γίνουν και νέες μειώσεις μισθών, δεν έχει πάτο αυτό το βαρέλι. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε, θα παλέψουμε».