Οχι συγχωνεύσεις

Εκεί διαπιστώθηκε ότι ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί. Ο υπουργός, ελλείψει άλλου μέσου μεταφέρθηκε με το ΙΧ του υποδιοικητή του νοσοκομείου, στη Βέροια. Από το νοσοκομείο της Βέροιας τελικά διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο ΝΜΤΣ στην Αθήνα.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, ο Λοβέρδος προχωράει σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων. Μάλιστα, σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, δήλωσε: «Εχει επικρατήσει, λόγω του πελατειακού κράτους που οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή, πολύ κοντινές πόλεις να έχουν γενικά νοσοκομεία, να είναι 2, 3, 4, 5 γενικά νοσοκομεία σε ακτίνα 50 χλμ. Με αποτέλεσμα και τα πέντε να μην είναι καλά και να έχουν ατέλειες σε προσωπικό και σε εξοπλισμό».

Μνημείο αχαριστίας, αλλά και παραλογισμού, η τοποθέτηση του υπουργού… Η Ελλάδα «οδηγήθηκε στην καταστροφή», γιατί «κοντινές πόλεις», πχ, η Βέροια, η Νάουσα και τα Γιαννιτσά έχουν γενικό νοσοκομείο…Και «οι ατέλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό» δεν οφείλονται στις περικοπές και το πάγωμα των προσλήψεων, αλλά στο ίδιο καθαυτό το γεγονός ότι αυτές οι πόλεις …έχουν γενικό νοσοκομείο!

Στην πραγματικότητα, οι συγχωνεύσεις είναι ένα άμεσο χτύπημα στην υγεία των κατοίκων της περιφέρειας που, αν περάσουν τα κλεισίματα, θα πεθαίνουν στο δρόμο για τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων – που θα αδυνατούν, ακόμα περισσότερο απ’ ότι σήμερα, να καλύψουν τις ανάγκες γιατί οι περικοπές διαλύουν και αυτά τα ίδια.

Γι’ αυτό και έχουν απόλυτο δίκιο το Εργατικό Κέντρο Νάουσας που απειλεί με κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του τοπικού νοσοκομείου ή τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας. Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Εορδαίας και όλα τα τοπικά σωματεία και φορείς, που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας μετά από κάλεσμα της Ενωσης Γιατρών, δηλώνουν «την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας με οποιαδήποτε απόπειρα υποβάθμισης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου» και «την αποφασιστικότητα τους να συντονίσουν τη δράση και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με όλη την τοπική κοινωνία».

Αναβρασμός στην Iεράπετρα

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντάνε οι κάτοικοι στην Ιεράπετρα ενάντια στη συρρίκνωση και το απειλούμενο κλείσιμο του νοσοκομείου. Την Τρίτη 25 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο Λασηθίου πραγματοποίησε 4ωρη στάση εργασίας. Η εφορία και οι δημόσιες υπηρεσίες αποκλείστηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έκλεισαν σχολεία, ενώ πολλοί καταστηματάρχες κατέβασαν ρολά στα μαγαζιά τους. Το πρωί πραγματοποιήθκε μαζική συγκέντρωση στην Ιεράπετρα και στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν με πούλμαν και αυτοκίνητα προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης στο Ηράκλειο. «Σύσσωμη η κοινωνία της ευρύτερης περιφέρειας από την νότια πλευρά του Νομού Ηρακλείου μέχρι τα Νότια του Δήμου Σητείας  κλιμακώνουν τον αγώνα προκειμένου να απαιτήσουμε το δικαίωμα στην Υγεία , το δικαίωμα στην Ζωή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή κοινωνικών φορέων Ιεράπετρας Μ. Γιαλού.

Με πρωτοβουλίες, σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε πόλη της χώρας, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με δυναμικές απεργίες και συμπαράσταση, μπορούμε να εμποδίσουμε τα κλεισίματα νοσοκομείων.