Εξέγερση κατά του Μπερίσα

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι Αλβανών Μεταναστών και στη συνέχεια έγινε πορεία στο Σύνταγμα. Χαιρέτισμό έκανε ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. «Στο δήμο της Αθήνας έχουν θέση όλοι οι μετανάστες, όλες οι φωνές και οι κραυγές διαμαρτυρίας και ειδικά αυτές που έρχονται από την Αλβανία. Πρέπει να τους στείλουμε ένα μήνυμα: Έξω η δικτατορία, έξω ο Μπερίσα και να ξέρουνε όλοι ότι οι εργάτες της Αλβανίας ξεσηκώθηκαν το 1997 γιατί κάποιοι απατεώνες τραπεζίτες κάνανε πυραμίδες. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό γιατί το χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα σήμερα».

«Είμαι από την Τυνησία», συμπλήρωσε ο Αμντούλ, «η οποία είναι εδώ και 23 χρόνια υπό καθεστώς χούντας. Πριν ένα μήνα ο λαός στη Τυνησία βγήκε στους δρόμους και την έριξε. Πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας εδώ στην Ελλάδα και στην Αλβανία για να πέσει η χούντα σε όλο τον πλανήτη, να φύγουν αυτοί που μας κυβερνάνε και μας πίνουν το αίμα».

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Ντριτάν Τσάρα, πρόεδρο του Σωματείου Αλβανών Μεταναστών Αθήνας και υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας. «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα οι Ενώσεις Μεταναστών από την Αλβανία για να καταγγείλουμε τις δολοφονίες που έγιναν στην Αλβανία και τον φασισμό του Μπερίσα. Τα ίδια γεγονότα είχαν ξαναγίνει στην Αλβανία το 1997, αλλά αντί να πάμε μπροστά πάμε ξανά πίσω. Εμείς οι μετανάστες που ζούμε στην Ελλάδα είμαστε αποφασισμένοι να ξαναβγούμε στους δρόμους πολλοί περισσότεροι. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε στην Αλβανία ενάντια στη δεφθαρμένη κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή ένα βίντεο που προβλήθηκε σε κανάλι και εικονιζόταν ο Ιλίρ Μέτα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να συνομιλεί με τον πρώην υπουργό Ενέργειας, από τον οποίο ζητά την παραχώρηση άδειας λειτουργίας υδροηλεκτρικού σταθμού, σε συγκεκριμένη εταιρία, λέγοντας ότι ο ιδιοκτήτης τους προσφέρει μίζα 700.000 ευρώ.

Μετά από αυτό ξεσηκώθηκε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και όλος ο κόσμος ενάντια στους κλέφτες της κυβέρνησης. Η πραγματική αιτία είναι ότι ενώ ο κόσμος είναι φτωχός και υπάρχει τεράστια ανεργία, η κυβέρνηση κλέβει. Μάλιστα οι δύο που σκοτωθήκανε ήταν μετανάστες και ζούσαν στην Ελλάδα. Εμείς σαν μετανάστες εργάτες θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση στην Ελλάδα να δώσει στους εργάτες αυτό που πρέπει, να μην κάνει απολύσεις, να μας δώσει δικαιώματα, να μας ανανεώσει τα χαρτιά μας και επίσης ζητάμε να διώξει τη Χρυσή Αυγή από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας”.