ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές, ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι, μέλη και φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και των δημοτικών κινήσεων που στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι. Δεκαοχτώ πήραν το λόγο σε μια αίθουσα που χρειάστηκε να ενισχυθεί με επιπλέον καθίσματα και παρέμεινε γεμάτη μέχρι το τέλος της τρίωρης συζήτησης.

Οι τρεις ομιλητές-Κώστας Παπαδάκης, Πέτρος Παπακωνσταντίνου και Σωτήρης Κοντογιάννης- ανέλυσαν τα αίτια και την πορεία της κρίσης, αλλά και τον τρόμο της άρχουσας τάξης καθώς η κρίση μετατρέπεται από οικονομική σε πολιτική και παρουσίασαν το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: παύση πληρωμών του χρέους, κρατικοποίηση τραπεζών, απαγόρευση απολύσεων, νομιμοποίηση μεταναστών.

Η συζήτηση απλώθηκε πλατιά: από τους φόβους για απομόνωση που απαντάμε με τη δύναμη των εργατών και το διεθνισμό μέχρι την παύση πληρωμών που αφήνει πίσω αρκετά χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Και από την ανάγκη για ενότητα της Αριστεράς στη δράση μέχρι τις ανταρσίες στη βάση των συνδικάτων που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να τους στηρίξει. Αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες του Νίκου, δημοσιογράφου στον εκδοτικό όμιλο Πήγασος που κατήγγειλε την προσπάθεια της εργοδοσίας να διασπάσει τους εργαζόμενους για να περάσει απολύσεις και πρότεινε «να αντισταθούμε όλοι μαζί» και του Βασίλη Συλαϊδή, συνδικαλιστή στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ που ζήτησε την συμπαράσταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον αγώνα που ξεκινούν με Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 27 Γενάρη ενάντια στον Κόκκαλη που απειλεί με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Σταμάτης Χατζηδήμου

• Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ετοιμάζει διήμερο συζητήσεων για τη διαγραφή του χρέους στις 25-26 Φλεβάρη.