Να σώσουμε τα Νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή σε συνελεύσεις και συσκέψεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας παίρνονται αποφάσεις ενάντια στη διάλυση που φέρνουν οι περικοπές του Λοβέρδου στο χώρο της Υγείας.

Η ίδρυση του ‘Οργανισμού Παροχών Υγείας’, που προβλέπει το νομοσχέδιο, ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες, καθώς στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου «καταναλωτή» που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας τόσο από το ΕΣΥ όσο και από τον ιδιωτικό τομέα με όρους ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού.

Οσον αφορά στις προμήθειες των νοσοκομείων, «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του ν/σ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ «δεν διασφαλίζουν την οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της υπερτιμολόγησης των υλικών- καθυστερημένης αποπληρωμής - προκλητής ζήτησης που διαιωνίζει και αναπαράγει τα χρέη των νοσοκομείων. Οι οργανωτικές αλλαγές που προβλέπονται (Συντονιστική Επιτροπή Προμηθειών, Επιτροπή Προδιαγραφών, Περιφερειακό Πρόγραμμα Προμηθειών κλπ) αναπαράγουν φαινόμενα Εθνικού Προμηθευτή και συγκροτούν καρτέλ με τους τραπεζικούς κολοσσούς».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται στη συνολική επίθεση των περικοπών στα πλαίσια της «εξοικονόμησης» που επιβάλλει το μνημόνιο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και μεταφράζεται σε: Συγχωνεύσεις-κλεισίματα νοσοκομείων του ΕΣΥ, την κατάργηση νοσοκομείων-οργανικών θέσεων του ΙΚΑ και την απορρόφησή τους στο ΕΣΥ, το πάγωμα των προσλήψεων γιατρών και λοιπού προσωπικού, την επιβολή του χαρατσιού των 5 ευρώ σε όσους προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, τη μείωση των δαπανών για τις εφημερίες, που στοχεύοντας στην τσάμπα υπερωριακή εργασία, οδηγεί σε κατάρρευση τα προγράμματα εφημεριών.

Συνέλευση

«Την περασμένη Τετάρτη προχωρήσαμε σε συνέλευση στο Παίδων Αγία Σοφία» δηλώνει στην εργατική αλληλεγγύη ο Κώστας Καταραχιάς από την επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και μέλος (με το Νυστέρι-Πρωτοβουλία Γένοβα) του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. «Η υπουργική απόφαση που προσδιορίζει την αποζημίωση των εφημεριών που πραγματοποιούνται επιπλέον των προβλεπόμενων – προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε εφημερία – σε ένα ποσοστό όχι πάνω από 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης, στην ουσία κατοχυρώνει την απλήρωτη εργασία σε υπερωριακή βάση και πιέζει σε περαιτέρω μείωση των προγραμμάτων εφημέρευσης.

Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις γιατρών πρέπει, οργανώνοντας από τα κάτω τη δράση σε κάθε νοσοκομείο, να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Για να ανατρέψουμε όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε έχουν ήδη ψηφιστεί, είτε είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες». Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Νυστέρι-Πρωτοβουλία Γένοβα πραγματοποιούσε σύσκεψη την Τρίτη 25/1, την ώρα που η Eργατική Aλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο.