ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: Απεργία στο “ΕΘΝΟΣ”

«Η άμεση αντίδραση των δημοσιογράφων να καλέσουν ενιαία συνέλευση όλων των συντακτών του συγκροτήματος (Έθνος, Ημερησία, Sentra fm και Goal) την Παρασκευή 10/6 έδειξε την ετοιμότητα της πλειοψηφίας να μην επιτρέψει να προχωρήσουν ούτε σε αυτή ούτε σε επόμενες απολύσεις», τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Κώστας Σαρρής, δημοσιογράφος στην Ημερησία.

«Όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για προσπάθεια της εργοδοσίας να δείξει πυγμή σε μια περίοδο που η διοίκηση του Πήγασου ψάχνει εναγωνίως τρόπους για περικοπές σε μισθούς, προσωπικό, κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Η Πόπη Χριστοδουλίδου είναι σύμβολο συνδικαλιστικής δράσης για τον Πήγασο και ένας από τους παλαιότερους και αξιόπιστους δημοσιογράφους του συγκροτήματος εδώ και χρόνια. Η δικαιολογία της διοίκησης είναι πέρα για πέρα ψεύτικη. Ο πραγματικός λόγος απόλυσης είναι γιατί θέλουν να χτυπήσουν με αυτόν τον τρόπο έναν από τους πιο μαχητικούς εργαζόμενους στην εταιρία.

Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης των συντακτών για 48ωρη απεργία σε ολόκληρο το συγκρότημα ήταν η πρώτη άμεση απάντηση. Αποφασίστηκαν περιφρουρήσεις από το πρωί στις 6 και για τις δυο μέρες της απεργίας, ενώ την Τρίτη αποφασίζονται και τα επόμενα βήματα που θέλουμε να είναι απεργιακά.

Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο η διοίκηση προσπάθησε να διασπάσει το μέτωπο των συντακτών στο συγκρότημα. Στην αρχή απείλησε πως αυτή η απεργία οδηγεί σε κλείσιμο της Ημερησίας. Με τηλέφωνα σε σπίτια πίεζαν τους εργαζόμενους της εφημερίδας να υπογράψουν ένα απεργοσπαστικό κείμενο που στοχοποιούσε τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων στην Ημερησία Χάρη Σαββίδη. Κάποιοι ενέδωσαν και την Δευτέρα το πρωί προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία. Ο τσαμπουκάς όμως δεν πέρασε αφού η περιφρούρηση λειτούργησε παραδειγματικά. Δεκάδες συνάδελφοι από ολόκληρο τον όμιλο και από άλλα μέσα βρεθήκαμε από νωρίς και δεν επιτρέψαμε να σπάσει η απεργία. Λίγο αργότερα όμως 20 φιλοεργοδοτικοί κατάφεραν να εισέλθουν στο χώρο εργασίας. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η εργοδοτική, απεργοσπαστική μειοψηφία αποκάλυψε ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της όλης προσπάθειας. Ούτε ο φόβος για κλείσιμο της εφημερίδας, ούτε οι δήθεν αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αλλά η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η Ημερησία ως απεργοσπαστικό όχημα.

Λίγο αργότερα με το ίδιο θράσος απείλησαν πως θα κλείσει και το Sentra fm. Αυτού του είδους τις απειλές τις έχουμε δει και στο παρελθόν. Και ο Ψυχάρης χρησιμοποίησε τους ίδιους τρόπους στις κινητοποιήσεις στο ΒΗΜΑ. Όμως η πλειοψηφία δεν τσιμπάει στις απειλές. Ξέρουμε πως αν περάσει η απόλυση της Πόπης θα υπάρξει και συνέχεια. Την Δευτέρα η εργοδοσία προσέφυγε στα δικαστήρια για να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική, αλλά χωρις επιτυχία.

Παγωμένα θέματα

Το φύλλο του Έθνους που κυκλοφόρησε την Τρίτη ήταν φύλλο που φτιάχτηκε έξω από την εφημερίδα με παγωμένα θέματα από την Παρασκευή. Το ίδιο θα είναι και το φύλλο της Τετάρτης αφού κανείς μέχρι το μεσημέρι δεν είχε μπει για δουλειά. Η εργοδοσία περίμενε την απόφαση των δικαστηρίων, όμως οι συντάκτες -κυρίως από το Έθνος- είχαν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση την Τρίτη το απόγευμα.

Η πρόταση από την πιο μαχητική μερίδα των εργαζόμενων είναι να πάμε με δυο 48ωρες Πέμπτη-Παρασκευή και Δευτέρα-Τρίτη, ώστε να μπλοκάρουμε και τα Κυριακάτικα και τα αθλητικά της Δευτέρας. Φυσικά εδώ χρειάζεται συντονισμός με όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ και κάλεσμα προς την ΕΣΗΕΑ να βγάλει απεργία με διάρκεια άμεσα. Ήδη η ΕΠΗΕΑ κάλεσε και αυτή σε 24ωρη την Τρίτη 14/6.

Το κλίμα είναι θερμό. Η απειλή της διοίκησης προς τους εκπρόσωπους των εργαζόμενων πως θα κλείσει το Έθνος, πως θα κάνει την Ημερησία ιντερνετική κρατώντας μόνο το Σαββατιάτικο και πως θα πουλήσει το Goal στον Ανδρουλιδάκη (έναν κομπιναδόρο που αγοράζει επιχειρήσεις για να τις κλείνει, βλέπε εφημερίδα “Εξέδρα”) αποδεικνύει πως βρίσκονται σε πανικό και ψάχνουν κάθε τρόπο για να περάσουν τις επιθέσεις τους. Εμείς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αν δεν πάρουν πίσω την απόλυση της Πόπης θα συνεχίσουμε μέχρι τέλος». 

«Καλούμε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να αποφασίσει άμεσα απεργιακή κινητοποίηση, μέχρι να ανακληθεί η επιχειρούμενη απόλυση της συναδέλφου”, τονίζεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των συντακτών στον Πήγασο την Παρασκευή 10/6. “Καλούμε επίσης τους συναδέλφους από όλα τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης να έρθουν άμεσα στον Πήγασο, γιατί αν περάσει η απόλυση και οι ατομικές συμβάσεις στο ΕΘΝΟΣ, -τις οποίες έχουμε αρνηθεί- θα περάσουν στη συνέχεια σε όλο τον κλάδο».

Διαβάστε επίσης

και της ΕΤΙΤΑ

ΠΟΕ ΟΤΑ: Καταλήψεις Δημαρχείων