ΚΟΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΚΟ 9 ΙΟΥΝΗ: Γεύση από εργατική δύναμη

Χιλιάδες εργαζόμενοι από όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει, έστειλαν μήνυμα απεργιακής κλιμάκωσης κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις και όλα τα μέτρα. Μαζί τους ενώθηκε ο δημόσιος τομέας με στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 11πμ έως τη λήξη της βάρδιας. Οχι τυχαία το σύνθημα που κυριάρχησε στη διαδήλωση της Αθήνας ήταν “Κρατάμε το λιμάνι, κρατάμε τη ΔΕΗ, πουλάμε το μπουρδέλο που λέγεται Βουλή!”.

Η κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί, από νωρίς το πρωί, άρχισαν να μαζεύονται οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, οι τραπεζοϋπάλληλοι της ΟΤΟΕ, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ με τα πανό της Ομοσπονδίας, της ΠΕΤ-ΟΤΕ και των τηλεγραφητών ΟΤΕ. Από τα γραφεία της ΓΕΝΟΠ έφτασαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, από την Ομόνοια οι λιμενεργάτες με τα πανό της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου οι σιδηροδρομικοί με πανό της ΠΟΣ και της Επιτροπής Σιδηροδρομικών Αττικής.

“Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Αν σε κάτι συμφωνούν Παπανδρέου και Σαμαράς, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία στις αποκρατικοποιήσεις. Δε θα το επιτρέψουμε να γίνει. Ο αγώνας θα είναι μέχρι τελικής πτώσης. Εργαζόμενοι και νεολαία δε συναινούν. Εχουμε έρθει από Πάτρα, Αίγιο, Κύμη, Γιάννενα, όλα τα σωματεία. Πιστεύω ότι η απεργία διαρκείας και κάθε μορφή αγώνα, τώρα είναι η ώρα που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε”, μας είπε η Ουρανία Μπίρμπα, πρόεδρος του Σωματείου ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ Αιγίου.

“Οχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας”, έγραφε το πανό των εργαζόμενων στον ΟΠΑΠ που μπήκε μπροστά στην εξέδρα εκφράζοντας όλη τη διαδήλωση. Πίσω τους βρέθηκε το Σωματείο Εργαζόμενων στα Τουριστικά Ακίνητα. “Η ελληνική Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων έχει συσταθεί για την αξιοποίηση της περιουσία του ΕΟΤ, με σκοπό να μαζέψει έσοδα από μισθώσεις και παραχωρήσεις ακινήτων, από μαρίνες όπως του Αλίμου, της Βουλιαγμένης, της Θεσσαλονίκης και άλλες, που έχουν καθαρά κέρδη πάνω από 4,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτά θέλουν να τα δώσουν, να καταργήσουν την ΕΤΑ. Εργαζόμαστε 450 άτομα στην εταιρία και αορίστου και συμβασιούχοι και φοβόμαστε για απολύσεις”, μας είπε ο Μανώλης Δελής, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΤΑ.

Τη μαζικότερη παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ που καλούσαν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η ΠΟΣΤ και ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΤΤ οργάνωσαν κοινή προσυγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου όπου έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί ενώ αμέσως μετά βάδισαν στην πλατεία Κλαυθμώνος για να ενωθούν με όλους τους απεργούς.

Εντυπωσιακή

Η είσοδός τους στην πλατεία ήταν εντυπωσιακή. Μπροστά οι μηχανές και τα πανό των Ταχυμεταφορών -του φιλέτου των ΕΛΤΑ που είναι από τα πρώτα στο στόχαστρο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση- και μετά τα μπλοκ της ΠΟΣΤ και των Σωματείων ΕΛΤΑ κυριολεκτικά από όλη τη χώρα: Θεσσαλία, Ηπειρος - Κέρκυρα, Λακωνία, Θράκη, Μακεδονία, Στερεά. Πίσω τους τα πανό του ΤΤ με σύνθημα “Το Ταμιευτήριο δε θα πουληθεί, όποιος υπογράψει θα πάει φυλακή”.

“Μετά 25 χρόνια δουλειάς, μας κατέβασαν πάλι στο δρόμο. Θέλουν να πουλήσουν τα πάντα και πρέπει να αντισταθούμε. Απεργίες τη μέρα, Σύνταγμα το βράδυ, αυτό πρέπει να γίνει”, μας είπε ο Αποστόλης Ζωίδης, εργαζόμενος στα ΕΛΤΑ στους Αμπελόκηπους.

Η κοινή απεργία ΔΕΚΟ-ΑΔΕΔΥ έγινε κέντρο για μια σειρά χώρους που δέχονται τις επιθέσεις των αλλεπάλληλων μνημονίων. Οπως για το Σωματείο Εργαζόμενων Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας Αττικής – Νησιών Αιγαίου “Η Αναγέννηση” που αντιδρά στις συγχωνεύσεις και των συνάδελφων τούς από το ΚΕΚ-ΕΙΝ που “είναι 15 μήνες απλήρωτοι”, όπως έγραφε το πανό τους.

“Υπαγόμαστε στο υπουργείο Παιδείας και δουλεύαμε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια. Είμαστε 15 μήνες απλήρωτοι, μας είπαν ότι θα μας μεταφέρουν στο ΕΙΝ και ότι έτσι θα αρχίσουμε να πληρωνόμαστε αλλά συνέχεια βρίσκουν νέα προβλήματα. Τώρα κλείνει και το ΕΙΝ, ο οργανισμός που έχει τις φοιτητικές-μαθητικές εστίες”, μας εξήγησε η Γιούλα Δημοπούλου, εργαζόμενη στο ΚΕΚ-ΕΙΝ. “Αγώνες συνέχεια, αυτό είναι η λύση. Κάθε μέρα που περνάει όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα μας αφορά όλους”.

“Είμαστε από το ΕΙΝ, έχει εξαγγελθεί η κατάργηση-συγχώνευσή μας, δε ξέρουμε το μέλλον μας και είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας. Είμαστε 525 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα”, μας είπε ο Παναγιώτης Λαμπάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΙΝ Αθήνας, ενώ “Δεν μπορούμε να ζήσουμε πια”, συμπλήρωνε από δίπλα ο συνάδελφός του, Βασίλης Κοντογιώργος, εργαζόμενος στις νέες εστίες στο Πολυτεχνείο.

“Οχι απολύσεις μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους”, απαιτούσε το πανό του ΣΕΘΕΚ, του Σωματείου της Θέμις Κατασκευαστική, άλλης μία ΔΕΚΟ που απειλείται με συγχώνευση και απολύσεις. Στη συγκέντρωση με το πανό της και η ΠΟΣΠΕΡΤ παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική ένωση είχε καταφύγει στα δικαστήρια για να βγει παράνομη η απεργία. Τους απεργούς κάλυψε το ΕΚΑ.

Από το υπουργείο Υγείας -έξω από το οποίο βρέθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αντιδρώντας στην επίθεση που δέχονται στις άδειές τους- ξεκίνησαν μαζικά οι ακτινολόγοι των δημόσιων νοσοκομείων με την ΠΟΕΔΗΝ να έχει μετατρέψει τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σε 5ωρη. Με το πανό της και η ΠΟΕ-ΟΤΑ που έχει αποφασίσει να ξεκινήσει καταλήψεις Δημαρχείων ενάντια στα μέτρα αλλά και η ΟΛΜΕ, οι ΕΛΜΕ Αττικής και οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Αττικής. Επίσης το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, εργαζόμενοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων.

Οργισμένη

Η διαδήλωση προς το Σύνταγμα ήταν οργισμένη. Παρά την αρχική πρόθεση των συνδικάτων η πορεία να έχει ως κατάληξη το υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των απεργών ήθελε να φτάσει ως τη Βουλή, πράγμα που έγινε με πρωτοβουλία των ταχυδρομικών. Το πιο δυναμικό μπλοκ ήταν αυτό των λιμενεργατών Πειραιά, των εργαζόμενων στις λαχαναγορές και των φορτοεκφορτωτών Ελευσίνας, που σε όλη τη διάρκεια της πορείας, δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα και τραγούδια. Τα συνδικάτα τους συνέχισαν τις κινητοποιήσεις την επόμενη μέρα με νέα 24ωρη απεργία και πανελλαδική διαδήλωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

“Απαιτούμε να σταματήσει το γενικότερο ξεπούλημα κερδοφόρων επιχειρήσεων του ελληνικού δημοσίου γιατί οδηγεί σε κατήφορο. Μαθηματικά είναι βέβαιο ότι με αυτά τα μέτρα η χώρα θα χρεοκοπήσει. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού σημαίνει ότι δίνουμε σε ιδιώτες τεράστιους δημόσιους πόρους. Για τους εργαζόμενους σημαίνει μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εργασία χωρίς δικαιώματα, όπως ήδη δείχνει η είσοδος της COSCO στο λιμάνι. Θα κινηθούμε δυναμικά και στη συνέχεια”, μας είπε ο Θοδωρής Μάργαρης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Λιμενεργατών.

Μαζική ήταν η απεργιακή διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη. “Ακόμα και χωρίς τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ που πάντα συμμετέχουν μαζικά αλλά εκείνη τη μέρα είχαν κατέβει στην Αθήνα, η συγκέντρωση είχε πολύ κόσμο”, μας είπε ο Νίκος Τουρνάς. “Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ συγκεντρώθηκαν κατευθείαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν κοινή προσυγκέντρωση στο λιμάνι και έφτασαν φωνάζοντας το σύνθημα 'πουλάτε το λιμάνι, πουλάτε το νερό, σε λίγο θα πουλήσετε τον Πύργο το Λευκό'. Η διαδήλωση προχώρησε στην Αγία Σοφία, διέσχισε την Τσιμισκή και κατέληξε στο υπουργείο”.

Αν έδειξε κάτι η επιτυχημένη απεργία της περασμένης Πέμπτης, αυτό ήταν η δυνατότητα όλες οι ΔΕΚΟ να κλιμακώσουν με απεργία διαρκείας και να τσακίσουν τα μέτρα, νέα και παλιά. Η ΓΕΝΟΠ ήδη έκανε το βήμα, οι άλλες Ομοσπονδίες δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν.