μαζί με τις 48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Αυτό αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας σε έκτακτη συνεδρίασή του το περασμένο Σάββατο, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στα συνδικάτα όλων των ΔΕΚΟ για κοινή απεργία διαρκείας και στη ΓΣΕΕ για 48ωρη πανελλαδική γενική απεργία στις 27 και 28 Ιούνη.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε: “Από τις 15 Ιούνη που είναι μέρα Γενικής Απεργίας, την οποία έχουν προκηρύξει οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, και στην οποία αυτονόητα συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να αναπτύξει δυναμικές κινητοποιήσεις – ενέργειες σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή 17 Ιούνη και την Κυριακή 19/6, να διοργανώσει ανοικτές συγκεντρώσεις –συλλαλητήρια στις κεντρικές πλατείες των ενεργειακών πόλεων Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας, αντίστοιχα.

Με ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ στην αυτονομία κάθε συνδικάτου, κάθε Ομοσπονδίας και επειδή η επίθεση που δεχόμαστε είναι γενική, να καλέσει –και το κάνουμε τώρα μέσα από αυτή την ανακοίνωση- όλες τις Ομοσπονδίες, όλα τα συνδικάτα, όλους τους χώρους που μεθοδεύεται η αποκρατικοποίησή τους, είτε η περαιτέρω μετοχοποίησή τους, ώστε να συντονίσουμε τα βήματά μας και να αντεπιτεθούμε με τη μέγιστη σφοδρότητα, γιατί ΜΟΝΟΝ έτσι μπορούμε να σταματήσουμε το ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού λαού.

Να προτείνει στη ΓΣΕΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη 48ωρης Γενικής Απεργίας στις 27 & 28 Ιούνη με ανοικτή συγκέντρωση-συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. Να αρχίσει από την Κυριακή το βράδυ (ξημερώματα Δευτέρας 20 Ιούνη) επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες”.

Μία προς μία οι αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ ανοίγουν το δρόμο για την ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης-τρόικας. Η απεργία διαρκείας στη ΔΕΗ μπορεί από μόνη της να παραλύσει ολόκληρη τη χώρα. Να κατεβάσει τους διακόπτες παντού, από τη Βουλή μέχρι την κάθε τράπεζα και εργοστάσιο, σε ένα μπλακ άουτ διαρκείας ωσότου κυβέρνηση και τρόικα να τα μαζέψουν και να φύγουν. Γι' αυτό και δεν πρέπει να σταματήσει μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ή των εφαρμοστικών του νόμων, αλλά να συνεχίσει μέχρι την οριστική νίκη.

Στην ίδια κατεύθυνση και με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο, οδηγεί το κάλεσμα για κοινή απεργία διαρκείας όλων των ΔΕΚΟ και των δημόσιων επιχειρήσεων που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Τράπεζες, Λιμάνια, ΕΛΠΕ, όλοι μαζί μπορούν να τσακίσουν τα μέτρα και τους εμπνευστές τους. Οσο για την πρόταση για 48ωρη Γενική Απεργία, η υλοποίησή της μπορεί να φέρει ένα απεργιακό τσουνάμι σε όλους τους χώρους που θα σαρώσει τα Μνημόνια της χρεοκοπίας και θα ανοίξει δρόμους για την εργατική απάντηση στην κρίση.

Δύναμη

Δεν είναι τυχαία η αρχική αντίδραση των μεγαλοδημοσιογράφων στα ΜΜΕ στην είδηση της απόφασης της ΓΕΝΟΠ. Οι ίδιοι που το προηγούμενο διάστημα ωρύονταν για τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ που είναι “βουτηγμένοι στα σκάνδαλα”, τώρα ανακοίνωσαν “ουδέτερα” το νέο χωρίς κανένα σχόλιο. Με όλο το κόσμο ξεσηκωμένο ενάντια στα μέτρα, σε εργατικούς χώρους, πλατείες και γειτονιές, είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για τα “παπαγαλάκια” να πείσουν ότι ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ αφορά “προνομιούχους”. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα αλλάξουν στάση όσο προχωρά η απεργία, το μούδιασμα τους οφείλεται στη δύναμη που έχει αυτός ο αγώνας.

Εκαναν μάλιστα την εκτίμηση ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις και ο τρόπος που αυτές κλιμακώνονται αυτές τις μέρες, “προβληματίζουν” τα κυβερνητικά επιτελεία μήπως φέρουν κάποιου είδους “εμπλοκή”. Ο φόβος της κυβέρνησης για το που θα οδηγήσει η απεργία της ΔΕΗ είναι δικαιολογημένος. Η επιτυχία της μπορεί να μεταδοθεί σα μικρόβιο στα άλλα μεγάλα συνδικάτα, να γίνει παράδειγμα απεργιακής κλιμάκωσης για όλους. Η κλιμάκωσή της έχει τη δύναμη να δημιουργήσει “ρωγμή” στο Μνημόνιο, να αναγκάσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση. Και, με τη ΔΕΗ στο κέντρο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, νίκη της ΓΕΝΟΠ σημαίνει ταφόπλακα για όλα τα μέτρα, νέα και παλιά.

Αυτή η προοπτική είναι ανοιχτή και εξαρτάται από την εξέλιξη της απεργίας. Το πόσο καλά οργανωμένη θα είναι, έχει σημασία. Η καθημερινή περιφρούρηση σε κάθε μικρό ή μεγάλο χώρο, η δημιουργία απεργιακών επιτροπών που θα μπουν μπροστά να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή και το άπλωμα της απεργίας χωρίς να αφήνουν την τύχη του αγώνα μόνο στο ΔΣ, η απόφαση για απεργιακό ταμείο που θα στηρίξει τους απεργούς, είναι όλα βήματα επιτυχίας που χρειάζεται να γίνουν, αν είναι δυνατόν, από την πρώτη κιόλας μέρα. Οι αγωνιστές της βάσης έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν.

Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους και τους νεολαίους σε κάθε χώρο, αλλά και για όλη την Αριστερά. Η στήριξη της απεργίας διαρκείας στη ΔΕΗ, η οργάνωση της συμπαράστασης με κάθε τρόπο, με όλες τις δυνάμεις που έχει το κάθε κομμάτι, είναι κρίσιμο για τη νίκη του αγώνα που ξεκινά τη Δευτέρα. “Στην εξαθλίωση των συνανθρώπων μας και στο ξεπούλημα της χώρας δεν θα κλείσουμε τα μάτια ούτε θα απαντήσουμε με ντουφεκιές”, αναφέρει η ανακοίνωση τύπου της ΓΕΝΟΠ μετά το έκτακτο ΔΣ. «Με την κυβέρνηση και την τρόικα θα συναντηθούμε στις πύλες των ορυχείων, των σταθμών, των Υ/Σ, των ΚΥΤ, των διανομών και των καταστημάτων εμπορίας». Κι εμείς μαζί τους, εκεί θα συναντήσουμε και θα τσακίσουμε κυβέρνηση και τρόικα.