ΜΕ ΑΡΧΗ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 15 ΙΟΥΝΗ: Πανεργατική κλιμάκωση

Το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία οργανώνοντας παράλληλα την παρουσία τους στις απεργιακές διαδηλώσεις. Από τη ΓΕΝΟΠ και την ΟΜΕ-ΟΤΕ μέχρι την ΠΟΣΤ, την ΟΜΥΛΕ και την ΟΤΟΕ, όλες οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες ετοιμάζονται να δώσουν δυναμική -μετά την συντονισμένη απεργία της περασμένης Πέμπτης- συνέχεια στην Πανεργατική. Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα και ο προαστιακός, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια μετά τις αποφάσεις της ΠΟΣ και της ΠΝΟ αντίστοιχα για συμμετοχή στην απεργία. Στο έδαφος και τα αεροπλάνα από την απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Με “κονσέρβες” θα λειτουργήσουν τα κανάλια την ίδια μέρα, ενώ καμία εφημερίδα δε θα κυκλοφορήσει την επόμενη καθώς η απεργία θα παραλύσει και τον κλάδο των ΜΜΕ. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, κλειστά θα παραμείνουν υπουργεία, δήμοι και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα και τα εμπορικά μαγαζιά θα κλείσουν τις μεσημεριανές ώρες ως ένδειξη αντίδρασης στα νέα μέτρα.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας για να μεταφέρουν τους απεργούς στις συγκεντρώσεις. Με προκήρυξή της η Εργατική Αλληλεγγύη καλεί τους απεργούς της Αθήνας να συγκεντρωθούν στο Μουσείο και αναφέρει:

«Δεν είμαστε «χύμα» διαδηλωτές, είμαστε εργάτες και η δύναμή μας είναι στη συλλογικότητα και στην οργάνωση μας. Το Σύνταγμα ωρίμασε μέσα από τις αλλεπάλληλες πανεργατικές και άλλες απεργίες και ο δρόμος για τη νίκη περνάει από την συνέχιση, την κλιμάκωση και την καλύτερη συγκρότηση τους. Τα συνδικάτα δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς ηγεσίας, ούτε του Παναγόπουλου ούτε του Παπασπύρου ούτε κανενός άλλου. Ανήκουν στη βάση, στους εργαζόμενους που τα έχτισαν με τους αγώνες τους και διεκδικούν να  πάρει η βάση τον έλεγχο».

Στο Μουσείο

«Γι’ αυτό, η θέση κάθε μαχητικού εργαζόμενου την ημέρα της Πανεργατικής είναι στην προσυγκέντρωση στο Μουσείο, εκεί από όπου ξεκίναγαν τα πανεργατικά συλλαλητήρια κάθε φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο χτίζοντας το κίνημα της εργατικής αντίστασης στο Μνημόνιο, την Τρόικα και τα αφεντικά τους. Από εκεί θα βαδίσουμε για να πάμε στο Σύνταγμα και στη Βουλή για να απαιτήσουμε να μην ψηφιστεί το Μνημόνιο και να ετοιμάσουμε τη συνέχεια της εργατικής αντίστασης».

Στην Κρήτη τα Εργατικά Κέντρα όλων των νομών καλούν παγκρήτια 48ωρη απεργία στις 15 και τις 16 Ιούνη. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚ Ηρακλείου για την απόφαση κλιμάκωσης: «Ο αγώνας των εργαζομένων, ο αγώνας της κοινωνίας για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, για μια άλλη πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, αποτελεί τη μόνη προοπτική για τη χώρα». Ανοίγει πραγματικά η προοπτική την Τετάρτη να έχουμε την πιο μεγάλη Πανεργατική όλων των εποχών, την πρώτη μιας σειράς τέτοιων πανεργατικών απεργιών.

Την Παρασκευή 17 Ιούνη συνεδριάζει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ. Το γεγονός ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει καλέσει συνεδρίαση δύο μέρες μετά την Πανεργατική για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα είναι δείγμα της πίεσης που δέχεται η συνδικαλιστική γραφειοκρατία από τη βάση των εργαζόμενων. Οι ημερομηνίες των επόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν συγκεκριμένα. Η πρώτη είναι στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης των συνδικάτων στις 21 Ιούνη. Με τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες των εργαζόμενων της ΔΕΗ να ξεκινούν στις 20/6, είναι υποχρεωτικό η ηγεσία της ΓΣΕΕ να καλέσει σε νέα πανεργατική στις 21/6.

Η δεύτερη είναι όταν ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με πιο πιθανή ημερομηνία τις 28 Ιούνη. Πληθαίνουν μάλιστα οι φωνές που διεκδικούν τότε την κήρυξη 48ωρης πανεργατικής -μετά τα ΕΚ Κρήτης που ήδη προχωρούν σε παγκρήτια 48ωρη απεργία και η ΓΕΝΟΠ καλεί την ΓΣΕΕ να κηρύξει 48ωρη γενική απεργία στις 27 και 28 Ιούνη. Ακόμα κι αν δεν το αποφασίσουν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μπορούν να το αποφασίσουν όλες οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα. Η τρίτη πιθανή Γενική Απεργία είναι στις αρχές Ιούλη όταν θα ψηφίζονται οι εκτελεστικοί νόμοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος νόμοι. Η απαίτηση για κλιμακούμενες πανεργατικές απεργίες παίρνει σάρκα και οστά.

Οσο πιο μαζική, όσο πιο δυναμική είναι η απεργία της 15 Ιούνη, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το απεργιακό πρόγραμμα στη συνέχεια. Οσο πιο πολλοί αγωνιστές οργανώσουν το χώρο τους με γενική συνέλευση, περιφρούρηση και απεργιακή επιτροπή, όσο πιο πολλοί κλάδοι πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης, όσο πιο πολλά συνδικάτα βγουν σε συμπαράσταση με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που ξεκινούν απεργία διαρκείας, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες για συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιών. Ετσι θα ανοίξει η προοπτική της ανατροπής των μέτρων.

Διαβάστε επίσης

Μαζί με τις 48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ