Όχι περικοπές στα ΑΜΕΑ

Και αυτό όταν ακόμα και τα ποσά που κάλυπτε μέχρι πρότινος το ΙΚΑ ήταν πολύ κάτω απ' τις τιμές της αγοράς, με αποτέλεσμα οι ανάπηροι να πληρώνουν απ' την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ. Οπως καταγγέλει ο  Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων: “Τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον το ΙΚΑ έδινε στους ασφαλισμένους για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου ελαφρού τύπου, που στην αγορά κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ, μόλις 1.900 ευρώ, συν το ΦΠΑ, και τα υπόλοιπα τα έβαζε ο ανάπηρος από την τσέπη του. Πλέον το ΙΚΑ δίνει μόνο 900 ευρώ! Τα ειδικά παπούτσια που απαιτούνται για ανθρώπους με ελαφριές αναπηρίες στα πόδια κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ. Μέχρι πρόσφατα το ΙΚΑ κάλυπτε το κόστος, αφαιρώντας 25% που ήταν η συμμετοχή του ασφαλισμένου και πλέον καλύπτει μόνο 176 ευρώ. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ πλέον δίνει για ένα κολάρο 2,5 ευρώ ενώ οι τιμές της αγοράς είναι γύρω στα 30 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένα κολάρα που κάνουν 70 ή και 120 ευρώ”.

Στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική ισοδυναμεί με έγκλημα σε βάρος των χιλιάδων κινητικά αναπήρων. Μέσα στην περίοδο της κρίσης η κυβέρνηση δε διστάζει να μετατρέψει τη ζωή των ΑΜΕΑ σε κόλαση μόνο και μόνο για να εξοικονομήσει μερικά εκατομμύρια, θυσιάζοντας τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα για χάρη μίας χούφτας τραπεζιτών και κερδοσκόπων.

Την ίδια στιγμή περισσεύει η υποκρισία όταν μάλιστα η κυβέρνηση δαπανά μερικά δις για τους Special Olympics που θα γίνουν από τις  25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου στην Αθήνα, δήθεν για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία πάνω στα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, κρύβοντας στην ουσία ότι πρόκειται για ένα ακόμα πανηγύρι των χορηγών όπως της Coca Cola και της Microsoft.

Η απάντηση που έδωσαν δεκάδες ασφαλισμένοι με κινητικά προβλήματα οργανώνοντας κατάληψη στα κεντρικά του ΙΚΑ αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η νέα τροπολογία, είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία και μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να διεκδικήσουμε τεχνικά βοηθήματα, επιδόματα και κοινωνική πρόνοια για όλους όσους την έχουν ανάγκη.