ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να εμφανιστεί δυναμικά στο προσκήνιο του Ηρακλείου με δυο τρόπους. Από τη μία, οργανώνει τακτικά πογκρόμ σε μετανάστες μικροπωλητές με την ανοχή της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας, έφτασε μάλιστα στο σημείο να σπάει τζάμια από σπίτια μεταναστών σε μια μορφή επίδειξης δύναμης σε γειτονιές που μένουν δίπλα δίπλα ντόπιοι και μετανάστες. Από την άλλη, προσπάθησε (και με την ανοχή κομματιών της επίσημης αριστεράς τα κατάφερε) να μιλά στην Λαϊκή Συνέλευση των αγανακτισμένων της Πλατείας Ελευθερίας.

Στο πρώτο επίπεδο είχε δοθεί μια καλή απάντηση πριν το Πάσχα αφού μέσα σε δύο μέρες από τις πρώτες επιθέσεις οργανώθηκε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο με 300 άτομα. Στο δεύτερο επίπεδο, με την συμβολή της ΚΕΕΡΦΑ η πλατεία φώναξε αντιρατσιστικά συνθήματα από την αρχή, στις 25 του Μάη, και όταν πήραν το λόγο Χρυσαυγίτες δυο φορές, την πρώτη κατέβηκαν πριν τελειώσουν την ομιλία τους και τη δεύτερη ολοκλήρωσαν αλλά μετά τους περίμεναν το μένος των αγωνιστριών και αγωνιστών της πλατείας που τους έτρεψε σε φυγή.

Είναι μια νίκη και στα δυο επίπεδα που μας έδωσε ώθηση να οργανώσουμε δυο σημαντικά βήματα για το κίνημα: ανοιχτή εκδήλωση στις 15 του Ιούνη με θέμα "Νόμιμοι οι μετανάστες, Παράνομοι οι φασίστες" για να μπορέσει να ανοιχτεί το θέμα σε όλη την κοινωνία και αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 17 Ιούνη με συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων φορέων ώστε να απομονωθούν για τα καλά. Μάλιστα το κείμενο υπογραφών που έχει κυκλοφορήσει έχει υπογραφεί από εκατοντάδες ανθρώπους και προοπτική αποτελεί να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με συλλογικά ψηφίσματα ώστε να πάρει ο ίδιος ο Δήμος απόφαση να μη δώσει άδεια για γραφεία.

Φώτης Φραγγελάκης