ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ: Ενάντια στη φτώχεια και το ρατσισμό

Με αυτό το σύνθημα 500 τουλάχιστον άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πατησίων στο ύψος της πλατείας Αμερικής, το απόγευμα της Δευτέρας του Αγ. Πνεύματος για να πούνε όχι στις ρατσιστικές επιθέσεις και τα φασιστικά πογκρόμ της Χρυσής Αυγής και των άλλων ναζιστικών συμμοριών.

Την πετυχημένη, παρά την αργία, συγκέντρωση – τη δεύτερη στη συγκεκριμένη περιοχή τον τελευταίο μήνα - καλούσαν συλλογικότητες και κάτοικοι από Πατήσια-Κυψέλη-Αχαρνών στις 6 το απόγευμα. Στην πλατεία Αμερικής καλούσαν την ίδια μέρα, «ακομμάτιστη συγκέντρωση» (!) στις 7μμ, ναζιστικές συμμορίες με σύνθημα «έξω οι ξένοι και το ΔΝΤ», κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επιτροπή Κατοίκων».

Από τις 5.30 το απόγευμα εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, νέοι, εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, μετανάστες με πλακάτ της ΚΕΕΡΦΑ, διαδηλωτές από την τοπική κίνηση “Δεν πληρώνω”, τις οργανώσεις της αριστεράς, τις καταλήψεις στέγης και τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Στις 6μμ με παλμό και συνθήματα ξεκίνησε η πορεία προς την πλ. Αμερικής την οποία σταμάτησαν λίγο πριν μπει στην πλατεία ΜΑΤ και κλούβες κάθετα στο δρόμο ενημερώνοντας ότι και οι δύο συγκεντρώσεις πάνω στην πλατεία είχαν βγει «παράνομες».

Στόχος της αστυνομίας ήταν να προφυλάξει για ακόμα μια φορά τους συνοδοιπόρους της νεοναζί που δειλά-δειλά, από την άλλη πλευρά της Πατησίων στο ύψος της Θήρας άρχισαν να μαζεύονται, καμιά 15αρια αρχικά - που στην «κορύφωση» της «συγκέντρωσής» τους με όλη τη «Χρυσή Αυγή» της Αθήνας μαζεμένη, δεν μπόρεσαν καν να μαζέψουν τριψήφιο αριθμό. Πιο πριν η φασιστοφυλλάδα «Στόχος» είχε αποσύρει το κάλεσμά της στη φασιστοσύναξη γιατί δεν ήταν «ασφαλής»...

Ασυλία

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι από την Κυριακή το απόγευμα, η αστυνομία, σε ρόλο προπομπού του σχεδιαζόμενου πογκρόμ των νεοναζί, τριγυρνούσε στα μαγαζιά των μεταναστών και τους έλεγε να μην ανοίξουν τη Δευτέρα το απόγευμα, γιατί θα τους τα σπάσουν οι φασίστες που απολαμβάνουν εδώ και μήνες την ασυλία του Παπουτσή. Είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην αντιφασιστική κίνηση «Ποτέ Ξανά» δεν συμμετείχαν, τουλάχιστον οργανωμένα, στην συγκέντρωση, δεν έβγαλαν έστω μια ανακοίνωση.

Ενδεικτικό του τι θα συνέβαινε, αν έμενε χωρίς απάντηση η φασιστοσύναξη στην πλ Αμερικής είναι το περιστατικό που περιγράφει, ο Άντι κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας που καταγγέλει ότι «ομάδα νεοναζί, μέσα από τη φασιστοσύναξη επιτέθηκε και χτύπησε άγρια δύο μαύρους μετανάστες, μπροστά στα μάτια των ΜΑΤ που αντί να τους συλλάβουν κοιτούσαν απαθώς». Η καταγγελία για 500 μαχαιρωμένους και χτυπημένους από νεοναζί μετανάστες, γυναίκες και παιδιά που έχουν καταφύγει - μόνο - στα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου και του «Πράξις» τους τελευταίους μήνες δείχνει το μέγεθος της φασιστικής βίας που δεν καταγράφουν οι στατιστικές του Παπουτσή.

Όμως το πογκρόμ αποτράπηκε, η πλ. Αμερικής δεν πρόκειται να γίνει Αγ. Παντελεήμονας. Ακόμα και μετά τον αποκλεισμό των ΜΑΤ, αφρικανοί και ασιάτες μετανάστες κυκλοφορούσαν άνετα στην πλατεία, ενώ άλλοι φώναζαν μαζί από τα μπαλκόνια ή κατέβαιναν στη συγκέντρωση στην Πατησίων. «Οχι στον κοινωνικό κανιβαλισμό και τα φασιστικά πογκρόμ» έγραφε το πανώ των Συλλογικοτήτων, ενώ με πανώ συμμετείχαν επίσης η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης Πατησίων, η ΚΕΕΡΦΑ Πατησίων-Κυψέλης-Αγίου Παντελεήμονα, («όχι στα πογκρόμ των νεοναζί, τη φτώχεια, το ρατσισμό»).

«Ηρθαμε εδώ να διαδηλώσουμε για να μην καταντήσουν οι πλατείες της Αθήνας, στέκια των φασιστών. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές επιθέσεις και τους βοηθάνε οι ίδιοι οι μπάτσοι. Πρέπει να έχουμε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα» λέει ο Μοχάμεντ που μαζί με άλλους μετανάστες κρατάνε το πανώ με την υπογραφή «Αλήθεια» και σύνθημα: «Το ρατσισμό τσακίζουν αγώνες ταξικοί, έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» στα ελληνικά και τα αραβικά.

Διαβάστε επίσης

Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί