Είναι η ώρα της εργατικής απάντησης

Ποτέ άλλοτε μια 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ δεν είχε καταφέρει να κατεβάσει στην απεργιακή διαδήλωση τόσο πολύ κόσμο από τόσους πολλούς χώρους, ο καθένας με το πανό του και με συνθήματα που ξεκινούσαν από το οργισμένο «Ουστ» και έφταναν στην «απάντηση την εργατική».

Όλη αυτή η επίδειξη οργής και δύναμης λειτούργησε σαν πυροδότης για να φουντώσει το απεργιακό κύμα που ήδη είχε ξεκινήσει πριν από την περασμένη Τετάρτη. Οι ανταρσίες της βάσης στα Νοσοκομεία και οι καταλήψεις σε Δήμους και Υπουργεία είχαν ανάψει τη φλόγα που φούντωσε στις 5 Οκτώβρη, αλλά μετά από αυτό το φούντωμα η φλόγα απλώνεται παντού. Δείτε στη διπλανή στήλη πώς η βδομάδα πριν από την Πανεργατική της 19 Οκτώβρη έχει γεμίσει απεργιακά ξεσπάσματα και καταλήψεις από τις συγκοινωνίες μέχρι τα ΕΛΠΕ και από τις εφορίες και τα τελωνεία μέχρι τις τράπεζες.

Κάτω από αυτή την πίεση η ΓΣΕΕ καλεί τις ΔΕΚΟ σε απεργία στις 18 Οκτώβρη μετατρέποντας ουσιαστικά την Πανεργατική σε 48ωρη. Και χάρη στις πρωτοβουλίες της βάσης που παντού κάνει συνελεύσεις και διεκδικεί κλιμάκωση, αυτή η νέα 48ωρη Πανεργατική σχεδόν τρεις μήνες μετά την προηγούμενη του Ιούνη έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε Πανεργατική έκρηξη διαρκείας.

Πάνω στην ώρα. Γιατί από την άλλη μεριά η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, η τρόικα και οι ΒενιζελοΠαπανδρέου ακονίζουν το ψαλίδι του πιο μεγάλου κουρέματος, ουσιαστικά μιας χρεοκοπίας στις πλάτες των εργατών.

Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το νανούρισμα των Μόσιαλων ότι η κυβέρνηση περιμένει μια «βελτίωση της Συμφωνίας της 21 Ιούλη» που τάχα θα ελαφρύνει τα βάρη του ελληνικού δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα θα εγγυηθεί τις καταθέσεις στις τράπεζες και την πληρωμή μισθών και συντάξεων, χωρίς πρόσθετα μέτρα πέρα από τις ήδη γνωστές επιθέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ένα «κούρεμα» γύρω στο 50% που μαγειρεύουν όλοι αυτοί θα σημάνει ότι ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος περνάει κατ’ ευθείαν στα χέρια της Τρόικας, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε χρεοκοπία, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με λεηλασία τύπου Ανατολικής Ευρώπης μετά το 1989 και η ανεργία και η υποτίμηση μισθών θα χτυπήσουν επίπεδα Αργεντινής μετά το 2001.

Κατεπείγουσα υπόθεση

Γι’ αυτό, η στήριξη, η οργάνωση και η προοπτική του μαζικού απεργιακού εργατικού κινήματος που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται είναι κατεπείγουσα υπόθεση. Κάθε βήμα οργάνωσης αυτού του κινήματος από τα κάτω εδώ και τώρα, πηγαίνοντας προς τη νέα Πανεργατική και συνεχίζοντας, είναι ταυτόχρονα ένα βήμα για να φράξουμε το δρόμο στη χρεοκοπία που μας ετοιμάζουν και να βάλουμε τις βάσεις για την εναλλακτική λύση των εργατών: τη διαγραφή του χρέους και την επιβολή εργατικού ελέγχου.

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε γιατί το αντίπαλο στρατόπεδο είναι διασπασμένο και φοβάται το άπλωμα της εργατικής αντίστασης σε όλη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά η ΕΕ αναγκάστηκε να αναβάλει Σύνοδο Κορυφής. Ο Σαρκοζί και οι Γάλλοι τραπεζίτες ανησυχούν ότι το «κούρεμα» της Ελλάδας μπορεί να γίνει η αρχή για υποβάθμιση και των γαλλικών τραπεζών, ενώ οι κινητοποιήσεις στην Ιταλία αποκτούν όλο και περισσότερο «ελληνική» δυναμική.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η οργάνωση των αγώνων από τα κάτω μέσα σε κάθε χώρο μας δίνει τη δύναμη να ακυρώνουμε τα μέτρα τους στην πράξη και προετοιμάζουμε το πέρασμα του ελέγχου στα χέρια των εργατών:

Φτιάχνοντας απεργιακές επιτροπές βάσης σε κάθε τράπεζα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα online λειτουργούν για πληρωμές μισθών και συντάξεων αλλά όχι για πληρωμές τοκοχρεολύσιων και φυγάδευση κεφαλαίων. Οι καταλήψεις στα υπουργεία, στις εφορίες, στα τελωνεία μπορούν να σταματήσουν όχι μόνο τις απολύσεις της «εφεδρείας» αλλά και τα χαράτσια σε βάρος των εργαζόμενων και να βάλουν μπροστά τη φορολογία των πλούσιων κόβοντας με το μαχαίρι τη διαπλοκή της φοροδιαφυγής. Απεργιακές επιτροπές βάσης στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στον ΟΤΕ σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τον έλεγχο για να μην κοπεί φως, νερό, τηλέφωνο σε κανέναν άνεργο, σε κανέναν εργαζόμενο που δεν πληρώνει τα χαράτσια.

Είναι η ώρα της μάχης, είναι η ώρα να αρχίσουμε να κάνουμε πράξη την εργατική απάντηση στον χρεοκοπημένο καπιταλισμό.

Διαβάστε επίσης

Κίνημα μαζικό ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ