Γουόλ Στριτ: “Εδώ είναι Ουϊσκόνσιν, εδώ είναι Κάιρο”

Ήταν αριθμητικά η μεγαλύτερη κινητοποίηση από την αρχή των διαδηλώσεων, με περισσότερους από 20 χιλιάδες να παίρνουν μέρος. Η κρατική καταστολή που είχε προηγηθεί μια βδομάδα πριν, με 700 συλλήψεις και πολλούς ακτιβιστές να έχουν μπροστά τους δικαστήρια, φάνηκε ότι είχε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Το εργατικό κίνημα, τοπικά σωματεία και Ομοσπονδίες, ανταποκρίθηκαν στη διάθεση των μελών τους να στηρίξουν το κίνημα της Γουόλ Στριτ. Ετσι κι αλλιώς, εδώ και τέσσερις βδομάδες, εργαζόμενοι της Νέας Υόρκης συμμετείχαν ή έδιναν το παρών κάποια στιγμή της μέρας στη συγκέντρωση. Στις 5 του Οκτώβρη, η συμμετοχή έγινε οργανωμένα.

Ο Μπομπ Μάστερ, από το συνδικάτο CWA (Εργάτες στον τομέα των Επικοινωνιών), μίλησε στη διαδήλωση, δίνοντας μια αίσθηση του κλίματος που επικρατεί: “Κοιτάξτε γύρω σας. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Το κίνημα “Κατάληψη στη Γουόλ Στριτ” συμπυκνώνει το κλίμα της εποχής μας. Εδώ είναι το Ουϊσκόνσιν. Εδώ είναι το Κάιρο. Εδώ είναι η Τυνησία. Η “Κατάληψη στη Γουόλ Στριτ” είναι αφετηρία ενός κινήματος στο οποίο ανήκουμε όλοι, σε ολόκληρο τον κόσμο.”

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε το σωματείο των νοσηλευτριών που έφερε εργαζόμενες και από άλλες πολιτείες της χώρας.

Φοιτητές - εργάτες - γειτονιές

Οι φοιτητές έφτασαν οργανωμένα με προσυγκεντρώσεις στις Πανεπιστημιουπόλεις του Κολούμπια και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Συμμετοχή με δικά τους μπλοκ είχαν και οργανώσεις κοινοτήτων από γειτονιές της Ν. Υόρκης.

Μετά από μια τέτοια μέρα, πολλοί ήταν αυτοί που δεν ήθελαν να φύγουν. Εργάτες και εργάτριες κάθισαν μέχρι αργά για να πάρουν μέρος στη συνέλευση και να εμπλακούν σε μια σειρά συζητήσεις με τον κόσμο που έχει βγει στον αγώνα. Την ίδια μέρα, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ απευθύνθηκε σε διαδηλωτές, ενώ ομιλίες στην κατάληψη έχουν κάνει διανοούμενοι όπως ο Σλάβοϊ Ζίζεκ και η Ναόμι Κλάιν. Στο τέλος της κινητοποίησης, ένα κομμάτι των διαδηλωτών, περίπου 300 άτομα, προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τα όρια που είχε θέσει η αστυνομία και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής.

Το κίνημα “Κατάληψη στην Γουόλ Στριτ” έχει δώσει ξανά αυτοπεποίθηση στον κόσμο που οργανώνει στα σωματεία. Το σύνθημα “Είμαστε το 99%” μετατρέπεται σε δύναμη για πάλη ενάντια στην εργοδοσία, απέναντι στους κυβερνήτες και στον ίδιο τον Ομπάμα.

Την πρωτοβουλία της Νέας Υόρκης για συντονισμό με τα συνδικάτα, ακολούθησαν οι αντίστοιχες τοπικές κινήσεις σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Από την Φλόριντα ως την Γιούτα και την Καλιφόρνια, οι διαδηλωτές οργανώνουν γενικές συνελεύσεις, ζητάνε τη συμμετοχή των σωματείων, και βάζουν στο στόχαστρο τις τράπεζες και τον καπιταλισμό.

Την ερχόμενη βδομάδα, υπάρχει προσπάθεια να ξαναϋπάρξει συντονισμός για κοινή διαδήλωση με σωματεία, ενώ με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οργανώνονται και αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Η Δεξιά έχει λυσσάξει από το κλίμα συμπάθειας προς τους διαδηλωτές που φαίνεται να κυριαρχεί στις ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ, επίδοξος διάδοχος του Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε για το κίνημα, είπε ότι “είναι επικίνδυνο. Διεξάγουν ταξικό πόλεμο”. Ο Ρόμνεϊ δεν έχει δει ακόμα τίποτα από ταξικό πόλεμο μέσα στις ΗΠΑ. Το εργατικό κίνημα της Αμερικής στην προηγούμενη μεγάλη κρίση δεν έκανε μόνο καταλήψεις δρόμων, αλλά και καταλήψεις εργοστασίων. Αυτή είναι η προοπτική που ανοίγουν ξανά οι διαδηλωτές μπροστά στη Γουόλ Στριτ.

Διαβάστε επίσης

Αίγυπτος: Άγρια καταστολή

Ιταλία, Πορτογαλία στους δρόμους