Με πρωτοβουλίες της βάσης

Η απόφαση για την απεργία βγήκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων στις Αστικές Συγκοινωνίες που έγινε την Πέμπτη 6 Οκτώβρη. Χωρίς αμφιβολία η πανεργατική Δημοσίου και ΔΕΚΟ την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 5/10, έπαιξε τεράστιο ρόλο. Η επιτυχία της συγκέντρωσης με τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς που βγήκαν στο δρόμο, ήταν αυτή που έσπρωξε τις ηγεσίες των Συνδικάτων στα ΜΜΜ να αποφασίσουν τη συνέχεια του αγώνα.

Αυτό είναι πιο ξεκάθαρο στην περίπτωση των εργαζόμενων στα μπλε λεωφορεία. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε αναγνωρίσει τη γενική συνέλευση των εργαζόμενων και τις αποφάσεις της τρεις μέρες νωρίτερα (Δευτέρα 3/10), παρά το γεγονός ότι αντί για 24ωρη απεργία είχε κηρύξει στάσεις εργασίας πρωί και βράδυ για τις 5 Οκτώβρη, παρά το γεγονός ότι αρνούνταν οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση πέραν των πανεργατικών στις 5 και τις 19 Οκτώβρη, τελικά  η ηγεσία του Συνδικάτου στα μπλε λεωφορεία αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στη διάθεση της βάσης και να κηρύξει την απεργία στις 10/10.

Οσοι εργαζόμενοι στα λεωφορεία προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της γενικής τους συνέλευσης κόντρα στο πραξικόπημα των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και βρέθηκαν στις 5 Οκτώβρη το πρωί έξω από τα αμαξοστάσια σε μια προσπάθεια να επιβάλλουν την 24ωρη απεργία, συνέβαλαν στο να υπάρξει απεργιακή συνέχεια. Εξω από τα αμαξοστάσια του Ελληνικού ή του Πειραιά, εκατοντάδες αγωνιστές προσπάθησαν να δώσουν αυτή τη μάχη, δηλώνοντας οι ίδιοι απεργοί για 24ωρες και προτρέποντας τους συναδέλφους τους να κάνουν το ίδιο.

Αυτή η προσπάθεια οργάνωσης από τα κάτω χρειάζεται να συνεχιστεί. Για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις τους υλοποιούνται, οι εργαζόμενοι πρέπει στην επόμενη γενική συνέλευση να συζητήσουν και να εκλέξουν απεργιακή επιτροπή που θα αναλάβει αυτό το έργο οργανώνοντας και συντονίζοντας τον αγώνα. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι απαραίτητη για την κλιμάκωση του αγώνα.

“Αυτά που γίνονται είναι η εξέλιξη όσων θέλουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις να κάνουν. Στο δρόμο μείναμε το ‘90-’93, το ίδιο σχεδιάζουν για μας και τώρα. Να πεινάσουμε θέλουν. Ούτε συμβάσεις υπογράφουν, ούτε τίποτα”, μας είπε ο Γιάννης Κουρελής, από το αμαξοστάσιο στα Ανω Λιόσια, “Από τη βάση χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας, από τα κάτω. Πόλεμο από τη βάση να κάνουμε. Οργάνωση χρειάζεται. Και απεργία διαρκείας”.