ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Έμπνευση από την Αίγυπτο

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, οργανώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου μια εντυπωσιακή παρέμβαση των καταλήψεων, ανοιχτή στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και υλικά από τις εξορμήσεις και τις εκδηλώσεις των κατειλημμένων σχολών, και συναυλίες.

Στα πλαίσια αυτού του μονοήμερου, οργανώθηκε συζήτηση με θέμα «Η επανάσταση είναι επίκαιρη- η εξέγερση στην Αίγυπτο», με ομιλητή των Αιγύπτιο φωτογράφο και ακτιβιστή Γιάσερ Αλουάν, που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη για μια μέρα λόγω της έκθεσης φωτογραφίας του στην Μπιενάλε. Ο Γιάσερ με μεγάλη του χαρά συμμετείχε στην συζήτηση των καταλήψεων με πολύ κόσμο να έχει συγκεντρωθεί για να ακούσει τις πολύτιμες εμπειρίες του από την επαναστατική διαδικασία που συντελείται αυτή τη στιγμή στην γειτονική χώρα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «στην Αίγυπτο συνέβη μια πραγματική επανάσταση, υπήρχαν μέρες που το 20% του πληθυσμού της χώρας ήταν στους δρόμους». Αυτή τη στιγμή οι εργάτες και τα συνδικάτα είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης με μαχητικές απεργίες, παρόλο που τα παραδοσιακά κόμματα θέλουν τον κόσμο να γυρίσει σπίτι του και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Ο στρατός προσπαθεί να παίξει πυροσβεστικό ρόλο και συνεργάζεται με τα υπολείμματα του καθεστώτος του Μουμπάρακ, με βασανιστήρια, στρατοδικεία για τους αγωνιστές και επιβολή στρατιωτικού νόμου που απαγορεύει τις απεργίες». Παρόλα αυτά, τόνισε πως αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επανάσταση με απεργίες, προσπαθώντας να ξηλώσουν τα υπολείμματα του καθεστώτος. Ενώ κόμματα όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πλέον προσπαθούν να καλέσουν τη βάση τους να σταματήσει τους αγώνες. Έχουν όμως πρόβλημα στο εσωτερικό τους, κυρίως με τη νεολαία τους που θέλει να συνεχίσει την επανάσταση.

Στην συζήτηση έκανε παρέμβαση η Φύλλια Πολίτη, φοιτήτρια Νομικής, που μίλησε για την έμπνευση που δίνει στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων  στην Ελλάδα ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης, η επανάσταση στην Αίγυπτο. Ενώ ο Νίκος Τουρνάς μίλησε για την σημασία του ρόλου που έπαιξε η επαναστατική αριστερά στην Αίγυπτο στην εξέλιξη της επανάστασης και πως η συμπαράσταση στην Μ. Ανατολή σημαίνει αγώνες στην Ελλάδα ενάντια και στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις του Παπανδρέου σε εκείνη την περιοχή.

Αργά το βράδυ το Συντονιστικό Καταλήψεων, έκανε παρέμβαση στον κινηματογράφο Ολύμπιον, όπου βρίσκονταν ο Καστανίδης, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Είμαστε εδώ θα είμαστε παντού, θα γίνουμε ο φόβος του κάθε Υπουργού». Με πανό και συνθήματα ενάντια στον νέο νόμο και το μνημόνιο, οι φοιτητές ξεσήκωσαν τους θεατές, οι οποίοι με τη σειρά τους τον γιούχαραν και μετά από λίγο αποχώρησε από την αίθουσα.

Αλεξάνδρα Σιαφάκα, ΜΜΕ Θεσσαλονίκη

• Η έκθεση «Facing Mirrors», στην οποία συμμετέχει και ο Γιάσερ Αλουάν, συνεχίζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ως τις 3 Νοέμβρη.