48ωρη απεργία στις τράπεζες

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αντιδρούν στην “απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με νόμο στην κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης που ισχύουν πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, διασφαλίζοντας τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η κυβερνητική απόφαση “δίνει τη δυνατότητα ισχύος μόνο της επιχειρησιακής σύμβασης αλλά και των ατομικών συμφωνιών, οι οποίες, πλέον, θα διαμορφώνονται σε κατώτερο οικονομικό και θεσμικό επίπεδο από τη Κλαδική, την οποία καθιστά έτσι, ανίσχυρη και περιττή”, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

Αυθαιρεσία

“Με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, πριμοδοτείται η εργοδοτική αυθαιρεσία, διευρύνεται ακόμα περισσότερο η εκμετάλλευση των εργαζομένων και ο εκβιασμός γίνεται θεσμός ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων γιατί πλέον οι αμοιβές και οι άλλες θεσμικές ρυθμίσεις, θα καθορίζονται μονομερώς και αυθαίρετα μόνο από τους εργοδότες. Ακόμα, με το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, για τρίτη φορά σε διάστημα ελαχίστων μηνών, μειώνονται ξανά οι Συντάξεις”.

Η απόφαση της ΟΤΟΕ περιλαμβάνει ακόμα περιοδείες ενημέρωσης των εργαζόμενων στις τράπεζες, ενημέρωση της κοινής γνώμης, καθώς και συντονισμό με τις άλλες οργανώσεις που θίγονται από τα μέτρα για κοινή δράση και συμμετοχή στην απεργία.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν τη δύναμη, κατεβάζοντας τα ρολά στις τράπεζες, κυριολεκτικά να γονατίσουν κυβέρνηση, τρόικα και τραπεζίτες. Το ότι η ΟΤΟΕ κήρυξε 48ωρη απεργία δείχνει ότι και στο δικό τους κλάδο η οργή για τα μέτρα ξεχειλίζει. Η οργή χρειάζεται να γίνει απαίτηση για κλιμάκωση με απεργία διαρκείας. Η μαζική συμμετοχή και η οργάνωση της απεργίας που είναι μπροστά με επιτροπές αγώνα και περιφρουρήσεις σε όλα τα καταστήματα θα είναι σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.