Απεργία στα σχολεία μαζί με τις καταλήψεις

Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες συμμετείχαν με στάση εργασίας στο συλλαλητήριο που καλούσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Τρίτη 11/10, ενώ έχουν βγάλει κάλεσμα για το Σάββατο 15 του μήνα στο Σύνταγμα.

Οι μαθητές έχουν ξεσηκωθεί σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και τις πόλεις της περιφέρειας. Η Μαρία Κυλινδρή μας μίλησε για τις κινητοποιήσεις στη Νέα Σμύρνη παρά τις προσπάθειες διευθυντών να τις μπλοκάρουν. «Έχουμε κατάληψη εδώ και δύο εβδομάδες στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης. Κάνουμε μαζί με το 2ο ΕΠΑΛ. Το 97% ψήφισε υπέρ της κατάληψης. Οι καθηγητές είναι με το μέρος μας, κάποιοι έρχονται και συζητούν μαζί μας μέσα στην κατάληψη. Θέλουν να μειώσουν τάξεις.

Δεν θέλουμε να φύγει κανένας μαθητής, δεν θέλουμε να κλείσουν τάξεις. Η κυβέρνηση δεν έχει προσλάβει καθηγητές, ενώ όπως γίνεται σε όλα τα σχολεία δεν έχουμε βιβλία. Επίσης, στα εργαστήρια μας δεν έχουμε μηχανήματα που είναι αναγκαία για το μάθημα αφού είμαστε ΕΠΑΛ.

Υπάρχει η ιδέα να κάνουμε ανοιχτή εκδήλωση μέσα στην κατάληψη για να την μαζικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο. Ο Διευθυντής του σχολείου προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει. Απείλησε ότι θα δώσει τα ονόματα όσων οργανώνουμε την κατάληψη στην Αστυνομία. Μπορεί να το έχει κάνει ήδη. Εμείς θα οργανώσουμε συνέλευση για τη συνέχεια».

Η Μαργαρίτα Παναγιώτοβα μας είπε για τις κινητοποιήσεις στον Πειραιά και την τοπική πορεία που οργάνωσαν οι μαθητές. «Στο 2ο Λύκειο Καστέλλας έχουμε κατάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα. Είμαστε ενάντια στο νόμο-πλαίσιο στα Πανεπιστήμια, έχουμε βάλει αιτήματα για το κτιριακό, για τη θέρμανση. Στα αιτήματά μας ακόμα έχουμε την πρόσληψη καθηγητών, να μην απολυθεί καμιά καθαρίστρια από το σχολείο, όπως και το ζήτημα των βιβλίων. Θα οργανώσουμε νέα συνέλευση. Έχει βγει μια επιτροπή οργάνωσης της κατάληψης αφού το 15μελές δεν είχε κινηθεί καθόλου. Ως μαθητές Anticapitalista έχουμε βάλει πρόταση να κατέβει το σχολείο μας στην διαδήλωση της απεργίας στις 19 Οκτώβρη. Τη Δευτέρα 10/10 κάναμε κοινή πορεία με την Ιωνίδειο Σχολή στην πλατεία Κοραή παρά τη βροχή. Φωνάζαμε συνθήματα, όπως “Σας κόβουν τους μισθούς, μας κόβουν τα βιβλία, κάτω τα χέρια από την Παιδεία”».

Από το 8ο Λύκειο Χαλανδρίου μας μίλησε ο Κωνσταντίνος Λιώλης. «Την περασμένη Τρίτη είχαμε κάνει συνέλευση και αποφασίσαμε κατάληψη με συντριπτική πλειοψηφία. Κάναμε συνελεύσεις όλες τις επόμενες μέρες. Τα αιτήματά μας είναι αυτά που υπάρχουν και στα υπόλοιπα σχολεία. Δημόσια και δωρεάν παιδεία, να μην περάσει ο νόμος πλαίσιο, να μην καταργήσουν το άσυλο. Θα ξανακάνουμε συνέλευση μέσα στην εβδομάδα για να ανανεώσουμε την απόφαση για κατάληψη για να είμαστε και μεις στο συλλαλητήριο στις 19 Οκτώβρη».

Τραγικά πίσω από τις εξελίξεις μένει η ηγεσία της ΟΛΜΕ. Τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ΔΣ της Ομοσπονδίας. Υπήρχαν τρεις προτάσεις για την απεργιακή συνέχεια. Οι Παρεμβάσεις πρότειναν 3ημερη απεργία στις 18-19 και 20 του μήνα με συνελεύσεις την τρίτη μέρα για κλιμάκωση. Η Συνεργασία πρότεινε 2ημερη απεργία στις 18 και 19 Οκτώβρη. Τελικά, ψηφίστηκε η πρόταση των ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ για απεργία στις 19 χωρίς να γίνει Γενική Συνέλευση Προέδρων.

Συνελεύσεις

Οι Παρεμβάσεις καλούν όλους τους καθηγητές να συμμετέχουν στις συνελεύσεις που είχαν οριστεί έτσι ώστε να παρθεί η απόφαση για την τριήμερη απεργία και τη συνέχειά της παρά την απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ. Οι εκπαιδευτικοί της «Τάξης μας» δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να οργανωθούν οι συνελεύσεις και να αποφασιστεί απεργία διαρκείας.

Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη συνεδριάζει το ΔΣ της ΔΟΕ για να αποφασίσει κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστική της πίεσης που ασκεί η βάση του κλάδου είναι η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ ότι θα προτείνει απεργία διαρκείας, ενώ η ΔΟΕ ήδη έστειλε επιστολή προς την ΑΔΕΔΥ ζητώντας της να κηρύξει απεργιακό αγώνα διαρκείας σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

«Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες θα πρέπει να κηρύξουν άμεσα απεργία διαρκείας», μας λέει ο Στέλιος Γιαννούλης από το Σύλλογο Δασκάλων-Νηπιαγωγών Χανίων. «Αυτό είναι το αίτημα της βάσης. Φαίνεται και από το Σύλλογό μας όπου στην τελευταία συνέλευση μας αποφασίσαμε 48ωρη εκτός από την απεργία στις 5 Οκτώβρη. Μαζί με την τριήμερη απεργία αποφασίσαμε ότι θα φτιάξουμε απεργιακή επιτροπή για να υλοποιήσουμε την απόφαση της συνέλευσης και να εμπλέξουμε ακόμα περισσότερους συναδέλφους στην οργάνωση από τα κάτω. Έτσι κι αλλιώς τα 9 άτομα του ΔΣ δεν φτάνουν για να πάμε σε όλα τα σχολεία. Κάναμε ήδη μια πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την οργάνωση της Πανεργατικής Απεργίας στις 19/10».

Διαβάστε επίσης

Φοιτητές εργατιά μαζί

Θεσσαλονίκη: Έμπνευση από την Αίγυπτο

Φιλοσοφική

Χαροκόπειο

Μαθηματικό

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας

Η "Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας" καταγγέλει