5 ΟΚΤΩΒΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ: Πανεργατικό απεργιακό κύμα

Ηταν η μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ τις τελευταίες δεκαετίες στην Αττική και σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, οι απεργοί σε Δήμους, Νοσοκομεία, Υπουργεία, Οργανισμούς και άλλες Υπηρεσίες διαδήλωσαν κατά χιλιάδες οργανωμένα με τα σωματεία τους, για να βαδίσουν δίπλα στους απεργούς των ΔΕΚΟ, αλλά και τις φοιτητικές και καταλήψεις και ενώθηκαν σε ένα τεράστιο ποτάμι που πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας

Από τις 10 το πρωί, μια ώρα πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου, μια-μια οι προσυγκεντρώσεις άρχισαν να φτάνουν στην Κλαυθμώνος. Πρώτοι έφτασαν οι απεργοί από το ΥΠΕΘΟ. «Εμείς ξέρουμε ότι στο χώρο το δικό μας, το ΔΝΤ είναι ανεπιθύμητο, δεν μπαίνει κανένας μέσα από αυτούς. Το σύνθημά μας είναι αυτό που έλεγε ο Γιώργος όταν τρέχαμε όλοι από πίσω του και έλεγε ‘φτάνει πια’ και ‘φτάνει πια’, πριν τις εκλογές. Αυτό είναι και τώρα, φτάνει πια» δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ιάκωβος Φουστέρης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΥΠΕΘΟ. Λίγο πιο δίπλα, η Ελένη, μια καθαρίστρια του υπουργείου, ντυμένη στην μπλε της στολή, φωνάζει δίπλα στην ντουντούκα. «Μας οδηγούν σε τέτοια εξαθλίωση που πλέον παραμιλάμε. Αλλά έχουμε ελπίδες, πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι τέλος, θα πάμε μέχρι τέλος δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω» μας λέει.

Σε λίγο φτάνουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Μεταφορών κάνοντας θόρυβο με εκατοντάδες σφυρίχτρες και φωνάζοντας: «Ένα, δύο, τρία, λουκέτο και κατάληψη σε όλα τα υπουργεία». Από την άλλη μεριά της Σταδίου ανεβαίνουν η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, οι Δομές στην Ψυχική και η ΟΕΝΓΕ, μετά τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ένα μπλοκ νοσοκομείων από Άγιο Σάββα, Ιπποκράτειο, Αγλαΐα Κυριακού, Θριάσιο και το νοσοκομείο Κορίνθου.

«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που πάνε να μας πάρουν την αξιοπρέπειά μας, τη δυνατότητά μας να ζήσουμε. Έχουμε καταντήσει να ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι και είμαστε αυτοί που δουλεύουνε πιο σκληρά απ’ όλους. Τι είδους Υγεία θέλουν χωρίς προσωπικό και ανθρώπους καταρρακωμένους;» μας λέει η Μαίρη Κούκου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Κορίνθου που κατέβηκαν μαζικά με πούλμαν στο συλλαλητήριο. «Πρέπει να κατέβουμε όλοι στο δρόμο αν θέλουμε να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει. Διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι όλοι. Πιστεύω ότι οι αγώνες πρέπει να κλιμακώσουν και όλοι μαζί να κατέβουν στο δρόμο» μας λέει η Αλεξάνδρα Τσάχαλου, νοσηλεύτρια στο Αγλαϊα Κυριακού.

Από την πλατεία Καραϊσκάκη ξεκίνησε η προσυγκέντρωση των ΟΤΑ που είχαν το μεγαλύτερο μπλοκ από όλες τις Ομοσπονδίες. Από νωρίς στην πλατεία έφθαναν πούλμαν φορτωμένα με απεργούς, με σημαντική παρουσία των περισσότερων δήμων της Αττικής. «Ανυπακοή-απεργία διαρκή», «ακούστε το καλά δεν ξαναγυρνάμε πίσω στη δουλειά» έδιναν το σύνθημα με ντουντούκες και τύμπανα οι απεργοί του Δήμου Παιανίας, που απλώνονταν σαν κύμα και στα επόμενα μπλοκ. «Απεργία διαρκείας» με μεγάλα μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο έγραφε το πανώ εργαζόμενων του Δήμου Κορυδαλλού δίνοντας με δύο λέξεις τον τόνο της κλιμάκωσης.

Φράχτης

Το μπλοκ της ΠΟΕ ΟΤΑ ανέβηκε στη συγκέντρωση μέσω Αγίου Κωσταντίνου, Σωκράτους, και σταμάτησε στη Σταδίου, χωρίς ποτέ λόγω της κοσμοπλημμύρας να φτάσει στην Κλαυθμώνος. Ετσι οι εργαζόμενοι στους Δήμους ανέβηκαν μέσω Ιπποκράτους στην Ακαδημίας και από εκεί έφτασαν έξω από τη Βουλή για να βρεθούν αντιμέτωποι με τον φράχτη της αστυνομίας. Όταν κάποιοι εργαζόμενοι προσπάθησαν να τον μετακινήσουν, τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και το μπλοκ των Δήμων μέσω Πανεπιστημίου πλέον έφθασε τελικά στο Σύνταγμα.

«Είμαι τρελαμένος είμαι αηδιασμένος και δεν πάει άλλο», μας είπε ο Γιώργος από το Δήμο Κερατσινίου. «Πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους, να ξεσηκωθούμε και να μην βλέπουμε τηλεόραση. Σήμερα κατεβήκαμε από το Δήμο 150 άτομα και βλέπω ότι συσπειρώνεται όλο και περισσότερος κόσμος. Πρέπει να κλιμακώσουμε από τώρα μέχρι τουλάχιστον τα Χριστούγεννα και τα σωματεία πρέπει σαν μια γροθιά να συνεχίσουν τους αγώνες για να ανατρέψουμε αυτή την επίθεση που μας οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια».

Στα πρώτα μπλοκ διαδήλωναν μια σειρά από ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Α’ βάθμιας εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς με τους μαθητές τους που οργανωμένα ή σε παρέες είχαν κατέβει στη συγκέντρωση. Ακόμα και όταν η κορυφή της πορείας βρίσκονταν για ώρα στη Βουλή, ο σταθμός του Μετρό στην Πανεπιστημίου δεν σταμάτησε να αδειάζει κόσμο,  απεργούς που κατά ομάδες έφθαναν, άνοιγαν τα πανώ τους και γρήγορα-γρήγορα έμπαιναν στη διαδήλωση. Οργανωμένα συμμετείχε στην πορεία και το μπλοκ των Δομών Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας και ενάντια στις εξαρτήσεις. Το πλακάτ που κράταγαν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ έδιναν το στίγμα της συνολικής επίθεσης, αλλά και της ενότητας ανάμεσα σε όλους τους κλάδους: «Σχολεία χωρίς βιβλία, χειρουργεία χωρίς επιδέσμους, εξάρτηση χωρίς θεραπεία».

Μεγάλη ήταν η οργανωμένη συμμετοχή και στους «μικρούς» χώρους που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης: «Τα κυβερνητικά μέτρα μάς έχουν καταδικάσει στην εξαθλίωση και πρέπει αυτή η πολιτική να αλλάξει. Ιδιαίτερα για τα δάση, σημαίνει σταμάτημα της δασοπροστασίας και παράδοση των δασών στα ιδιωτικά συμφέροντα ή και στις πυρκαγιές» μας λέει ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος των Δασολόγων ΔΥ.«Περικοπές στο θέατρο σημαίνει ότι το αγαθό του πολιτισμού που είναι κοινωνικό αγαθό περικόπτεται. Στάση πληρωμών στον πολιτισμό σημαίνει στάση στην πνευματική καλλιέργεια, στάση στην Παιδεία. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θα παλέψουμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση, ο πολιτισμός δεν μπαίνει σε εφεδρεία» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Μάκης Σπετσιέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου.

«Διαγραφή του χρέους οριστική είναι η απάντηση η εργατική» γράφει το πανώ που κρατάνε οι απεργοί του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων. Πιο δίπλα οι εργαζόμενοι στα υπό διωγμό ερευνητικά κέντρα. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μας αλλάξει το καθεστώς  στα ερευνητικά κέντρα και από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου να μας κάνουν Ιδιωτικου, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τις εφεδρείες, την υποβάθμιση της έρευνας και τη μη χρηματοδότησή της. Εμείς θεωρούμε ότι η δημόσιου χαρακτήρα έρευνα έχει προσφορά στην κοινωνία. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική μας λέει ο Πρ. Μαντόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

«Στον Κορυδαλλό»

Έξω από τη Βουλή, το μπλοκ των Σωφρονιστικών Υπαλληλων φώναζε ότι «μπορούμε να τους κλείσουμε όλους στον Κορυδαλλό». Στην Εδουάρδου Λω και Σταδίου, με σύνθημα «φοιτητές εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» στην πορεία μπαίνει και το μπλοκ των φοιτητικών καταλήψεων, μαζί και αρκετοί μαθητές, που από τα Προπύλαια ανέβαιναν την Πανεπιστημίου, υπό την απειλή των ΜΑΤατζήδων που έκαναν χρήση χημικών. Ενα μπλοκ μαθητών, οι περισσότεροι από το 20ο Αθήνας, ανεβαίνει σχεδόν τρέχοντας τη Σταδίου βαδίζοντας παράλληλα με τα μπλοκ των σωματείων φωνάζοντας «Oι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη» και  καταχειροκροτείται.

«Συμμετέχουμε σήμερα στην πορεία για να δείξουμε ότι και οι μαθητές είναι εδώ, μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην κυβέρνηση. Θέλουμε ένα καλύτερο σχολείο, χωρίς ελλείψεις καθηγητών και βιβλίων. Είμαστε μια βδομάδα σε κατάληψη, έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς για στήριξη, έχουμε προχωρήσει σε διάφορες δραστηριότητες τοπικά και θα συνεχίσουμε, όλοι μαζί γονείς, καθηγητές, μαθητές γιατί ο αγώνας είναι κοινός» μας λέει ο Δημήτρης Γιώτης από το 4ο Λύκειο Ζωγράφου, που βρίσκεται στο μπλοκ των Αντικαπιταλίστα.

Στο Σύνταγμα η ΕΛ.ΑΣ υπό τις οδηγίες του Παπουτσή επεδίωξε για άλλη μια φορά να διαλύσει τους συγκεντρωμένους με τους ΜΑΤατζήδες να επιτίθενται με λύσσα και να χτυπάνε διαδηλωτές, εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ, δημοσιογράφους και καμεραμάν, ΕΚΑΒ που έδιναν πρώτες βοήθειες, ηλικιωμένους και περαστικούς, ακόμα και τον σκύλο διαδηλωτή Λουκάνικο. Αλλά δεν μπόρεσαν να τρομοκρατήσουν κανένα. Τα μπλοκ των σωματείων συνέχισαν να βαδίζουν. Μπροστά στη Βουλή οι νοσηλεύτριες και οι εργαζόμενοι του Ιπποκρατείου έστελναν ξεκάθαρο μήνυμα: «Tρόικα κυβέρνηση και όλη η συμμορία θα σας χειρουργήσουμε χωρίς αναισθησία».

Δηλώσεις απεργών

• Κάναμε γενική συνέλευση και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 5/10. Τις επόμενες μέρες έχουμε γενική συνέλευση στο προαύλιο και συζητιέται η πρόταση για κατάληψη της διοίκησης του νοσοκομείου. Χθες είχαμε πάλι κινητοποίηση, εκλέχτηκε επιτροπή αγώνα για να συντονίσουμε, να οργανώσουμε την επιτυχία της απεργίας και όλη αυτή τη μάχη που έρχεται. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και η μόνη λύση είναι η κλιμάκωση και η οργάνωση από τα κάτω ώστε να μπορούμε να κάνουμε στην άκρη τα εμπόδια που βάζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Τάσος Ναούμης, Ιπποκράτειο

• H απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 5 του Οκτώβρη δεν είναι μόνο η πιο μεγάλη απεργία στο Δημόσιο Τομέα εδώ και χρόνια, αλλά και ένα πολιτικό προχώρημα σε σχέση με τον Ιούνιο: Η οργή και η οργάνωση από τα κάτω βρήκαν έκφραση μέσα στους εργασιακούς χώρους οδηγώντας στα ποτάμια απεργών που βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας.

Στα νοσοκομεία, οι ημερομηνίες 21/9 όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση και απεργία από πέντε σωματεία νοσοκομείων, και η απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 29/9 ήταν δύο σταθμοί που οδήγησαν στη μαζική παρουσία των εργαζόμενων της Υγείας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 5/10. Αυτή η παρουσία δεν είναι απλά αποτέλεσμα της αυθόρμητης οργής.

Ολο αυτό το διάστημα, η απεργιακή κλιμάκωση ζυμώνεται μέσα στους τοπικούς συντονισμούς και στις καθημερινές κινητοποιήσεις μέσα στα νοσοκομεία που αποφασίζονται στις συνελεύσεις και οργανώνονται από τις απεργιακές επιτροπές και τις επιτροπές αγώνα. Άλλες φορές μαζί με τα σωματεία - και όποτε οι ηγεσίες βάζουν εμπόδια - ξεπερνώντας τες από τα κάτω. Ο δρόμος για τη συνέχεια είναι η συντονισμένη απεργιακή κλιμάκωση με απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη.

Χρίστος Αργύρης, Επιτροπή Αγώνα, Αγλαΐα Κυριακού

• Απεργούμε για τις απολύσεις που γίνονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για τις μειώσεις στους μισθούς και όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις επιθέσεις στην παιδεία, την υγεία, παντού. Εμείς είχαμε τετραήμερη απεργία, μας την έβγαλαν παράνομη. Επίσης με το ζόρι μας έκλεισε την κατάληψη ο Σύλλογος, πέρασαν μέσα οι συνάδελφοι από το τμήμα των εθνικών λογαριασμών και έδωσαν τα στοιχεία που ζήταγε η κυβέρνηση, είχαμε δηλαδή εκβιασμό. Μετά απ' αυτό, ψηφίσαμε άρση στην εμπιστοσύνη στο Σύλλογό μας αλλά ήταν 256 υπέρ του Συλλόγου και 96 κατά. Δεν εγκαταλείπουμε όμως. Συνέχεια απεργίες χρειάζεται.

Ντίνα Σκούπα, εργαζόμενη ΕΛΣΤΑΤ

Διαβάστε επίσης

Σε όλη την Ελλάδα

Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών - ΕΠΑΣΣ: Συνέλευση Συντονισμού