Σε όλη την Ελλάδα

«Από το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο με τα πανό τους, εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, την ΕΛΒΟ, την ΕΡΤ, την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., το ΚΘΒΕ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα νοσοκομεία. Προσυγκεντρώσεις επίσης είχαν καλέσει η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων στα δικαστήρια και οι φοιτητικές καταλήψεις στο Πολυτεχνείο που αφού ενώθηκαν με τα μπλοκ των μαθητών, της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στην Καμάρα στη συνέχεια βάδισαν με τους υπόλοιπους απεργούς».

Την πιο αισθητή παρουσία σε μαζικότητα και παλμό είχαν χώροι που το προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει συνελεύσεις και είχαν φτιάξει συντονιστικές επιτροπές απαιτώντας απεργίες διαρκείας, όπως το Ψυχιατρείο, οι εργαζόμενοι στους δήμους και οι εκπαιδευτικοί. Ειδικά οι εργαζόμενοι του Δήμου Θερμαϊκού είχαν φτιάξει πλακάτ με σύνθημα ‘’δεν χρωστάω, δεν πουλάω, δεν πληρώνω’’ ενώ στην πορεία φώναζαν συνθήματα για απεργία διαρκείας και διαγραφή του χρέους».

«Στα Γιάννενα, η απεργία στις 5 Οκτώβρη εξελίχθηκε σε Πανεργατική, καθώς σε απεργία κάλεσε και το Εργατικό Κέντρο και συμμετείχαν συνολικά 4000 διαδηλωτές, 3000 με το ΕΚΙ και 1000 περίπου με το ΠΑΜΕ, κάνοντάς τη μια από τις πιο μαζικές απεργίες» μας λέει η Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Το κλίμα φαίνονταν από τις προηγούμενες μέρες με τα νοσοκομεία της πόλης να αποκλείουν δρόμους, τους εργαζόμενους στο δήμο να έχουν κλείσει τη χωματερή.

Στις 5 του Οκτώβρη, μαζί τους βρέθηκαν οι Δικηγόροι που βρίσκονταν σε αποχή, οι διαδηλωτές της Δωδώνης, οι Διοικητικοί του Πανεπιστημίου, το Σωματείο Μετάλλου που πανικόβαλε το αφεντικό της Σπάιντερ, αποφασίζοντας 48ωρη απεργία και αναγκάζοντας τον τελικά να καταβάλει δεδουλευμένα. Με πανώ «διαγράψτε το χρέος, όχι τα σχολεία μας» διαδήλωσαν οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου.

Η πορεία ξεκίνησε από το ΕΚΙ και έκανε ένα μεγάλο γύρο μέσα στην πόλη για να καταλήξει ξανά στο Εργατικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση με τη συμμετοχή πολύ κόσμου.

«Η απεργία στις 5 Οκτώβρη ήταν μια μεγάλη επιτυχία του κόσμου που την οργάνωσε από τα κάτω μέσα στους χώρους, με μεγάλους πρωταγωνιστές τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΑΕΙ αλλά και τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο» μας μεταφέρει ο Μανώλης Σπαθής από το Ρέθυμνο. Στο ΑΕΙ από τις 7.30 το πρωί οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του φυλακίου στην είσοδο. Αυτή ακριβώς η κινητοποίηση, η οποία για τον συγκεκριμένο χώρο ήταν η πρώτη, ανέβασε τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στο 100%.

Από εκεί ξεκίνησε πορεία μέχρι το Εργατικό Κέντρο. Στη διαδρομή η διαδήλωση ενώθηκε με την συγκέντρωση των Νοσοκομειακών. Βαδίσαμε ενωμένοι μέχρι το Eργατικό Kέντρο, όπου ήταν καλεσμένη η συγκέντρωση των υπόλοιπων σωματείων. Ακολούθησε κατάληψη της Νομαρχίας».

«Με τη μαζικότερη απεργιακή διαδήλωση και τα υψηλότερα ποσοστά απεργίας που έχει δει ποτέ το Ηράκλειο απάντησαν οι εργαζόμενοι στο Δήμοσιο στις 5 Οκτώβρη» μας λέει η Στέλλα Κωστάκη, φοιτήτρια Βιολογίας . «Πάνω από 5.000 εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές από καταλήψεις πλημμύρισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Για πρώτη φορά χώροι του δημοσίου όπως το ΙΚΑ, οι Δήμοι, οι υπηρεσίες καθαριότητας, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια και οι εκπαιδευτικοί κατέβηκαν ενωμένοι με πανό. Φάνηκε ότι η δύναμη είναι στην κλιμάκωση και στον συντονισμό. Από την πλευρά μας, οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι του ΣΕΚ, παίξαμε ρόλο για αυτή την επιτυχία και τη βδομάδα πριν την απεργία με παρεμβάσεις σε δήμους, περιφέρεια, νοσοκομεία, ΔΕΗ και εφορίες αλλά και στην συγκέντρωση με πανό που καλούσε σε απεργίες διαρκείας και διαγραφή του χρέους».