Πρωτοβάθμια Σωματεία: Εμπρός για απεργιακή κλιμάκωση!

Ο Συντονισμός, που στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη βδομάδα, πραγματοποιεί την Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 11πμ στο Πολυτεχνείο συνέλευση καλώντας «κάθε σωματείο, συνέλευση, κλαδικό συντονισμό» με στόχο «το συντονισμό και την απεργιακή κλιμάκωση για την ανατροπή της κυβέρνησης, του μνημονίου και όλων των αντεργατικών μέτρων».

Προηγήθηκε την Κυριακή 9/10 η συνέλευση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων  όπου συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από σωματεία, επιτροπές αγώνα και απεργιακές επιτροπές σε δεκάδες χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κοινός τόπος που εκφράστηκε έντονα σε πολλές τοποθετήσεις ήταν η ανάγκη για πολιτική απεργία διαρκείας μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης, με κλιμακώσεις από τα κάτω ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 19/10.

Το λόγο πήραν πολλοί αγωνιστές και αγωνίστριες για να μεταφέρουν εικόνες από τους χώρους τους και να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις και προτάσεις. Ο Γιώργος Κούτουλας από το Θριάσιο πρότεινε να υπάρξει κλιμάκωση  με απεργία διαρκείας και ενημέρωσε ότι η συνέλευση των εργαζομένων έχει πάρει ήδη ανάλογη απόφαση. Ο Χρίστος Aργύρης από το Αγλαΐα Κυριακού περιέγραψε πως η οργάνωση και οι κινητοποιήσεις από τα κάτω μέσα στα νοσοκομεία ανάγκασαν την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να κατεβάσει τον κόσμο στην απεργία και στο δρόμο και πρότεινε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. 

Ο Παντελής Βαϊνας από το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αιγάλεω είπε ότι έχει έρθει η στιγμή για πολιτική απεργία διαρκείας μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και των μέτρων και ότι αυτό μπορεί να ξεκινήσει από τα κάτω εκεί που υπάρχει η δυνατότητα στους δασκάλους, τους ΟΤΑ κλπ και μετά μπορεί να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαϊδεύουμε αυτιά ότι οι αγώνες είναι χωρίς κόστος, ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα πρέπει να ματώσουμε. Πρότεινε να κυκλοφορήσει άμεσα αφίσα με αυτό το περιεχόμενο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Μιχάλη Ρίζου από το Αττικό νοσοκομείο και του Μάρκου Κλωνιζάκη από την ΟΕΝΓΕ που μίλησε για την πρωτοφανή κινητοποίηση της 5 Οκτώβρη και την ανάγκη πολιτικής απεργίας με στόχο την κυβέρνηση.

Η Νόρα Χάγιου από το ΙΓΜΕ τόνισε ότι οι καταλήψεις πρέπει να ξεκινάνε από μέσα από τους χώρους, ότι παίζει ρόλο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίζουν και να προχωράνε στη δράση. Η Ειρήνη από τους εργαζόμενους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενημέρωσε ότι η συνέλευση ήταν μαζικότατη και ότι κερδήθηκε κόντρα στις προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ να μην υλοποιηθεί. Εργαζόμενος από το Υπουργείο Παιδείας μετέφερε την εικόνα ότι οι διασπαστικές απόπειρες να χωριστούν οι εργαζόμενοι σε διοικητικούς και εκπαιδευτικούς (που βρίσκονται με απόσπαση στο υπουργείο) δεν πέρασαν και ότι σε μαζική γενική συνέλευση έφτιαξαν επιτροπή αγώνα και αποφάσισαν όλοι μαζί την κατάληψη του υπουργείου Παιδείας τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη. Η Δέσποινα Κουτσούμπα είπε ότι 250 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή επιτροπή στην κατάληψη του ΥΠΠΟ.

Βήμα βήμα

Ο Κώστας Πίττας από το Υπουργείο Ανάπτυξης μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και το πώς έχει κερδηθεί βήμα το βήμα χάρη στην ύπαρξη της απεργιακής επιτροπής και τις τακτικές συνελεύσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις υλοποιούνται, τονίζοντας ότι η κατάληψη δεν φτάνει αλλά θα πρέπει να υπάρξει μαζική απεργία διαρκείας για να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες.

Ο Τάσος Αναστασιάδης από την ΕΠΑΣΣ αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις στα ΜΜΕ - προτείνοντας να γίνει 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ 18 και 19/10 και να μην δουλέψουνε τη μέρα της πανεργατικής τα μέσα για να αναπαράγουν τα ψέματα των Πρετεντέρηδων – και κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να συμμετέχουν στη συνέλευση της ΕΠΑΣΣ στην 23/10 στο θέατρο Διάνα για την οργάνωση της γενικής απεργίας διαρκείας και την προοπτική των αγώνων.